HES'lere kuraklık freni

Kuraklık, hidroelektrik santrallerin (HES) elektrik üretimini de etkiledi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle


Kuraklık, hidroelektrik santrallerin (HES) elektrik üretimini de etkiledi. HES'lerin elektrik üretimi ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29 azalarak 3 bin 503 gigavatsaatte kaldı.



Ocak aylarında barajlı santrallere gelen suyun miktarı uzun yıllar ortalamasında 4 milyar 486 milyon metreküp iken bu yılın ocak ayında barajlara gelen suyun miktarı 2 milyar 471 milyon metreküpe kadar geriledi.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, kurak geçen sonbahar ve kış mevsimi, HES'lerin elektrik üretiminin gerilemesine yol açtı.



Geçen yılın ocak ayında 20 bin 660 gigavatsaat elektrik üreten Türkiye, bu yılın aynı ayında 21 bin 381 gigavatsaat elektrik üretti. Söz konusu dönemde elektrik üretimi yaklaşık yüzde 3,5 arttı.



Elektrik üretiminin kaynaklara dağılımına bakıldığında, hidrolik ve termik santrallerin payında ciddi değişim yaşanırken rüzgar ve jeotermalde önemli bir değişim olmadı.



Geçen yılın ocak ayında elektrik üretiminin 14 bin 987 gigavatsaatlik kısmını termik santraller, 4 bin 937 gigavatsaatlik kısmını hidroelektrik santraller, 734 gigavatsaatlik kısmını jeotermal ve rüzgar santralleri sağladı.



Bu yılın ocak ayında ise termik santrallerin üretimi 17 bin 142 gigavatsaate çıktı, hidroelektrik santrallerin üretimi ise 3 bin 503 gigavatsaate geriledi. Jeotermal ve rüzgar santralleri ise 734 gigavatsaatlik üretimini korudu.



 HES'lerin elektrik üretimi ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29 azalırken, termik santrallerin aynı dönemdeki üretimi yüzde 14 arttı.



Barajlı ve akarsulu HES'lerin elektrik üretiminin gerilemesindeki en büyük etken kuraklığa bağlı olarak santrallere gelen suyun azalması oldu.



Ocak ayında barajlı santrallere gelen su miktarı bir önceki aya göre yüzde 12, uzun yıllar ortalamalarına göre yüzde 45 azaldı.



Barajlı santrallere aralık aylarında gelen suyun miktarı uzun yıllar ortalamasında 4 milyar 338 milyon metreküp iken 2013 yılı aralık ayında barajlara gelen suyun miktarı 2 milyar 823 milyon metreküpte kaldı.



Ocak aylarında barajlı santrallere gelen suyun miktarı uzun yıllar ortalamasında 4 milyar 486 milyon metreküp iken bu yılın ocak ayında barajlara gelen suyun miktarı 2 milyar 471 milyon metreküpe kadar geriledi.


Kategoriler Gündem
Yorumlar