Hissede hareket yaratacak 7 şirket haberi

Halk Yatırım tarafından günlük olarak hazırlanan günün önemli şirket haberleri yayımlandı. Borsada işlem gören şirketlerden yer alan haberler arasında günün öne çıkan 7 şirket haberi var.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Aksa Enerji (AKSEN, Sınırlı Pozitif): Aksa Enerji Şanlıurfa doğalgaz kombine çevrim santralinin yeniden üretime geçmesi için TEİAŞ'a yapılan başvurusunun kabul edildiğini ve santralin dün itibarıyla elektrik üretimine başladığını duyurdu. Aksa Enerji Ocak ayında 147MW kurulu güçteki söz konusu santralin serbest piyasa koşullarında rekabetçi fiyattan elektrik üretimi gerçekleştirme imkanının azaldığı gerekçesiyle geçici süreyle üretimini durdurma kararı almıştı.

Anadolu ISUZU (ASUZU, Nötr): Covid-19 etkilerini azaltmaya yönelik alınan önlemler çerçevesinde, şirketin üretim faaliyetlerine 30.03.2020 tarihinden başlamak üzere 9 gün süreyle ara verilmesi kararı kamuya açıklanmıştı. Çalışanların sağlığı ve iş güvenliği için gerekli mevcut tedbirlerin artırılması, sosyal mesafeyi koruyacak şekilde çalışan sayısını minimize edecek planlama hazırlıkları ve dezenfektasyon işlemlerinin yaygınlaştırılması için üretim tarihinin 13.04.2020 tarihine kadar ertelenmesine karar verilmiştir. Üretim dışında kalan tüm operasyonlar şirketin İş Sürekliliği Planı ve çalışanların sağlığına yönelik tedbirler çerçevesinde devam etmektedir. 1 Nisan - 30 Haziran 2020 tarihleri arasında kısa çalışma yapılması için Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve İş Kurumu Genel Müdürlüğü'ne başvuruda bulunulmuştur.

Otokar (OTKAR, Nötr): Coronavirüs etkilerini azaltmaya yönelik alınan önlemler çerçevesinde 8 Nisan 2020 tarihine kadar üretim faaliyetlerine ara verileceği kamuya açıklanmış olup, yaşanan gelişmeler sonucunda bu süre 20 Nisan 2020 tarihine kadar uzatılmıştır.

Parsan (PARSN, Nötr): Koronavirüs (Covid - 19) etkilerini azaltmaya yönelik alınan kademeli önlemler çerçevesinde, başta Avrupa ve diğer ülkelerdeki müşteri ve tedarikçilerde ortaya çıkan fabrika duruş, sipariş düşüş ve ertelemelerine istinaden; Şirketin Pendik ve Dilovası ile iştiraki Omtaş'ın tesislerinde üretim çalışmalarına ara verilmesi hakkında değerlendirmeler müteakibinde tedbiren, aranın 13 Nisan 2020 tarihine kadar uzatılması kararlaştırılmıştır. Bu süre zarfında müşterilerin ihtiyaçlarını Avrupa nezdindeki konsinye depolardan ve sevkiyatlardan karşılamaya yönelik işlemler devam edecektir. Mevcut durum itibarıyla uzaktan çalışma modeliyle iş sürekliliği planı doğrultusunda iş süreçleri yürütülmektedir. Zorunlu görevler ve kısmi üretim nedeniyle şirkette bulunması gereken kişilerin sıkı sağlık ve güvenlik tedbirleri altında, dönüşümlü olarak faaliyetleri sürmektedir. Diğer yandan, T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca sağlanan "Kısa Çalışma Ödeneği"nden çalışanlarımızın yararlanabilmesi amacıyla başlatılan süreç devam etmektedir

Tümosan (TMSN, Nötr): TÜMOSAN Motor ve Traktör A.Ş. şirketinde çalışan ve Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanan tüm personel için, 07.04.2020 - 06.07.2020 tarihleri arasında, "Kısa Çalışma Uygulaması'' için başvuru yapılacaktır.

Vestel Elektronik (VESTL, Sınırlı Pozitif), Vestel Beyaz (VESBE, Sınırlı Pozitif): Vestel Elektronikve iştiraki Vestel Beyaz Eşya koronavirüs nedeniyleara verdikleri üretime bugün itibarıyla daha düşük kapasite iletekrar başlandığını duyurdu.İki şirket salgınının etkilerini azaltmaya yönelik önlemlerçerçevesinde 30 Mart-5 Nisan tarihleri arasında geçici olaraküretime ara vermişti.Şirketler tarafından yapılan açıklamada, 6 Nisantarihi itibarıyla; fabrikalardaki vardiya saatleri yenidendüzenlenmek ve vardiyalardaki çalışan sayısı azaltılmak,dezenfektasyon işlemi yapılmak ve sosyal mesafe korunmaksuretiyle daha düşük kapasite ile tekrar üretime başlandığıifade edildi.Açıklamada, ayrıca "Koşullar ve gelişmeler gerektirdiği takdirde, kısa çalışma ödeneği için başvuru yapılmasıdeğerlendirilecektir" denildi.VESTL ve VESBE hisseleri dün sırasıyla %3,14 ve %3,85 yükseliş kaydetmişlerdir.

Yataş (YATAS, Nötr): Üretim tesislerinin hem çalışan sağlığı hem sosyal izolasyon kapsamında 01-10 Nisan 2020 tarihleri arasında faaliyetlerine ara verilmesine karşın, oluşabilecek taleplere mevcut olan stoklardan cevap verileceği öngörülmüştür. Taleplerin mevcut stoklardan karşılanması nedeniyle, geçici süreliğine faaliyetlere ara verilmesinin etkilerinin olumsuz olmayacağı düşünülmektedir.

Buna ek olarak, 24.03.2020 tarihinden itibaren yurtiçinde geçici süreliğine faaliyetlerine ara verilen şirkete ait mağazalar, yurtiçindeki toplam satış noktalarının yaklaşık %12'lik bir kısmını oluşturmaktadır. İlgili mağazaların faaliyetlerine geçici süreliğine ara vermesi nedeniyle cironun bu durumdan kısmen olumsuz yönde etkileneceği tahmin edilmektedir. Buna karşın diğer bir satış kanalı olan e-ticaret ağının bu dönemde güçlendirilmesi yoluna gidilmiştir. Online alışveriş sistemindeki rakamlarda artış görüleceği tahmin edilmektedir.

Ayrıca, Covid 19 nedeniyle T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca sağlanan "Kısa Çalışma Ödeneği"nden yararlanabilmek amacıyla Türkiye İş Kurumu'na başvuru yapmış olup, ilgili kurumun onayı beklenmektedir.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar