Hisse bazlı hareketlilik sürüyor

Milliyet Yazarı Zeynep Aktaş, Borsa İstanbul'da yabancı bazlı satışın sürdüğüne dikkat çekti. Aktaş, 'Küçük ve orta ölçekli hisseler ise devam eden ilgiye bağlı olarak bir süre daha gündemde kalmaları olasılık dahilinde' tespitinde bulundu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Milliyet yazarı Zeynep Aktaş'ın bugünkü köşe yazısındaki ilgili bölüm şöyle;

Pandemide yeni dalga beklentisi ve ABD seçimleri piyasalarda gerilimi artırıyor. Ancak aşı çalışmaları da sürüyor. Borsada panik yerine güçlü firmalarda alınacak pozisyonlar getiri şansını artıracaktır.

Piyasalarda tansiyon arttı. Dolar kuru 8.38 seviyesine tırmanırken BIST 100 Endeksi 1.112’ye geriledi. Gösterge faiz ise 14.98 seviyesinde bulunuyor. 22 Ekim faiz toplantısında TCMB’nin faizde değişikliğe gitmemesi, reel getiri beklentisinde olan yatırımcıların TL’den kaçışını hızlandırdı. Dolar kurunda yükseliş beklentisinin sürmesi var olan pozisyonların korunmasına neden olurken yeni alımları beraberinde getirdi. 

İkinci dalga ve sonrası

Koronavirüs vakalarında son haftalarda dünya ölçeğinde hızla bir artış yaşanıyor. Avrupa’da, yaz aylarında kaldırılan birçok salgın tedbiri soğuyan havalarla birlikte yeniden gündeme geldi. Günlük vaka sayıları salgının ikinci dalgasının ilkbahar aylarındaki ilk dalgadan daha sert geçeceği yönündeki beklentileri yükseltiyor. Birçok ülkede gözlenen günlük vaka artışları bunu teyit ederken beraberinde yine sıkı tedbirlerin devreye alınmasını gündeme getiriyor. Önlemlerin temel gayesi hastalığın yayılma hızını ve ölüm oranlarını düşürebilmek. Ancak geçtiğimiz bahar aylarında devreye alınan ve piyasaların oldukça daralmasına yol açan tedbirlerin her şeye rağmen aynı kuvvetle uygulanmayacağı da anlaşılıyor. Neticede ekonomilerdeki küçülmenin daha büyük sorunlara yol açacağı açıkça dile getirilmese de göz ardı edilmeyen bir husus.

Ülkeler bir yandan vaka sayılarını minimum seviyede tutmaya çalışırken diğer yandan aşı çalışmalarına üst seviyeden devam ediyor. Aşı çalışmalarında her geçen gün sonuca biraz daha yaklaşılması umutları canlı tutan en önemli etken. Zaten bu beklentidir ki vaka ve ölüm sayılarındaki artış borsalarda satış baskısına yol açsa da alttan güçlü bir beklentinin de varlığını diri tutmasına imkân veriyor. Özellikle büyüyen firmalarda pozisyon alınması halinde paniğin arttığı bu günlerde eldeki hisseleri satmak yerine tutmak daha kârlı bir bakış açısı olacaktır.  

49 şirket defter değerinin altında

Borsada işlem gören 49 borsa şirketi defter değerinin altında işlem görüyor. Söz konusu firmalar ağırlıklı olarak bankacılık sektöründe yer alıyor. Özsermayelerinin altında piyasa değeri ile işlem gören bu şirketler içerisinde T. Halk Bankası, Türk Hava Yolları, Vakıflar Bankası, İş Bankası (C), Yapı ve Kredi Bankası, Net Holding, Torunlar GMYO, Akbank, Garanti Bankası, Emlak Konut GMYO ve İş GMYO ilk sıralarda geliyor. 

Yabancıların sektörleri kaybettirdi

Yabancıların ağırlıkta olduğu BIST 30 Endeks hisseleri yılbaşından bu yana yüzde 11,98 düştü. Borsada kazandıranlar ise küçük hisselerin bulunduğu BIST Tüm-100 hisseleri oldu. BIST Tüm-100 Endeksi yüzde 90 yükseldi. Pandemide ikinci dalga beklentisiyle gerileyen ve yıla 66.81 dolardan başlayan Brent petrolün 37.68 dolara gerilemesine sebep oldu. Petrolün fiyatı yılbaşından bu yana yüzde 43.58 oranında geriledi.

Hisse bazlı hareketlilik sürüyor

Borsada KOBİ’lerin önderliğinde sektörel hareketlilik yaşanıyor. 10 ayda en fazla kazandıran yatırım aracı altın olmasına rağmen BIST KOBI Endeksi yüzde 287 oranında kazandırdı. Görünen o ki bir süre daha yabancı baskısı devam edecek. Bu nedenle yabancıların ağırlıkla olduğu hisselerde satışlar devam edebilir. Küçük ve orta ölçekli hisseler ise devam eden ilgiye bağlı olarak bir süre daha gündemde kalmaları olasılık dahilinde.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar