Hissede hareket yaratacak 10 şirket haberi

Ziraat Yatırım tarafından günlük olarak hazırlanan günün önemli şirket haberleri yayımlandı. Borsada işlem gören şirketlerden yer alan haberler arasında günün öne çıkan 10 şirket haberi var.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Ziraat Yatırım tarafından günlük olarak hazırlanan günün önemli şirket haberleri yayımlandı. Borsada işlem gören şirketlerden yer alan haberler arasında günün öne çıkan 10 şirket haberi var.

Adana Çimento (ADANA, ADBGR, ADNAC), Aslan Çimento (ASLAN), Bolu Çimento (BOLUC), Ünye Çimento (UNYEC) ve Mardin Çimento'nun (MRDIN, Sınırlı Pozitif) bulunduğu beş şirket, Mardin Çimento bünyesinde birleşme kararı aldı. Şirketler ayrıca, çağrı fiyatlarını da KAP'ta duyurdu. KAP'ta yer alan açıklamaya göre, 5 şirket tarafından birleşme işlemi nedeniyle yatırımcılara sunulacak ayrılma hakları: Adana Çimento'da, A Grubu ADANA payları için 6,9919 TL, B Grubu ADBGR payları için 5,1892 TL, C Grubu ADNAC payları için de 2,021 TL, Aslan Çimento (ASLAN) payları için 35,9648 TL, Mardin Çimento (MRDIN) payları için 5,4464 TL, Ünye Çimento (UNYEC) payları için 3,6945 TL, Bolu Çimento (BOLUC) payları için ise 3,2584 TL olarak belirlendi.

Alarko Holding (ALARK, Nötr): Bağlı Ortaklığı Attaş Alarko Turistik Tesisler A.Ş.'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti' nde, Yeni Erenköy - İskele Bölgesinde tahsis edilen arazi üzerinde inşa edeceği ve projenin safhaları tamamlandığında 1.272 yatak kapasitesine ulaşacak otel ve tatil köyü projesi için inşaat ruhsatı alındığı daha önce kamuoyuna duyurulmuştu.  Proje ile bitişik konumda bulunan turistik tesis alanının da tahsisi alınmış ve projeye dahil edilmiştir. Bu çerçevede yatırım teşvik belgesi ve inşaat ruhsatının güncellenmesini müteakip, ekonomik koşullarla paralel olarak faaliyete devam edilecektir.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Emlak Konut GYO'nun sermayesinde %100 oranında pay sahibi olduğu bağlı ortaklığı Emlak Planlama İnşaat Proje Yönetimi ve  Ticaret  A.Ş'nin 30.12.2019 tarihli genel kurul toplantısında, tamamı nakden karşılanmak üzere sermayesinin 65mn TL'den 150mn TL'ye yükseltilmesine karar verilmiştir. Şirket yönetim kurulu tarafından, söz konusu sermaye artırımına ilişkin olarak, 85mnTL tutarın nakden ödenmesine karar verilmiş ve sermaye artırım tutarı dün ödenmiştir.

Goodyear (GOODY, Nötr): Şirket ile Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik Sanayii Sendikası (Lastik-İş) arasında İzmit ve Adapazarı fabrikalarında çalışan işçilerin ücret ve sosyal haklarını kapsayan ve birebir şekilde gerçekleşecek olan Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine 3 Ocak 2020 tarihi itibarıyla başlanacaktır.

Gübre Fabrikaları (GUBRF, Sınırlı Pozitif): GÜBRETAŞ, dün alınan Bölge Adliye Mahkemesinin gerekçeli kararı doğrultusunda GÜBRETAŞ'a ait olan Bilecik ili Söğüt ilçesi Kızılsaray köyünde bulunan maden sahasından Koza Altın İşletmelerinin tahliyesine, sahanın GÜBRETAŞ'a teslimine karar verildiğini bildirdi.

Şekerbank (SKBNK, Nötr): Banka, takipteki krediler portföyünün 150mnTL tutarındaki bölümünün satıldığını duyurmuştur.

Ülker Bisküvi (ULKER, Sınırlı Pozitif): Şirketin 20.12.2019 tarihli özel durum açıklamasında kamu aydınlatma platformunda duyurmuş olduğu Godiva Belgium BVBA'nın kar dağıtımına ilişkin olarak, Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş. 'ye 138mn Amerikan Doları (yaklaşık 820mn Türk Lirası) tutarında temettü ödemesi gerçekleşmiştir. Ayrıca Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş. yurt dışındaki yatırım ve satış teşkilatlarının yaygınlaşması, daha çok bu ülke merkezlerindeki işlerin gelişimine odaklanmak ve verimlilik sağlamak adına %100 oranında sahibi olduğu İstanbul Gıda Dış Ticaret A.Ş.'nin, toplam 20.250.000 adet hissesinin 20.249.999 adedini 77mn TL (yetmiş yedi milyon) bedel ile devretmeye karar vermiştir. Hisse devir tarihi itibariyle İstanbul Gıda'nın yarattığı ve yaratacağı değer Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş.'de kalacak, İstanbul Gıda'nın 27/12/2019 itibariyle operasyonlarından doğan net alacak tutarı ile dağıtılabilir toplam temettü tutarı da yine şirket uhdesinde kalacaktır. Yeni iş modelinde İstanbul Gıda ile masraf+ kar marjı prensibi ile çalışılacak olup, Ülker Bisküvi ihracat kayıtlı satışlarını yönetmeye devam edecektir. Bu yeni yapılanma ile Ülker Bisküvi'nin satış, karlılık ve büyüme hedeflerinde herhangi bir değişiklik olmayacağı bildirilmiştir.

Türk Hava Yolları (THYAO, Sınırlı Pozitif): Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Boeıng 737 MAX krizinin başından bu yana THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı kıran kırana bir savaş verdi. İplerin koptuğu zamanlar oldu ama sonunda İlker Aycı'nın istediği nakit 150 milyon dolarlık tazminat onaylandı. Ayrıca 75 milyon dolarlık yedek parça, eğitim vs'de eklenirse 225 milyon Dolar'lık önemli bir girdi dün gece saat 01.30 şirket kasasına girdi. Bugün KAP açıklaması yapılacak. Anlaşmanın en önemli noktalarından biri de 2019 yılında alınmış beklemede olan bütün 737 MAX'ler için yapılan ödemeler durduruldu. Ayrıca alınacak tazminat sadece 2019 yılını kapsayacak. Bundan sonra uçaklar uçuncaya kadar olan dönemdeki zararda ayrıca tahsil edilecek. Kaynak: Hürriyet

Buna ilaveten, bu sabah THY'den Kap'a yapılan açıklamada, yere indirilen ve teslimatları yapılamayan Boeing 737 Max uçaklarıyla ilgili Şirket'in maruz kaldığı kayıplarının belli bir kısmının Boeing tarafından tazmin edilmesi konusunda Boeing ile anlaştığını belirtti.

Naturel Yenilenebilir Enerji (NATEN, Sınırlı Pozitif): Şirket, Güneş Enerjisi alanındaki yatırımlarını artırma hedefi doğrultusunda, toplamı 22,35 MWp olan 20 adet Güneş Elektrik Santralini satın almak üzere  "Girişim Elektrik Taahhüt Ticaret ve Sanayi A.Ş" ile hisse satın alma sözleşmesi imzalamıştır. Satışa konu Güneş Elektrik Santralleri'nin 9 tanesi Nevşehir'de, 6 tanesi Yozgat'ta, 2 tanesi Bilecik'te ve 3 tanesi Afyon'da işletmede olup toplam kurulu güçleri 22,35 MWp'tir. Bu santraller ürettikleri elektriği kuruldukları andan itibaren 10 yıl süre ile 13,3 USDcent / kWh fiyatla 5346 ve 6094 sayılı kanunlar gereğince devlet alım garantisi altında satacaklardır. 2020 yılında bu santrallerden 34,2 milyon kWh üretim, USD 4.548.600 brüt satış geliri ve yaklaşık USD 4.100.000 net gelir beklenmektedir. Bu satın alma ile birlikte şirketin kurulu Güneş Elektrik Santrali gücü %103 artarak 44,07 MWp güce ulaşacaktır. Satış bedeline istinaden USD 1.000.000 (Bir milyon Amerikan Doları) peşinat Girişim Elektrik Taahhüt Ticaret ve Sanayi A.Ş'ye ödenmiştir.

Verusa Holding (VERUS): Şirketin %100 oranında dolaylı bağlı ortaklığı olan (%94,40 Pamukova Elektrik Üretim A.Ş. ve %5,60 Ata Elektrik Enerjisi Toptan Satış A.Ş.) İklimya Elektrik Üretim A.Ş'nin 30.12.2019 tarihinde (dün) yapılan toplantısında; Şirket unvanının ''Tortum Elektrik Üretim A.Ş.'' olarak değiştirilmesine ve şirketin mevcut 41,5mn TL tutarındaki sermayesinin 1,5mn TL nakit artırımla 43mn TL'ye çıkarılmasına, artırımına konu 1,5mn TL'nin %94,40 sermaye payı oranı doğrultusunda 1,4mn TL'sinin Pamukova Elektrik Üretim A.Ş. tarafından karşılanmasına, kalan 86bin TL'nin %5,60 sermaye payı oranı doğrultusunda Ata Elektrik Enerjisi Toptan Satış A.Ş. tarafından karşılanmasına karar verilmiştir.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar