Hissede hareket yaratacak şirket haberleri: TAV, Emlak Konut, İş Bankası, Turkcell

Ziraat Yatırım tarafından günlük olarak hazırlanan günün önemli şirket haberleri yayımlandı. Borsada işlem gören şirketlerden yer alan haberler arasında günün öne çıkan 6 şirket haberi var.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Sınırlı Negatif): TAV Havalimanları 2020 yılının ilk çeyreğinde 376,7mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmiştir. Piyasa beklentisi TAV'ın 290mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedeceği yönündeydi. Özellikle Covid-19 salgınının etkileri mart ayından itibaren sert bir şekilde hissedilmeye başlanmış ve bu durum zarar rakamında ana etken olmuştur.

Şirket 2019 yılının aynı döneminde 145,6mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. TAV'ın satış gelirleri ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre, %23 oranında azalan hizmet verilen yolcu sayısının etkisiyle %13,4 oranında azalarak 919,6mn TL'ye gerilemiştir. Diğer taraftan satışların maliyetleri yaklaşık aynı seviyede kalmış ve buna bağlı olarak brüt kar %32,3 oranında azalarak 265,1mn TL'ye gerilemiştir. Faaliyet karı da %82,7 oranında azalarak 15,4mn TL'ye gerilemiştir. Ayrıca, yatırım faaliyetlerinden ilk çeyrekte 17,1mn TL gelir kaydedilirken, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan ise 131,7mn TL gider kaydedilmiştir. Finansman giderleri ise 172,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Vergi gideri ilk çeyrekte 38,9mn TL olurken, İstanbul Atatürk Havalimanı kaynaklı durdurulan faaliyetlerden de 55,8mn TL gider kaydedilmiştir. Tüm bunlara bağlı olarak şirketin ana ortaklık net dönem zararı ilk çeyrekte 376,74mn TL olarak gerçekleşmiştir.

TAV, Şubat ayı başında 2019 yılsonu finansalları ile birlikte, normal piyasa koşulları altında 2020 yılı beklentileri açıklamıştı. Şirket bu beklentilerin, covid-19 salgını ile birlikte artık geçerli olmadığını belirtmiştir. Salgın nedeniyle alınan önlemlerin devam süresine ilişkin belirsizlik nedeniyle, Şirket, şu aşamada yeni bir 2020 beklentisi paylaşamamaktadır. Mücbir sebebin devam etmesi nedeniyle, havayolu yolcu trafiğinde yaşanan düşüşün etkilerini azaltmak için şirket tarafından maliyet azaltıcı önlemler alınmış ve sabit giderlerde önemli miktarda düşüş sağlanmıştır. Alınan önlemlerin devam süresine ilişkin belirsizliğin ortadan kalkması ile birlikte Şirket, revize 2020 hedefleri kamuya açıklayacağını belirtmiştir.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket projelerinden İstanbul Şişli Teşvikiye Mahallesi İstanbul Şişli Teşvikiye Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi kapsamında, 68 adet konuta ait Yapı Ruhsatları 22.04.2020 tarihinde alınmıştır. Proje kapsamında toplam bağımsız bölüm sayısı 161 adet olmuştur.

Goodyear (GOODY, Sınırlı Negatif): Şirket Yönetim Kurulu'nun 22.04.2020 tarihli kararıyla, Yeni Koronavirüs (COVID-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la 13.01.011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa eklenen Geçici Madde 13'e istinaden, küresel piyasalarda değişen talebi ve fabrikalar ile ilgili olarak duyurulan duruş sürelerini de göz önünde bulundurarak, COVID-19'un henüz küresel piyasalara bir etkisi yokken Genel Kurul'a önerilmiş olan 27.02.2020 tarihli Kar Dağıtım Teklifi'ne ilişkin kararın iptaline, 2019 yılı faaliyetleri sonucunda Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemelerine göre oluşan 269.362.260,98 TL net dönem karından; 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun ("TTK") 519/1 maddesinde öngörülen yasal kayıtlarda yer alan net dönem karının %5'i olan 10.375.971,12 TL'nin genel kanuni yedek akçe olarak ayrılmasının ve SPK'nın kar dağıtımına ilişkin düzenlemelerine uygun olarak, dağıtılabilir net dönem karından ortaklara kar payı dağıtılmamasının Genel Kurul'a önerilmesine karar vermiştir.

Güneş Sigorta (GUSGR, Negatif), Halk Sigorta (HALKS, Negatif), Ziraat Sigorta, Vakıf Emeklilik ve Hayat, Ziraat Hayat ve Emeklilik ile Halk Hayat ve Emeklilik'in Türkiye Varlık Fonu (TVF), çatısı altında birleşmesi için satın alma işlemlerinin tamamlandığı duyurulmuştur. Kamu sermayeli sigorta şirketlerinin kamu bankalarına ve diğer ilgili taraflara ait hisseleri toplam 6,54 milyar TL'lik yatırımla TVF tarafından devralınmıştır. Güneş Sigorta için Bankaya ödenecek pay bedeli beher pay başına 2,22 TL olarak belirlenmiş olup, toplam satış bedeli 612,6mn TL'dir. Satış bedelinin tamamı, özel tertip devlet iç borçlanma senedi ile ödenecektir. Halk Sigorta için Bankaya ödenecek pay bedeli beher pay başına 0,0186 TL (1 TL nominal hisse için 1,86 TL) olarak belirlenmiş olup, toplam satış bedeli 578,9mn TL'dir. Satış bedelinin, 399,8mn TL'lik kısmı özel tertip devlet iç borçlanma senedi ile kalan tutar ise hisse devrinden sonra nakit olarak ödenecektir. Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. hisseleri için Bankaya ödenecek bedel ise beher pay başına 4,1149 TL olarak belirlenmiş olup toplam satış bedeli 1.695,3mn TL'dir. Satış bedelinin, tamamı özel tertip devlet iç borçlanma senedi ile ödenecektir. Ziraat Sigorta hisseleri için Bankaya ödenecek bedel beher pay başına 18,63 TL olarak belirlenmiş olup, toplam satış bedeli 931,2mn TL'dir. Satış bedelinin, tamamı özel tertip devlet iç borçlanma senedi ile ödenecektir. Ziraat Hayat ve Emeklilik hisseleri için Bankaya ödenecek bedel ise beher pay başına 23,00 TL olarak belirlenmiş olup, toplam satış bedeli 1.839,4mn TL'dir. Satış bedelinin, tamamı özel tertip devlet iç borçlanma senedi ile ödenecektir. Vakıf Emeklilik ve Hayat hisseleri için Bankaya ödenecek bedel ise beher pay başına 0,0896 TL olarak belirlenmiş olup, toplam satış bedeli 724,6mn TL'dir. Satış bedelinin, tamamı özel tertip devlet iç borçlanma senedi ile ödenecektir.

İş Bankası (ISCTR, Nötr): 22.04.2020 tarihinde Şişe Cam (SISE, Sınırlı Pozitif) payları ile ilgili olarak 5,13 - 5,23 TL fiyat aralığından 4.250.000 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi Ortaklıkça gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Şişe Cam sermayesindeki Banka payları %69,05 sınırına ulaşmıştır.

Turkcell (TCELL, Nötr): Turkcell katma değerli GSM servislerini işleten bağlı ortaklığı Turktell'in altında Lifecell Bulut Çözümleri, Lifecell Müzik ve Lifecell TV olmak üzere üç ayrı şirket kurdu. Turkcell'in yaptığı açıklamaya göre, şirketler yurtiçi ve yurtdışına radyo ve televizyon yayın hizmeti sunabilecek, internet üzerinden her türlü cihazla son kullanıcıya içerik ulaştırabilecek ve bulut hizmetleri sunabilecek. Her bir şirketin 100.000'er lira sermayesi olacak. Turkcell hali hazırda TV+, fizy ve lifebox gibi ürünlerle OTT olarak adlandırılan GSM şebekesinden bağımsız şekilde dijital servis satışı yapıyor.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar