Hissede hareket yaratacak 7 şirket haberi

Ziraat Yatırım tarafından günlük olarak hazırlanan günün önemli şirket haberleri yayımlandı. Borsada işlem gören şirketlerden yer alan haberler arasında günün öne çıkan 7 şirket haberi var.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Akbank (AKBNK, Nötr): Akbank, uygun piyasa koşullarının oluşması durumunda 1 yıllık dönem içerisinde, yurt dışında toplam 1,5 Milyar Türk Lirası veya muadili yabancı para tutarına kadar, halka arz edilmeksizin, İpotek Teminatlı Menkul Kıymet ihracı yapılabilmesi için SPK ve diğer yetkili merciler nezdinde gerekli yıllık izin yenileme başvurularında bulunulduğunu duyurmuştur.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Pozitif): Emlak Konut GYO, 251.620.138 nominal adete ve azami 1 miyar TL satış tutarına kadar Şirket'in BIST'te işlem gören halka açık payların geri alınmasına karar verildiğini duyurmuştur. Bu kapsamda 20.03.2020 tarihinde 1,11 TL- 1,12 TL fiyat aralığından 10,5mn adet alış işlemi Şirket tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte, Şirket tarafından geri alım süreci çerçevesinde geri alınan payların toplam adedi 138.879.862 paya ve geri alınan payların şirket sermayesine oranı %3,65 seviyesine ulaşmıştır.

İş GYO (ISGYO, Sınırlı Negatif): Koronavirüs (COVID-19) küresel salgını nedeniyle İstanbul'da yer alan Kanyon Alışveriş Merkezi ile İzmir'de yer alan Ege Perla Alışveriş Merkezi'nin 20 Mart 2020, saat 20.00 itibarıyla geçici bir süre ile hizmete kapatılmasına karar verilmiştir. Alışveriş merkezinin faaliyet göstermediği süre boyunca market ve eczaneler mağaza sahiplerinin inisiyatifine bağlı olarak açık kalabilecektir. Söz konusu AVM'lerin 2019 yılı toplam geliri, toplam kira gelirinin %22'sini oluşturmaktadir. Şirket'in 2019 yılındaki kira gelirleri (üst hakkı gelirleri hariç) 220mn TL idi. Ek olarak, Eczacıbaşı İlaç'ın (ECILC) Kanyon Alışveriş Merkezi'de İş GYO ile %50-50 ortaklığı bulunmaktadır.

Turkcell (TCELL, Nötr): Şirketin, sermayesinin tamamına sahip olduğu bağlı ortaklığı Ukrayna'da yerleşik lifecell LLC'nin ("lifecell") 900 MHz'de bulunan 3.8 MHz frekansı 5.6 MHz'e yükselmiş, hali hazırda 2G servisleri için kullanılan bu frekansların 4G için kullanılabilmesi sağlanmıştır. Bu süreçte, Ukrayna'nın Ulusal Telekom Otoritesi ("NKRZI") tarafından ihale yöntemi benimsenmemiş olup lifecell için lisans bedeli 121.176.000 Grivna (4,6mn USD) olarak belirlenmiştir. Lisans ödemesinin tamamı gerçekleştirilmiştir. Söz konusu lisans 1 Temmuz 2020'den itibaren 5 yıl süre ile geçerli olacaktır.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart & Poor's (S&P) Covid-19 salgınının etkisiyle havayollarında yaşanan talep zayıflamasından dolayı 20.03.2020 tarihinde Türk Hava Yolları'nın kredi notunu B+ seviyesinden B seviyesine düşürmüştür ve durağan olan not görünümünü negatif izleme olarak değiştirmiştir. Bu gelişme ile birlikte, Ortaklığın 2015 yılında ihraç etmiş olduğu USD cinsi Ekipman Teminatlı Geliştirilmiş Kredi Sertifikaları'nın notunu da BB+ seviyesinden BB seviyesine düşürmüştür ve görünümü negatif izleme olarak belirtmiştir.

Ayrıca, Yönetim Kurulu Başkanı Ilker Aycı katıldığı bir TV programında yaptığı açıklamada, THY'nin 31 Mart'ta yapılacak genel kurul toplantısında onay alındıktan sonra geri alım programı başlatacağını söyledi. Öte yandan THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, Türkiye'nin koronavirüs salgını nedeniyle 60'tan fazla ülkede uçuşlarını askıya almasının ardından, yolcu uçaklarının yaklaşık yüzde 85'inin şu anda kullanılmadığını söyledi.

Hong Kong, Rusya-Moskova, Etiyopya-Adis Ababa, ABD'de ise New York ve Washington olmak üzere 4 ülkede 5 dağıtım yapılabilen yerleri açık tutacaklarını ifade eden Aycı, bunun dışında geri kalan tüm yerleri 27 Mart itibari ile talep azlığı sebebiyle kapatacaklarını söyledi.

Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Yurtiçinde ihraç edilecek Bank borçlanma araçlarının, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) nezdindeki tedavül limitinin 17 milyar TL'ye arttırılabilmesi için BDDK'ya başvuru yapıldığı duyurulmuştu. Bu kapsamda ilgili başvuru BDDK tarafından 18.03.2020 tarihinde onaylanmıştır.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Nötr): Banka tarafından 1 yıllık dönem içerisinde yurt dışında satılmak üzere 7 milyar ABD Doları veya muadili yabancı para veya Türk Lirası tutarına kadar borçlanma aracı SPK tarafından onaylanmıştır.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar