Hisse senedi almak için doğru zaman mı?

İntegral Araştırma Departmanı'nın hazırladığı 'Haftalık Borsa Strateji Bülteni'nde dünya genelinde yaşanan koronavirüs endişesiyle yerle bir olan piyasanın uzun vadede kazanç sağlayabileceğine vurgu yapıldı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Haftalık Değerlendirme ve Strateji 

Borsa yatırımcılarının Koronavirüs etkisini en yoğun hissettiği bir haftayı geride bıraktık diyebiliriz. Dünya borsalarında satışlar rasyonel boyutlardan çıkarak panik hale gelirken Perşembe günü piyasalardaki çöküş en yüksek notaya çıktı. ABD Borsası %10 düşerken, Almanya DAX endeksi %12 geriledi. Aynı gün Türkiye borsasında da %7.2 seviyesinde düşüş görüldü. Öyle bir gün yaşandı ki Perşembe günü yaşanan kayıplar 1987 yılındaki büyük çöküşten sonraki en kötü gün ilan edildi ve Kara Perşembe olarak literatüre geçti. 

Merkez Bankalarına, Hükümetler Katılmaya Başladı

Satışların artık rasyonellikten uzaklaştığını ve psikolojik panik şekline girdiğini gördük. Borsa endekslerindeki düşüşlerin sadece merkez bankalarını değil, aynı zamanda devletleri de harekete geçirebileceğini çeşitli platformlardaki yorumlarımda belirtmiştim. Fed gerçekleştirdiği 50 baz puan indirimin ardından, Perşembe günü repo ihalesini 1.5 trilyon $’a yükselttiğini duyurdu. Bu arada Fed’in repo ihalesine 197 milyar $ talep geldi. Cuma günü ise ABD Başkanı Trump ülke genelinde acil durum ilan etti ve 50 milyar $ tutarında fonun erişime açılacağını duyurdu. Bu haberin ardından ABD borsaları ralli yaparak günü %10 yükselişle kapadı. 

Sadece Olumsuz Haberler Yok

Sadece olumsuz haberler yok elbette. Cuma günü Kanada merkezli bir firma Koronavirüse karşı etkili bir aşı geliştirdiğini ve resmi onayların ardından aşıyı piyasaya sürebileceklerini bildirdi. Aynı açıklama İsrail’den de geldi. Bunu Çin makamları izledi ve etkili bir aşı geliştirdiklerini duyurdu. Son olarak Pazar günü Flaman Biyoloji Enstitüsü Koronavirüse karşı koruma sağlayan bir ilacın araştırmasında önemli aşama kaydedildiğini bildirdi. Piyasalar bu gelişmelere neden ciddi tepkiler vermesi derseniz, Dünya Sağlık Örgütü gibi otorite bir mecradan bunu onaylayan açıklamalar duymak istiyor olabilir. Bu konuda ciddi bir bilgi kirliliği olduğu bir gerçek. 

Oynaklıklar Devam Edebilir Ancak En Kötüyü Görmüş Olabiliriz

Buraya kadar gelişmelerin bir özeti oldu denilebilir. Piyasalar hakkında kesin bir yorumda bulunmak güç. Oynaklıklar devam edebilir. Cuma günü %10 yükselen ABD borsalarının bir sonraki gün düşmeyeceğini kimse garanti edemez. Ancak şu söylenebilir düşüncesindeyim. Muhtemelen Perşembe günü en kötü günü görmüş olabiliriz. Bundan sonra yine düşüşler ve yükselişler olabilir ancak bu kadar sert oynaklıkta olmayabilir. Ayrıca Merkez Bankaları ve Hükümetlerin artık müdahaleleri başladı. Faizlerin düşmesi, likidite verilmesi, paketlerin açıklanması bütün bunların hepsi borsaların artık sahipsiz kalmadığının göstergesi. Bu önlemler virüs için çare olmayabilir ancak virüsün sebep olabileceği finansal sıkıntılar için çare olacaktır.

Virüs Sonrası Düşüncemiz Güçleniyor

Genel düşüncemi daha güçlenmiş bir şekilde sürdürüyorum. Dünyada koronavirüs ortadan kalktığında, piyasalar kendisini son derece düşük faizler ve bol likidite ortamında bulacak. Böyle bir ortamda getiri arayan paranın gideceği belli başlı adreslerden birisi hisse senetleri piyasaları olacak görünüyor.

Fed ve TCMB İzlenecek

Önümüzdeki hafta piyasaların ekonomik veri akışları ile yakından ilgileneceğini sanmıyorum. Piyasalar şu aşamada virüsün gelişimi, faiz indirimleri ve ülkelerin açıklayacakları paketlere kilitlenmiş durumda. Bu bakımdan Çarşamba günü Fed faiz toplantısı bulunuyor. Fed’e yönelik 25 baz puanlık indirim beklentisi bulunuyor. Bu toplantı öncesinde Fed’den yeni bir tahvil alımı programı gelmesi bekleniyor. Perşembe günü ise TCMB faiz kararı bulunuyor. Dünya’da merkez bankalarının faiz indirdiği bir ortamda TCMB’den de bir faiz indirimi gelebilir. Aynı gün sabah Japonya Merkez Bankası faiz kararı ile başlayacağız. Politika faizi -%0.1 olan BoJ için nasıl bir adım atacağı merakla bekleniyor.

ABD S&P 50 aylık ortalamadan tepki verdi

Geçtiğimiz hafta Küresel borsaların aylık ortalamalarına geldiğini ve ciddi yerler olduğunu, bu noktalardan tepkilerin gelmesi gerektiğini belirtmiştik. ABD S&P endeksinde 2600 seviyesindeki 50 aylık ortalama çalışmış görünüyor. Bu seviyeye geri çekilmenin ardından tepki yükselişinin geldiğini gördük. S&P endeksinde 2600 ve 2885 arasında seyri takip edeceğiz. Ancak aynı gözlemi Avrupa borsaları için yapamıyoruz. Almanya, Fransa ve İngiltere borsaları 50 aylık ortalamalarının çok altına sarktılar.

Göstergeler bu sarkmaları onaylamıyor. Teknik olarak ayın geriye kalan bölümünde normal şartlarda 50 aylık ortalamalarına hızlı geri dönüşler görmemiz gerek. Ancak şartların normal olmadığını hepimiz biliyoruz. Avrupa tarafında alınan önlemlerin sonuç vermesi durumunda borsalarda toparlanma görülebilir. Avrupa Merkez Bankası’nın toplantısının cılız kaldığını dikkate alırsak önümüzdeki günlerde AMB’den ekstra bir adım daha görebiliriz. Bu şartlarda Avrupa borsalarında geri dönüşler etkili olabilir. 

BORSA 

Borsa İstanbul’da 96200 seviyesinde 50 aylık ortalamanın olduğunu ve bu seviyenin kritik bir destek olduğunu belirtmiştik. Bu seviyenin altına savrulma tarzı düşüşler olabileceğini de belirtmiştik. Nitekim geçen hafta borsa endeksi 91644 seviyesine kadar savrulmasının ardından, haftayı 95605 seviyesinde 50 aylık ortalamasının hemen altında kapadı. ABD borsalarındaki Cuma kapanışını dikkate alırsak endeks yeniden 96200 seviyesindeki ortalamasının üzerine yükselebilir. Bu seviye ilerleyen günlerde önemli bir destek olabilir. Aşağıda ise 91600 seviyesi destek olarak işaretlendi. Daha aşağıda ise 85000 seviyeleri destek olarak izlenebilir. Kısa vadede ise borsa endeksinin 100000 seviyesinin üzerine yükselmesi ve yerleşmesi gerekiyor. Bu durumda yukarı hareket ilerleyen günlerde güçlenebilir. 

Borsa Başkanlığı’nın geçen hafta aldığı fiyat marjları ve devre kesici oranları konusundaki uygulama değişikliği piyasadaki oynaklığı azaltma amacını güdüyor. Diğer yandan panik satışların yaşandığı bu süreçte yatırımcıların daha fazla mağdur olmasını engellemeyi amaçlıyor. Ancak borsaların yukarı doğru hızla dönmesi durumunda yeni uygulama sıkıntı çıkarabilir. Piyasaların normale döndüğüne yönelik bir fikir birliği oluşması durumunda eski uygulamaya dönülecektir. Yukarıda belirttiğim gibi borsalarda oynaklık devam edebilir. ABD borsalarının Cuma günü iyi bir kapanış yapması tüm risklerin bittiği anlamına gelmeyebilir. Bir sonraki gün tekrar satışlar görebiliriz. Bu nedenle piyasalardaki risk faktörlerinin normale döndüğünü iyi görmek ve anlama gerekli. Bunun içinde daha somut gelişmelere ihtiyaç var. Gelen teşvik paketleri ve faiz indirimleri bu konuda ilk sinyal olabilir. Ancak asıl sinyalin virüsün kendisi ile ilgili gelişmelerden alınması gerekiyor diye düşünüyorum. 

Uzun Vadede Fırsat Yatırım Seviyelerindeyiz

Genel olarak şunu söyleyebiliriz. Gelinen noktaların seçici olmak kaydıyla 1 yıl daha uzun vadeler için önemli fırsatlar verdiğini düşünüyorum. Ancak bundan nakitte olan yatırımcılar faydalanabilecek. Diğer yandan uzunca bir süre söz konusu nakit paraya ihtiyacınızın olmaması lazım. Bu noktalarda kademeli olarak alımlar denenebilir. Kademeli alıma örnek vermek gerekirse, mesela mevcut parayı 5 parçaya bölüp, 5 farklı fiyat seviyesinden alım denenebilir. Her alım yapılan seviye arasında %5 gibi bir fark gözetmek doğru olabilir. Başka deyişle bursan 1. Alım yapılırken, 2. Alım ilk alımın %5 aşağısından olabilir. 3.alış ise 2.alışın %5 aşağısından olabilir. Bu şekilde devam edilebilir. 

 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar