Hisse Senedi Piyasası Nedir?

Hisse senedi piyasası bir diğer deyişle borsa en basit anlatımıyla yatırımcıların halka açık bir şirkette hisse senedi sahibi olmak için yatırım yaptıkları, yani hisse senedi alıp sattıkları platformdur.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Hisse Senedi Piyasası Tanımı
Her bir hisse senedinin tek tek izlemek zor olduğu için bu endeksler hisse senedi piyasası üzerinden takip edilir. Hisse senedi piyasası düştüğü ya da yükseldiğini bildiren başlıklar görebilirsiniz. Bu haber başlıkları çoğu kez hisse senedi piyasasında endekslerin aşağı veya yukarı hareketlendiği anlamına gelmektedir.

Bu ifadeler hisse senetlerinin bir bütün olarak değer kazandığını ya da kaybettiğini tanımlanmaktadır. Hisse senedi satın alan ya da satan yatırımcılar hisse senedi piyasası üzerinde oluşan bu hareket sayesinde kazanç sağlarlar.

Hisse Senedi Piyasası Nasıl Çalışır?
Hisse senedi piyasasının çalışma prensibi çok basittir. Hisse senedi piyasası borsada alım satım yapan hissedarların hisse fiyatlarını tartışmalarını ve buna bağlı olarak işlem yapmalarını sağlayan ortamı oluşturur.

Şirketler hisse senetlerini ilk halka arz sürecinde, listeleme yöntemi ile piyasaya sunarlar. Yatırımcılar bu hisseleri satın alır ve şirketin işlerini büyütmesi için para toplamasına imkan verir.

Daha sonra yatırımcılar bu hisse senetlerini kendi aralarında alıp, satarak ticaret yaparlar.  Bu sırada yatırımcılar hisse senedi piyasası ortamında listelenen her bir hisse senedine ait arz ve talebi takip ederler ve bu hareketlere göre alım satım işlemi gerçekleştirirler.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar