Hissede hareket yaratacak 7 şirket haberi

Ziraat Yatırım tarafından günlük olarak hazırlanan günün önemli şirket haberleri yayımlandı. Borsada işlem gören şirketlerden yer alan haberler arasında günün öne çıkan 7 şirket haberi var.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Anadolu Efes (AEFES, Nötr): Şirketin 17 Mart 2020 tarihli özel durum açıklamasında, Şirket ile Tek Gıda-İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri çerçevesinde anlaşma sağlanamamış olduğu ve Tek-Gıda İş Sendikası'nın 16 Mart 2020 tarihinde üretim tesislerimizde grev kararı aldığı ve alınan bu grev kararının anlaşma sağlanamadığı takdirde 30 Mart 2020 tarihinde uygulanacağını şirkete tebliğ ettiği bilgisi paylaşılmıştı.

Alınan grev kararı karşısında Şirket Yönetim Kurulu, 23 Mart 2020 tarihinde gerçekleştirdiği toplantısında, devam etmekte olan Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin yasal takviminin bir parçası olarak lokavt kararı almıştır. Lokavt'ın uygulama tarihi 2822. No'lu Toplu İş sözleşmesi, Grev ve Lokavt kanunu uyarınca ayrıca bildirilecektir. Tek-Gıda İş Sendikası ile toplu iş sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin gelişmeler ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.

Ege Endüstri (EGEEN, Sınırlı Negatif): Coronavirüs salgını nedeniyle üretim faaliyetlerini durduran müşterilerle ilgili açıklama 19.03.2020 tarihinde yapılmıştı. İlave olarak 2019 yılı satış adedinin %5'ini oluşturan Evobus&MBT Hoşdere de üretimin durdurulduğu açıklanmıştır. Üretimlerini durdurmamakla birlikte müşteriden, yıllık olarak planlanan sipariş adetlerinin azaltılması yönünde bildirimler alınmaktadır. Açıklanan gelişmeler, stoklar ve üretimi etkileyen diğer unsurlar nedeniyle yeniden üretim planı yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. İş hacminin çalışma süreleri ile uyarlanması sonucunda, çalışma sürelerinin ½ oranında azaltılmasına karar verilmiştir. Bu süre içinde vardiyalarda çalışan sayısı azaltılacak, ancak üretim yine vardiyalı olarak devam edecektir. Şirket "Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik" hükümleri uyarınca, kısa çalışma ödeneği alınması için, başvuruda bulunacaktır.

İş Bankası (ISCTR, Nötr): 23.03.2020 tarihinde İş GYO (ISGYO, Sınırlı Pozitif) payları ile ilgili olarak 1,18 - 1,23 TL fiyat aralığından 900.000 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi Ortaklıkça gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte İş GYO sermayesindeki Banka payı %50,46 sınırına ulaşmıştır. Ayrıca, aynı tarihte Şişe Cam (SISE, Sınırlı Pozitif) ile ilgili olarak 3,72 - 3,82 TL fiyat aralığından 100.000 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi Ortaklıkça gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Türkiye Şişe Cam sermayesindeki Banka payı %67,59 sınırına ulaşmıştır.

Otokar Otomotiv (OTKAR, Sınırlı Negatif): Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirüs etkilerini azaltmaya yönelik alınan önlemler çerçevesinde, Avrupa ülkelerinden yapılan tedarik ve teslimat süreçlerinde yaşanan aksamalar nedeniyle şirket üretim faaliyetlerine 25.03.2020 tarihinden başlamak üzere 14 gün süreyle ara verilmesini kararlaştırmıştır. Üretim dışında kalan operasyonlar, şirketin İş Sürekliliği Planı ve çalışanların sağlığına yönelik tedbirler çerçevesinde devam edecektir.

Migros (MGROS, Pozitif): Son dönemde Şirketin Sanal Market operasyonlarında oluşan yoğun müşteri talebinin karşılanabilmesi ve müşteriler için iş süreçlerinin geliştirilebilmesi için Şirket tarafından 2 haftalık süre içinde 1.000 yeni işe alım yapılacaktır.

Ayrıca, Şirket mülkiyetinde yer alan İzmir Çiğli'deki gayrimenkule ilişkin, 25.02.2020 - 06.03.2020 tarihleri arasında Türkiye genelinde "teklif toplama usulüyle" gayrimenkulün satış duyurusu yapılarak teklif toplanmıştır. Genel piyasa koşulları göz önüne alınarak değerlendirme yapılmış olup, söz konusu gayrimenkulün Gergül Yapı Pazarlama San. ve Tic.Ltd.Şti'ye satışı 23.03.2020 tarihinde 266,8mn TL + KDV (KDV dahil 302,1mn TL) bedel ile tamamlanmıştır. Söz konusu işleme ilişkin tapu devri gerçekleştirilmiş olup, gayrimenkulün yeni mal sahibinden tapu devrinin gerçekleştiği tarihten başlamak üzere geri kiralanmasına karar verilmiştir.

Şok Marketler (SOKM, Nötr): Şirketin 30/03/2020 tarihinde gerçekleştirilecek 2019 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı, COVID-19 (Koronavirüs) salgını nedeniyle ileri bir tarihte yapılmak üzere ertelenmiştir.

Ülker Bisküvi (ULKER, Nötr): Şirketin 30/03/2020 tarihinde gerçekleştirilecek olan 2019 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı COVID-19 (Koronavirüs) salgını nedeniyle ileri bir tarihte yapılmak üzere ertelenmiştir.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar