Hisse bir haftada yüzde 788 yükseldi

GameStop hissesi işlem sınırlamasıyla 5 gün sonra ilk kez düştü. Sadece bir haftada yüzde 788 oranında yükselen hissede yıl başından bu yana gözlenen değer artışı bir ara yüzde 2460’a kadar çıkarken, Perşembe kapanışı itibarıyla yüzde 928 seviyesinde oldu

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Küresel piyasalarda hem büyük hem de küçük yatırımcıların son günlerde en çok konuştuğu yatırım aracı ABD’li oyun, oyun konsolu ve elektronik eşya mağazası GameStop’un hissesi oldu. Yüklü açığa satış pozisyonlarına karşın, bir sosyal medya platformundaki tüyolarla uçuşa geçen şirketin hisseleri, işlem platformlarının alımları sınırlandırma adımıyla dün düştü.

Pandemi döneminde satışları çok da iyi gitmeyen GameStop, hedge fonların büyük ölçüde açığa satış pozisyonuna sahip olduğu bir hisseydi. Üyelerin ilgi alanlarına göre çeşitli forumlara katılmasını sağlayan sosyal medya sitesi Reddit’te yer alan ve 4 milyondan fazla üyesi olan Wall Street iddiaları forumunda paylaşılan tüyolar sonucunda hissede ciddi alımlar gerçekleştirildi. Kimsenin beklemediği şekilde hisse fiyatı tırmanışa geçerken, açığa satış pozisyonundaki yatırımcılar hisselerini geri almak zorunda kaldılar. Tesla’nın kurucusu Elon Musk’ın da Twitter üzerinden konu hakkında paylaşım yapmasının ardından hissedeki tırmanış iyice hız kazandı. Sadece bir haftada yüzde 788 oranında yükselen hissede yıl başından bu yana gözlenen değer artışı bir ara yüzde 2 bin 460’a kadar çıkarken, Perşembe kapanışı itibarıyla yüzde 928 seviyesindeydi.

Platformlar geçici işlem limiti kararı aldı

Robinhood ve Interactive Brokers isimli yatırım platformları GameStop hissesinde alım yapılmasını geçici olarak sınırlandırma kararı aldı. Kararın ardından GameStop hissesi 5 günlük yükselişin ardından dünü %44 oranında kayıpla tamamladı ve şirketin piyasa değeri yaklaşık 11 milyar dolar eridi. Hissede günlük kayıp bir ara %68’e ulaştı. İşlemler yüksek oynaklık nedeniyle tam 19 kez durdurulurken, cuma günü 197 milyon ile rekor seviyeye ulaşan işlem hacmi yaklaşık 55 milyona geriledi.

Satışlar AMC, Blackberry, American Airlines, Express, Koss ve Nokia’ya uzanırken; Robinhood müşterileri platforma karşı dava açtı. Robinhood daha sonra yaptığı açıklamada, bugün itibarıyla bazı hisselerde sınırlı alımlar yapılmasına izin vereceğini duyurdu. Bunun üzerine GameStop hisseleri vadeli işlemlerde yeniden yükselişe geçti.

Bloomberg'in haberine göre, Robinhood’un, bankalarla olan bazı kredi limitlerini doldurduğu bilgisini aktardı. Kaynaklara göre şirket aralarında JPMorgan Chase & Co. ve Goldman Sachs Group’un olduğu bankalardan yüz milyonlarca dolar kredi aldı.

"Bir grup insan büyük hayal kırıklığı yaşamaya hazırlanıyor"

ABD Senatosu Bankacılık Komitesi de hisse senedi piyasasındaki durumu değerlendirmek üzere bir oturum gerçekleştirme kararı aldı. Komite Başkanı Sherrod Brown, Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Wall Street’teki insanlar sadece kendileri zarar gördüğünde kuralları önemsiyorlar. Amerikalı işçiler yıllardır Wall Street’in sisteminin bozuk olduğunu biliyorlar ve bunun bedelini onlar ödüyor. SEC ve Kongre’nin, ekonominin sadece Wall Street için değil, herkes için işlemesini sağlama zamanı geldi” dedi.

Morgan Stanley CEO’su James Gorman yaşanan kaosu “bir grup insan büyük bir hayal kırıklığı yaşamaya hazırlanıyor” sözleriyle değerlendirirken; BlackRock Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Philipp Hildebrand yaşanan olağanüstü durum için “mantıksız” ve “saçmalık” ifadelerini kullandı.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar