Hissede hareket yaratacak 9 şirket haberi

Ziraat Yatırım tarafından günlük olarak hazırlanan günün önemli şirket haberleri yayımlandı. Borsada işlem gören şirketlerden yer alan haberler arasında günün öne çıkan 9 şirket haberi var.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Afyon Çimento (AFYON, Sınırlı Negatif): Şirket 4Ç2019'da 14,7mn TL zarar kaydetmiştir. Geçen yılın aynı dönemindeki zarar 7mn TL idi. Brüt kar bu çeyrekte 0,3mn TL ile zayıf bir görüntü sergilerken, 17,9mn TL net finansman gideri kaydedilmesi zarar yazılmasında önemli bir faktör olmuştur. Bir önceki yılın son çeyreğindeki net finansman gideri 18,2mn TL idi. Diğer yandan, 4Ç2019'da yalnızca 0,6mn TL yatırım faaliyetlerden gelir elde edilmiştir. Yine bir önceki yılın son çeyreğinde bu kalemden 10mn TL gelir kaydedilmişti. Son çeyrek zararı sonrasında Şirket'in 2019 yılı zararı ise 61mn TL olmuştur. Şirket bir önceki yıl 3,9mn TL kar açıklamıştı.

Aselsan (ASELS, Sınırlı Pozitif): Aselsan ile Havelsan arasında oluşturulan İş Ortaklığı ile Ana Yüklenici STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. arasında, MİLGEM 5 Projesi (Savaş Sistemleri) ile ilgili olarak 18.02.2020 tarihinde, bir sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme kapsamında Seyir Sistemleri, Muhabere Sistemleri, Radar Sistemleri, Silah Sistemleri, Su Altı Sistemleri, Elektronik-Harp Sistemleri ve Elektro-Optik Sistemlerinin tedarikinden Aselsan sorumlu olup, iş payı 663,5mn TL'dir. Söz konusu Sözleşme kapsamında teslimatlar 2021-2023 yıllarında gerçekleştirilecektir.

Brisa Bridgestone (BRISA, Nötr): Şirket'in net dönem karı 4Ç2019'da geçen yılın aynı dönemine göre %92,2 oranında artarak 39,7mn TL'ye yükselmiştir. Piyasa beklentisi şirketin 46mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Şirket'in satış gelirlerinde geçen yılın aynı dönemine göre %19 oranında artmış ve 906,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satış maliyetleri %20,7 oranında artan şirketin brüt karı %13,8 oranında artmış ve 218,5mn TL olmuştur. Operasyonel giderleri %24,3 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 17,9mn TL gider elde etmiştir. 4Ç2018'deki 61,8mn TL'lik diğer faaliyet gelirine karşın 4Ç2019'da gider yazılması sebebiyle esas faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre %41,3 oranında azalarak 88,9mn TL'ye gerilemiştir. Şirketin finansman gideri ise 45,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. 4Ç2018'deki net finansman gideri 135,2mn TL idi. Vergi öncesi karı 41,5mn TL olan şirketin 1,8mn TL vergi gideri sonrası 4. çeyrek net dönem karı 39,7mn TL olmuştur. 4. çeyrek karıyla birlikte 2019 yılı net dönem karı 114mn TL olmuştur. 2018 yılındaki net dönem karı 95,7mn TL idi.

Ford Otosan (FROTO, Sınırlı Pozitif): Şirketin yönetim kurulu hisse başına brüt 3,12 TL (net 2,6520 TL) kar payı dağıtımı teklifini 16 Mart'ta gerçekleşecek Genel Kurul onayına sunmaya karar verdi. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 23 Mart olup, dünkü kapanış fiyatına göre temettü verimi %4 olarak hesaplanmaktadır.

Hektaş (HEKTS, Sınırlı Pozitif): Şirket; Orhangazi AR-GE ve Eğitim Temelli Tarımsal Üretim Projesi kapsamında, 32.544 m2 alanda yapılması hedeflenen ıslah ve üretim serası için BG GLOBAL Tarım Ürünleri Danışmanlığı Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti firması ile projenin tamamlanması sürecince toplam 2.385.000 $ bedel ile sözleşme imzalanmıştır.

İş Bankası (ISCTR, Nötr): İş Bankası Genel Müdürü Bali, CHP hisselerinin devrine ilişkin, "Tartışma konusu olan hadise, Atatürk paylarının kimin tarafından temsil edileceğidir. İş Bankası ile bu anlamda konunun ilişkisi yok. İş Bankası'nın sermaye yapısı belli." dedi.

Tekfen Holding (TKFEN, Nötr):Tekfen Holding iştirakinin Libya'daki alacaklarına ilişkin başlatılan ve ilk aşamada şirket lehine 45,5mn dolar ödenmesi kararı verilen uluslararası tahkim sürecinde, ikinci tahkim davasında alınan karara ilişkin şu aşamada herhangi bir tenfiz süreci başlatılamadığını duyurdu. Tenfiz, yabancı mahkeme kararlarının verildiği ülke dışında kabul edilmesi, hüküm ve sonuç doğurması kararın tanınması için gereken aşama olarak tanımlanıyor. Tekfen ayrıca, şirketin devam eden yargısal süreçlere ek olarak, Türk müteahhitlerin alacaklarının tahsiline ilişkin Türkiye ve Libya arasında devam eden devletlerarası sürece de aktif olarak katılım sağladığını belirtti. Tekfen Holding'in bağlı ortaklığı Tekfen İnşaat'in %67 paysahibi olduğu Tekfen-TML Ortak Girişimi (TTJV) Libya'da Büyük Nehir Projesi'ni üstlenmiş ancak proje Şubat 2011'de ülkede çıkan olaylar nedeniyle belirsiz bir süre için durdurulmuştu. Bunun üzerine Tekfen, projedeki hak ve alacaklarının tazmini için Uluslararası Tahkim yoluna gitmişti. Tahkim heyeti projedeki işveren Libyan Man-Made River Authority'nin (MMRA)TTJV'ye 45,5mn dolar ödemesine karar vermiş; TTJV'nin bahsi geçen rakamlar için tenfiz sürecini başlatacağı belirtilmişti. Ayrıca Türkiye-Libya arasındaki Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'na (YKTK) dayanarak ICC nezdindeikinci bir tahkim davası başlatılmıştı. Bu davada ise tahkim heyeti, YKTK veya uluslararası teamül hukuku altında Libya'nın korumaya ve eşit davranmaya dair yükümlülüğünü ihlal etmediğine karar vermiş ve TTJV'nin Libya'ya yargılama masraflarına istinaden 2,7mn GBP yükümlülüğü bulunduğuna olduğuna hükmetmiştir. Kaynak: Reuters

Kerevitaş Gıda (KERVT): Şirket, sermayesinin tamamına sahip olduğu, her türlü tarımsal ve hayvansal ürünlerin üretimi, ticareti, pazarlanması, ihracatı faaliyetleri ile iştigal edecek 50.000 TL sermayeli bir şirket kurulmasına ilişkin kararı kapsamında, Kerpe Gıda San. ve Tic. A.Ş.'nin tescili ve kuruluş işlemleri tamamlanmıştır.

Uşak Seramik (USAK, Sınırlı Pozitif): 2019'un 4. çeyrek finansallarına göre şirketin net dönem karı 3,5mn TL olmuştur. Geçen senenin aynı döneminde şirket 2mn TL zarar açıklamıştı. Şirket'in 4Ç2019 satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %49,6 oranında artışla 105,7mn TL'ye yükselirken, satışların maliyeti ise %52,2 oranında artışla 74,2mn TL'ye ulaşmış ve böylece brüt kar %43,8 artışla 31,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise %15,0 oranında artışla 9,4mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 4,2mn TL gider kaydedilmiş ve faaliyet karı ise %35,0 artışla 17,9mn TL'ye yükselmiştir. Finansman tarafında 21,3mn TL gider kaydedilmiş ve vergi öncesi zarar 2,8mn TL olurken 6,3mn TL vergi geliri sonrası şirketin net dönem karı 3,5mn TL olmuştur. 4. çeyrek kar rakamı ile birlikte Şirket'in 2019 yılı net dönem karı bir önceki yıla göre %136,7 oranında artarak 10,7mn TL'ye yükselmiştir.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar