Hissede hedef fiyatını yüzde 16 artırdı

Ak Yatırım, Vakıfbank hedef fiyatını %16 artışla 5,80 TL’ye çıkarırken, tavsiyesini “Nötr” olarak aşağı yönlü güncelledi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Ak Yatırım, Vakıfbank hedef fiyatını %16 artışla 5,80 TL’ye çıkarırken, tavsiyesini “Nötr” olarak aşağı yönlü güncelledi.

Raporda yer alan detaylar şöyle:

Net kârı TÜFE geliri ve karşılık ayırma politikasındaki güncelleme belirledi.

Vakıfbank’ın 1Ç22 net kârı önceki çeyreğe göre %50 ve yıllık %300 artarak 3,0 milyar TL oldu ve Ak Yatırım’ın 3,0 milyar TL ve piyasanın 3,07 milyar TL öngörüsüne paralel geldi.

Toplam serbest karşılık rezervi 1Ç22’de ayrılan 228 milyon TL ile (2021’de 0,7 milyar TL) 2,0 milyar TL’ye ulaştı. Bankanın öz kaynak kârlılık oranı 2021’deki %8,6’dan ilk çeyrek itibarıyla %18,9’a ulaştı.

Swap dahil net faiz geliri önceki çeyreğe göre %9 artarak 7,9 milyar TL olurken, net faiz marjı 27 baz puan gerileyerek %3,1’de kaldı. 85 milyar TL’ye ulaşan TÜFE tahvillerin geliri (%39,9 enflasyon değerlemesi ile) önceki çeyreğe göre 1,5 milyar TL artmış olsa da marj daralması net komisyon gelirleri ike net faiz geliri arasındaki geçişkenlikten, kredi‐mevduat getiri makasının TL tarafında daralmasından ve YP tarafında normalleşmeden kaynaklandı.

Karşılık oranları güçlendirildi. Vakıfbank 1. çeyrekte 1,4 milyar TL net sorunlu kredi girişi kaydetti (4Ç21’de 1,1 milyar TL) ve 0,7 milyar TL karşılık iptal etti. Böylece sorunlu krediler 19,0 milyar TL ve sorunlu kredi oranı %2,9 oldu.

Banka muhafazakâr bir karşılık politikası izledi. Karbon ağırlıklı sektörlerde karşılık rezerv oranı iki katına çıkarılırken, yenilenebilir enerji tarafında da yarı yarıya azaltıldı. Bankanın nette karşılık maliyeti 3,4 milyar TL olurken, kredi risk maliyet oranı da 225 baz puan ile özel bankaları geçti.

Toplam komisyon geliri faiz marjındaki baskıyı kısmen telafi edecek şekilde yıllık bazda %100 artarken, faaliyet giderleri artışı da %42 oldu. (Personel giderlerinde %45 artış ile birlikte).

Yorum: Vakıfbank TL kredilerde özel sektör bankaları ortalamasının altında büyüme kaydederken, kredi‐mevduat getiri makasındaki daralma dikkat çekti. Banka yılın geri kalanı için TÜFE tahvil getirisinin olası marj baskılarını telafi edecek boyutta olduğunu düşünüyor. Banka için 2022 net kâr beklentimizi %60 artışla 15,25 milyar TL’ye (özkaynak kârlılığı %20) çıkardık. Hisse için fiyat hedefimizi de %16 artışla 5,80 TL’ye çıkarıyor ve yatırım görüşümüzü “Nötr” olarak aşağı yönlü güncelliyoruz.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar