Hissede hareket yaratacak 5 şirket haberi

Ziraat Yatırım tarafından günlük olarak hazırlanan günün önemli şirket haberleri yayımlandı. Borsada işlem gören şirketlerden yer alan haberler arasında günün öne çıkan 5 şirket haberi var.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Ziraat Yatırım tarafından günlük olarak hazırlanan günün önemli şirket haberleri yayımlandı. Borsada işlem gören şirketlerden yer alan haberler arasında günün öne çıkan 5 şirket haberi var.

Aksa Enerji (AKSEN, Nötr): 147 MW kurulu güçteki Şanlıurfa Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali'nin serbest piyasa koşullarında Türkiye sınırları içerisinde rekabetçi bir fiyattan elektrik üretimi gerçekleştirme imkanı azaldığından geçici süreyle üretimini durdurmak için TEİAŞ'a başvuru yapılmıştır. Şanlıurfa Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali 2019 yılının ilk dokuz ayında %15 kapasite kullanım oranıyla çalışmış olup, yurt içi enerji üretimimiz (Türkiye ve KKTC) içindeki payı aynı dönemde % 2, üçüncü çeyrek içinde ise % 0,5 olarak gerçekleşmiştir. Baca gazı arıtma sistemi olmayan kömür santrallerinin emisyon şartlarını sağlayana kadar kapanması nedeniyle oluşan üretim talebi, verimliliği daha yüksek olan Antalya Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali tarafından rahatça karşılanabilecek durumdadır. Yapılan başvuru, lisans iptali olmayıp sadece üretimi durdurmak yönünde olduğu için Şanlıurfa santralimiz uygun piyasa koşullarının sağlanması durumunda kısa sürede üretime tekrar başlayabilecektir. Üretimi durdurma talebimiz olumlu karşılandığında santralimizin iletim bedeli giderlerinde yaklaşık %90 oranında maliyet tasarrufu sağlanacaktır.

Gübre Fabrikaları (GUBRF, Pozitif): Şirketin 12.12.2019 tarihli KAP duyurusunda, %100 hissedarı olduğu Nbulkgas Deniz İşletmeciliği Ltd. Şti.'ndeki hisselerinin tamamının satışı amacıyla ihaleye çıkılmasına ve tekliflerin alınmasına karar verildiği kamuoyuna duyurulmuştu. Bu çerçevede 08.01.2020 tarihinde düzenlenen ihalede 75,1mn USD tutarında teklif sunan Pasco Investment Holding Co. adlı şirketin teklifi İhale Komisyonu tarafından kabul edilerek, ilgili teklifin Şirket Yönetim Kurulu'na sunulmasına karar verilmiştir.22.01.2020 tarihli toplantısında Yönetim Kurulu, ihaleye sunulan ve geçerli olan teklifin uygunluk ve yeterlilik şartlarını taşıması sebebiyle; ihalenin PascoInvestment Holding Co. adlı şirkete İdari Şartname, İhale Şartnamesi ve firmanın teklifinde sunduğu şartlar dahilinde bırakılmasına; kararın yerine getirilmesi için gerekli tüm iş ve işlemlerin yerine getirilmesi, sözleşme imzalanması vb. her türlü işlemin yapılması maksadıyla idareye yetki verilmesine karar vermiştir.

Ayrıca Şirketin faaliyet konuları arasında yer alan maden yatırımları gerçekleştirmek amacıyla ulusal ve uluslararası alanda faaliyet göstermek üzere, Şirketin %100 pay sahibi olacağı 550bin TL sermayeli "Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş." ticaret unvanı ile bir anonim şirket kurulması, anılan yeni şirketin tüm kuruluş iş ve işlemlerinin gerçekleştirilmesi için gerekli tüm iş ve işlemlerin yerine getirilmesi hususunda idareye yetki verilmesine oy birliği ile karar verilmiştir.

Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): 04.04.2019 tarihli özel durum açıklamasına istinaden, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, şirketin Denizli ili Sarayköy ilçesinde kurmayı planladığı 35 MW kurulu güce sahip olacak Tekkehamam II Jeotermal Enerji Santrali projesi için yapılan önlisans başvurumuzu uygun bulmuş olup projeye 30 ay süreyle geçerli önlisans vermiştir.

Anel Elektrik (ANELE): Anel Telekomünikasyon Elektronik Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş paylarından şirket portföyünde olmayan 0,43 Adet A Grubu ve 6.253.133,07 Adet B Grubu paylarının 20.01.2020 tarihli Kap duyurusu kapsamında zorunlu çağrı yoluyla toplanmasına yönelik olarak (II-26.1) sayılı Pay Alım Teklifi Tebliğ hükümleri kapsamında 22.01.2020 tarihinde pay alım teklifi formunun onaylanması talebiyle SPK' ya başvuru yapılmıştır. Pay alım teklifi fiyatı, pay grupları arasındaki imtiyaz farklılıkları dikkate alınarak Kurulun değerlemeye ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından hazırlanan değerleme raporu ile A Grubu için 1,35, B grubu hamiline yazılı paylar için 1,26 TL olarak belirlenmiştir

Doğuş GYO (DGGYO): Şirket, mevcut kredi borçlarının kısmen kapatılması ve finansal giderlerin azaltılması amacı ile İstanbul Sarıyer'de 4.725 m2 yüzölçümlü yerde bulunan 40.438 m2 kullanım alanlı D-Ofis Maslak gayrimenkulünün 40mn Euro bedelle Sell and Leaseback ("Sat ve Geri Kirala") yöntemiyle satılması ve sözleşme vadesi sonunda geri alınması için Şirket ile Kuveyt Türk Katılım Bankası arasında Finansal Kiralama Sözleşmesi imzalanmıştır. Gayrimenkul, satış işleminin tamamlanmasını müteakip 1-10 yıl içinde portföye yeniden dahil edileceğinden, bu işlemin normal bir Maddi Duran Varlık Satışı gibi değil de bir finansman işlemi olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Sell and Leaseback ("Sat ve Geri Kirala") işlemi nedeniyle; ayrılma Hakkı doğmamaktadır.

 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar