Hisse vadelileri geriledi, ABD tahvilleri yükseldi

Uluslararası piyasalarda ABD hisse vadelileri gerilerken Hazine tahvilleri yükseldi. ABD'de artık daha derin bir resesyon beklediklerini ve işsizliğin artabileceğini açıkladı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Asya hisse senetleri ve ABD hisse vadelileri, koronavirüs nedeniyle tüm dünyada hayatını kaybedenlerin artış göstermesi ve ABD Kongresi'nin henüz bir yardım planı üzerinde anlaşamamış olmasıyla geriledi. ABD Hazine tahvili faizleri çekildi.

S&P 500 Endeks vadelileri yüzde 5 düşüşle limit gördü. Avrupa vadelileri liderlerin halkın hareketlerini daha fazla kısıtlama mücadelesi vermesiyle yüzde 6'dan fazla geriledi. Avustralya, Güney Kore ve Hong Kong hisseleri de düştü. Gelişen piyasa paraları won ve Endonezya Rupisi öncülüğünde değer kaybetti. Dolar yen ve euro karşısında geriledi. Yatırımcıların yaklaşan ekonomik gerilemenin şiddeti değerlendirmeye çalışırken St. Louis Fed Başkanı James Bullard ABD'de işsizlik oranının virüsle mücadele amaçlı kapatmalar nedeniyle ikinci çeyrekte yüzde 30'u görebileceğini.   

Yeni Zelanda Doları, merkez bankasının ekonomiyi desteklemek için tahvil alımlarına başlayacağını söyleyen merkez bankalarına katılmasıyla tahvil faizleriyle birlikte düştü. Hindistan hisseleri yüzde 8'den fazla düştü ve Hint Rupisi ulus genelindeki tecritin etkisiyle rekora geriledi.

Goldman Sachs Group Inc. stratejistleri Kamakshya Trivedi ve Zach Pandl'ın Pazar günkü notunda, "Piyasalar küresel bir resesyon fiyatlıyor ki biz de bunu bekliyoruz; defansif kalın. Küresel ekonomiye gelecek darbenin büyüklüğü ve süresine ilişkin belirsizlikler hala yüksek ve hem bizim hem de diğer ekonomik tahminlerdeki ivme aşağı yönlü risklerle birlikte sert bir şekilde negatif olmayı sürdürüyor.

Yatırımcılar, küresel ekonomiyi korumak için hükümetler tarafından atılan teşvik planlarından doğrudan para vermeye ve şirketlerin kamulaştırılmasına kadar sıra dışı önlemleri takip eden iyimserlik karşısında hızla yayılan koronavirüs enfeksiyonlarıyla mücadele ediyor. Morgan Stanley ekonomistleri ABD'de artık daha derin bir resesyon beklediklerini ve işsizliğin artabileceğini açıkladı.

KPMG baş ekonomisti Constance Hunter, Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği mülakatta gerilemenin olası şekline dair tahminleri tarif ederken "Bizim umduğumuz U şeklinde olması, L olabileceğine dair korkmaya başlıyoruz." dedi. Hunter, ekonomik etkisine ilişkin tahminlerin dağılımının durumun ne kadar belirsiz olduğunu gösterdiğini ifade ederek, "Bu finansal krize dönüşen bir sağlık krizi." dedi.

ABD'de Demokratlar Senato'nun büyük bir yardım paketini geçirmesine engel olurken Temsilciler Meclisi sözcüsü Nancy Pelosi, önlemlerin hedeflerini karşılamadığını belirtti. Yeni Zelanda Merkez Bankası (RBNZ) gelecek 12 ayda ikincil piyasada 30 milyar Yeni Zelanda Doları'na (17 milyar dolar) kadar hazine tahvili alımı yapacağını açıkladı. Tayland Merkez Bankası finansal sistemi istikrara kavuşturmak için adım attı.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 12:50'de yüzde 3.7 düştü. Endeks Cuma günü yüzde 4.3 gerilemişti.
Topix Endeksi yüzde 0.3 arttı.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 5.2 düştü.
Kospi Endeksi yüzde 3.7 azaldı.
Hang Seng Endeksi yüzde 3.5 geriledi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.6 düştü.
MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2.5 yükseldi.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 6.1 düştü.

Döviz

Yen dolar karşısında yüzde 0.6 yükselerek 110.27 seviyesinden işlem gördü.
Çin dışında işlem gören yuan 7.1232'de fazla değişmedi.
Yeni Zelanda Doları yüzde 1.3 düşüşle 56.27 ABD Centi'ne geriledi.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.3 yükselerek 1.0715'ten alıcı buldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi Cuma günü 29 bp gerilemesinin ardından 3 bp düşüşle yüzde 0.81 oldu.
Yeni Zelanda 10 yıllıklarının faizi yaklaşık 50 bp düşüşle yüzde 0.97 oldu.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 17 bp azalarak yüzde 0.97 oldu.  

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 0.7 değer kazanarak 22.79 dolar oldu. Brent petrol yüzde 2.6 düşüşle 26.29 dolara geriledi.
Altın yüzde 0.5 düşüşle onsu 1,491.80 dolar oldu.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar