Hisse senedi nedir?

Hisse; bir ortaklığın sermayesinin paylara bölünmüş halidir. Şirketler hisselerini küçük paylara ayırabilir ve bir kısmını kamuya açabilirler. Halka arz işlemini borsa üzerinden yapabilmek için sermaye piyasası kurulunca onaylanmış hisse senedi satabilen şirketler içerisinde yer almak gerekir.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Hisse; bir ortaklığın sermayesinin paylara bölünmüş halidir. Şirketler hisselerini küçük paylara ayırabilir ve bir kısmını kamuya açabilirler. Tabii bunun için belli niteliklerde olmak gereklidir. Daha doğrusu, halka arz işlemini borsa üzerinden yapabilmek için sermaye piyasası kurulunca onaylanmış hisse senedi satabilen şirketler içerisinde yer almak gerekir. Bu durumda herhangi bir yatırım aracısı kuruluş üzerinden hisse senetleri halka arz edilebilir ve bu hisseler, tüm ulusal ve uluslararası; gerçek ve tüzel kişi yatırımcılar tarafından satın alınabilir.

Hangi Şirketler Hisse Senedi Basabilir?

Normal koşullarda tüm ortaklıkların (adi, komandit ve kolektif ortaklıklar hariç) hisse senedi çıkarma hakkı vardır. Kanunda bu konuda herhangi bir sınırlama bulunmaz. Ancak, örneğin limited şirketlerin hisseleri belli oranda paylara bölünebilir ve borsalarda işlem görebilmeleri söz konusu değildir. Sermaye piyasası kurulu tarafından onaylanabilmesi için şirketin anonim şirket olması gerekir. Ancak bu şirket hisselerinin satılamayacağı anlamına gelmez. Örneğin; bir limited şirket hissedarı hisselerinin %x kadarını, herhangi birisine satabilir. Burada herhangi bir engel yoktur. Ancak bu şirket hisseleri borsada işlem göremez ve hisse senedi değerleri yalnızca sermaye değişikliği yapılması durumunda değişir. Oysa halka açık ve borsada işlem gören veya görebilecek anonim şirket hisseleri, borsa hareketleri ile değer değiştirebilme özelliğine sahiptirler. Fakat burada bir vurgu yapmak gerekir. Hisse senedi basabilen sermaye şirketleri; borsa işlem görmek zorunda değildir. Şirket borsada işlem görebilme özelliklerine sahip olsa da, bunu yapmayabilir.

Hisse senedi nerede işlem görür

Ülkemizde şirketlere ait hisse senetleri; Borsa İstanbul’da işlem görür. Eski adıyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası olarak bildiğimiz kuruluş, tüm şirketlerin hisse senetlerinin alım satımının yapıldığı Türkiye’deki resmi borsa niteliğindedir. Ülkemizde bu şekilde hizmet veren tek bir kuruluş bulunuyorken, kimi ülkelerde birden fazla menkul kıymetler borsasında şirketlerin işlem görmesi söz konusu olabilir.

Yatırımcılar İstedikleri Zaman Hisse Senedi Alıp Satabilir mi?

Eğer borsada yatırım yapmak için gerekli koşulları elde ettiyseniz yani bir hesabınız varsa borsada dilediğiniz zaman işlem yapabilirsiniz. Tabii dilediğiniz zaman işlem yapmak, getiri ve götürü durumunun dikkate alınması gereken bir kavramdır. Zira elinizdeki hisselerin satmak istediğiniz anda değerlerinde aşağı yönlü bir durum söz konusu olabilir. Bu elinizdeki hisselere yapılan fiyat tekliflerinden kaynaklanır. Karlı hisseler için teklifler yükselirken, kimi hisseler için düşer. Bu durumda satış halinde zarar etmeniz söz konusu olabilir. Borsada elinizdeki kağıtları satamama durumu Borsa Tahtası Kapalı şirketler için mümkün değildir. Herhangi bir sebeple işlemleri kısıtlanan şirketlerin hisseleri borsadan çıkarılmaz, ancak buna sebep olan şartlar iyileştirilmedikçe, el değiştirmelerine de izin verilmez.  Bu durumda elinizdeki hisseleri satamazsınız. Hisse senetlerini bu şartlarda sizin birer varlığınız olarak kalır ancak takas için kullanabileceğiniz bir menkul kıymet özelliği taşımaz.

 

Kategoriler Borsa Sözlüğü
Yorumlar