Hissede hareket yaratacak şirket haberleri

Ziraat Yatırım tarafından günlük olarak hazırlanan günün önemli şirket haberleri yayımlandı. Borsada işlem gören şirketlerden yer alan haberler arasında günün öne çıkan 6 şirket haberi var.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

BİM Birleşik Mağazalar (BIMAS, Pozitif): Şirketin 1Ç2020'deki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %99,8 oranında artarak 430,4mn TL'ye yükselmiştir. Piyasa beklentisi 376mn TL, bizim beklentimiz ise 341mn TL idi. Tahminimizdeki sapmada beklentimizden yüksek gerçekleşen satış gelirleri etkili olmuştur. BİM'in satış gelirleri 1. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %39,6 oranında artarak 12.598mn TL'ye yükselirken, satışların maliyeti ise %39,3 oranında artış kaydetmiş ve buna bağlı olarak brüt kar %41 oranında artarak 2.168mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı ise 0,2 puan artarak %17,2'yi göstermiştir. BİM'in operasyonel giderleri aynı dönemde %32,4 oranında artmış ve 1.502mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 15,6mn TL gelir kaydedilmesinin ardından faaliyet karı %65,5 yükselişle 681,1mn TL olmuştur. Faaliyet karı marjı 0,8 puan yükselerek %5,4 olmuştur. 1. çeyrek FAVÖK rakamı %51 artışla 984,8mn TL olurken, FAVÖK marjı 0,6 puan artışla %7,8'e yükselmiştir. Yatırım faaliyetlerinden gelirler 11,7mn TL olmuştur. Finansman öncesi faaliyet karı %60,5 artışla 692,8mn TL olarak gerçeklemiştir. Finansman tarafında 138,6mn TL'lik gider kaydedilmiştir. 123,8mn TL'lik vergi gideri sonrası net dönem karı %99,8 artışla 430,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Net kar marjı 1 puan yükselmeyle %3,4 olmuştur.

Şirket, Kovid-19'un tüketici davranışlarında değişiklere yol açtığı belirtirken, mağazalarda müşteri trafiğinin azaldığı diğer taraftan sepet hacminin önemli ölçüde arttığı bildirilmiştir. Şirket 2020 yılı için mağaza açılış ile yatırım planlarında bir değişiklik beklememektedir. Ayrıca FİLE için sanal mağazanın planlama aşamasındadır. Fakat BİM için henüz bir çalışma yoktur.

Halkbank (HALKB, Nötr): Halkbank'ın 2020 yılının ilk çeyreğindeki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %3,6, bir önceki yılın ilk çeyreğine göre ise %170,4 oranında artarak 825,1mn TL'ye yükselmiş ve bizim beklentimiz olan 827mn TL doğrultusunda gerçekleşmiştir. Piyasa beklentisi ise 845mn TL idi. Ayrıntılar için tıklayınız…

Diğer yandan, Banka sermayesinin kayıtlı sermaye tavanı dahilinde tahsisli olarak artırılmasına ve tahsisli sermaye artırımı sonucu ihraç edilen payların Türkiye Varlık Fonu'na satılmasına ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu'na yapılan başvuru Kurul tarafından onaylanmıştır. Bu kapsamda Sermaye Piyasası Kurulu'nun kararı çerçevesinde nihai pay satış fiyatı, nominal değerden az olmamak koşuluyla, Borsa İstanbul A.Ş.'nin Toptan Alış Satış İşlemlerine İlişkin Prosedürü çerçevesinde tespit edilecektir.

Petkim (PETKM, Nötr): Şirket'in 2020 yılının ilk çeyreğinde 13,1mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmiştir. Piyasa beklentisi 7mn TL ana ortaklık net dönem zararı iken, bizim beklentimiz ise 32,2mn TL kar yönündeydi. Bir önceki yılın aynı döneminde şirket 154mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Tahminimizdeki sapmada satış gelirleri beklentimizden yüksek gerçekleşmesine karşın brüt karlılığının beklentimizin altında kalması etkili olmuştur. Şirketin satış gelirleri ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,3 oranında azalarak 2.766,4mn TL'ye gerilerken, maliyetler ise %2,5 oranında artmış ve buna bağlı olarak brüt kar ise %38,5 oranında azalarak 205mn TL'ye gerilemiştir. Operasyonel giderler de aynı dönemde %16,3 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 1Ç2020'de 63,8mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı %50,7'lik düşüşle 132,8mn TL'ye gerilemiştir. Yatırım faaliyetlerinden 9,6mn TL gelir kaydedilirken, finansman tarafında net finansman giderleri 87,2mn TL'den 131,7mn TL'ye yükselmiştir. Böylece vergi öncesi kar 10,7mn TL olurken, 20,5mn TL'lik vergi gideri sonrası ana ortaklık net dönem zararı 13,1 TL olarak gerçekleşmiştir.

Ayrıca, daha önceden bildirildiği üzere, Şirket'in STAR'ın sermayesinde %18 oranında dolaylı hissedar olmasını teminen, hakim ortağı STEAŞ ile 720mn USD tutarında bir Hisse Satış Sözleşmesi imzalanmış ve hisse devir bedelinin üç eşit taksitte ödenmesine; son taksitin en geç 30 Haziran 2020 olarak belirlenen Kapanış tarihinde hisse devri ile eş zamanlı olarak yapılmasına karar verilmişti. Ancak, tüm dünyayı etkisi altına alan küresel salgın ve piyasalarda yaşanan olumsuz gelişmeler dikkate alındığında, şirketin nakit pozisyonun güçlendirilmesini teminen ve STAR'ın finansman sözleşmeleri tahtında proje tamamlanma tarihinin henüz gerçekleşmemiş olması nedeniyle, STEAŞ ile yapılan görüşmeler neticesinde, Kapanış ve dolayısıyla 3. taksit ödemesi için belirlenen tarihin en geç 30.06.2021 olarak belirlenmesine karar verilmiştir.
 
Tat Gıda (TATGD, Pozitif): 2020'nin 1. çeyrek finansallarına göre şirketin net dönem karı geçen sene aynı döneme göre %109,4 artışla 28,7mn TL olmuştur. Piyasa beklentisi şirketin ilk çeyrekte 20mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Şirket'in 1Ç2020 satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %43,9 oranında artışla 377,1mn TL'ye yükselirken, satışların maliyeti %44,2 oranında artmış ve buna bağlı olarak brüt kar bir önceki yılın aynı dönemine göre %43,1 oranında artarak 84,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise aynı dönemde sadece %1,2 artışla 41,1mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 4,3mn TL gelir elde eden şirketin faaliyet karı %88 oranında artmış ve 47,9mn TL olmuştur. Şirket finansman tarafında ise 8,9mn TL gider kaydetmiştir. Vergi öncesi karı 39,1mn TL olan şirket, 11mn TL vergi gideri ve 0,6mn TL durdurulan faaliyet dönem karı sonrası 28,7mn TL net dönem karı elde etmiştir.

Arçelik (ARCLK, Nötr): Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Şirketin "BB+" olan yabancı para ve TL cinsinden uzun vadeli kredi notlarını ve kıdemli teminatsız tahvil notunu "BB" olarak revize etmiştir. Not görünümü durağandır.
 
Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Banka sermayesinin kayıtlı sermaye tavanı dahilinde tahsisli olarak artırılmasına ve tahsisli sermaye artırımı sonucu ihraç edilen payların Türkiye Varlık Fonu'na satılmasına ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu'na yapılan başvuru Kurul tarafından onaylanmıştır. Bu kapsamda Sermaye Piyasası Kurulu'nun kararı çerçevesinde nihai pay satış fiyatı, nominal değerden az olmamak koşuluyla, Borsa Istanbul A.Ş.'nin Toptan Alış Satış İşlemlerine ilişkin Prosedürü çerçevesinde tespit edilecektir.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar