Hissede hareket yaratacak şirket haberleri: TAVHL, HALKB, ENJSA, KARSN, VAKBN

Ziraat Yatırım tarafından günlük olarak hazırlanan günün önemli şirket haberleri yayımlandı. Borsada işlem gören şirketlerden yer alan haberler arasında günün öne çıkan 5 şirket haberi var.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Nötr): TAV Havalimanları 2020 yılının ikinci çeyreğinde 694,1mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmiştir. Piyasa beklentisi TAV'ın 743mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedeceği yönündeyken, bizim beklentimiz ise 679mn TL net dönem zararı açıklayacağı yönündeydi. TAV Havalimanları'nın 2020 yılının ikinci çeyreğinde toplam hizmet verilen yolcu sayısı Kovid-19 salgını nedeniyle alınan önlemler sonucu neredeyse tüm uçuşların yasaklanması nedeniyle, Haziran ayında uçuşların kademeli başlamasına karşın, 2Ç2020'de sadece 783bin olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde şirket 24,8 milyon yolcuya hizmet verirken, 1Ç2020'de hizmet verilen yolcu sayısı 10,6 milyon idi. Bu duruma bağlı olarak TAV'ın satış gelirleri ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre, %82,5 oranında azalarak 215,8mn TL'ye gerilemiştir. Diğer taraftan satışların maliyetlerindeki gerileme ise %64,7 seviyesinde gerçekleşirken, 12,7mn TL brüt zarar oluşmuştur. Operasyonel giderler aynı dönemde %5 oranında gerilerken, faaliyet zararı da 192,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Yatırım faaliyetlerinden 19,3mn TL gelir kaydedilirken, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan ise 191,8mn TL gider kaydedilmiştir. Finansman giderleri de 313,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Vergi gideri ikinci çeyrekte 54,4mn TL olurken, Atatürk Havalimanı kaynaklı durdurulan faaliyetlerden de 32,5mn TL gelir kaydedilmiştir. Tüm bunlara bağlı olarak şirketin ana ortaklık net dönem zararı ikinci çeyrekte 694,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket 2Ç2019'da 243,1mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı.

İkinci çeyrek zarar rakamıyla birlikte, Ocak-Haziran dönemi ana ortaklık net dönem zararı 1.071mn TL'ye ulaşmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde 388,8mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti.

TAV, Şubat ayı başında 2019 yılsonu finansalları ile birlikte açıkladığı (normal piyasa koşulları altında) 2020 yılı beklentilerinin, covid-19 salgını ile birlikte geçerli olmadığını daha önce belirtmişti. Salgın nedeniyle alınan önlemlerin devam süresine ilişkin hala belirsizlikler olması nedeniyle, Şirket, yeni bir 2020 beklentisi paylaşmamıştır.

Halkbank (HALKB, Nötr): ABD'de Banka aleyhine açılan hukuk davası hakkında Halkbank KAP'a aşağıdaki duyuruyı bildirmiştir:

"ABD New York Güney Bölge Mahkemesi nezdinde, bazı müştekiler tarafından "sözde yaptırım ihlallerinden dolayı İran'dan alacaklarını tahsil edemedikleri gerekçesiyle" Bankamız aleyhine dava açılmıştır. Müştekilerin bir kısmının da dahil olduğu, buna benzer davalar geçmişte başka uluslararası bankalara karşı da açılmış olup, başarısızlık ile sonuçlanmıştır.Söz konusu iddiaların İran'dan alacakların tahsili ile ilgisi yoktur. Tazminat davasında ileri sürülen iddialarla, özünde Bankamız hakkında ABD New York Güney Bölge Mahkemesi nezdinde açılmış bulunan mevcut ceza davasındaki sözde iddialarla bağlantı kurulmaya çalışıldığı anlaşılmıştır. Oysa, Bankamız ile ilgili ifade edilen iddialar asılsız olmasının yanı sıra, bu davayı açan kişilerin İran'dan alacaklarının tahsili ile hiçbir ilgisi olmadığı gibi, söz konusu alacakların tahsiline etkisi de bulunmamaktadır.Türkiye'ye karşı uluslararası alanda yürütülen dezenformasyon ve kasıtlı siyasi algı çalışmalarının etkisini, özellikle Bankamızı hedef alan temelsiz, mesnetsiz girişimlerde görmekteyiz. Türkiye'nin, tamamen uluslararası hukuka uygun, egemenlik hakları doğrultusunda attığı her adımdan sonra karşılaştığımız Bankamızın güven ve itibarını sarsıcı nitelikteki, asılsız iddialara ve girişimlere karşı Bankamız, ABD hukuku ile uluslararası ve ulusal hukuktan kaynaklanan tüm yasal haklarını kullanacaktır.Ülkemiz ekonomisine 82 yıldır hizmet sunan Bankamızın, faaliyetlerini geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de tüm ulusal ve uluslararası düzenlemelere uygun, güçlü, güvenilir ve kesintisiz bir şekilde sürdüreceğini kamuoyunun ve yatırımcıların bilgisine sunarız."

Enerjisa (ENJSA): Enerjisa Enerji yurt içinde 1.5 milyar liraya ve beş yıl vadeye kadar TL cinsinden nitelikli yatırımcılara yönelik borçlanma aracı ihracı kararı aldı.

Karsan (KARSN, Sınırlı Pozitif): Karsan MersinBüyükşehir Belediyesi'nin otobüs satın alma ihalesine en iyiteklifi verdiğini duyurdu. İhalenin CNG yakıtlı(doğalgaz) 63 adet 12 metre solo ve 10 adet 18 metre körüklüotobüsü içerdiği; ilgili otobüslerin iki yıl süre ile garanti,bakım onarım ve temizlik işlemlerinin de üstlenileceğibelirtildi.

Ziraat Bankası, Halkbank (HALKB, Nötr) ve Vakıfbank (VAKBN, Nötr), Honda, Hyundai, Fiat (TOASO, Sınırlı Negatif), Ford (FROTO, Sınırlı Negatif), Renault ve Toyota firmalarının, araçlarındaki fiyat artışları nedeniyle kredi paketi kapsamından çıkarıldığını duyurdu.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar