Hükümet koronavirüs önlem paketini açıklıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomi yönetiminin bir süredir üzerinde çalıştığı koronavirüsün ekonomik tahribatını azaltacak önlemler paketini açıklayacak. Gündemde yeni KGF destek mekanizmasının başlatılması var.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ANKARA - İş dünyası ve sivil toplum örgütlerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ilettiği talepler, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında ekonomi yönetimi tarafından kapalı toplantıda yeniden ele alınacak. Bu toplantıda somutlaştırılacak kararlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna duyurulacak.

Yeni dönemde daha önceki finansal sıkıntılarda olduğu gibi ana aktörün yine Kredi Garanti Fonu (KGF) olması bekleniyor. İş dünyasından gelen talepler doğrultusunda, KGF aracılığıyla kullandırılan ve ödemesi devam eden kredilerde, vade uzatımı ve yeniden yapılandırma gündemde. Ancak burada geçmiş kriz dönemlerinde olduğu gibi aftan ziyade ödeme dönemlerinin ertelenmesi seçeneğinin ağır bastığı ifade ediliyor. Yapılan hesaplamalar doğrultusunda, işletmelerin finansman ihtiyaçlarının karşılanması için yeni KGF destek mekanizmasının başlatılması bekleniyor.

Ekonomi yönetiminin koronavirüs öncesi üzerinde çalışma yaptığı ve iş dünyasının da talepleri arasında bulunan, vergi ve prim borçlarının ödenmesini kolaylaştırıcı tedbirler de bugün yapılacak toplantıda ajandalarda yer alıyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, bir yandan insan hayatını ve yaşama koşullarını olumsuz etkilerken, diğer taraftan giderek artan şekilde ekonomik yıkım olarak da kendisini gösteriyor. Bilim insanları virüsün etkisini azaltmaya yönelik çalışmalara yoğunlaşırken, ekonomik anlamda ise küresel ölçekte alınan tedbirlerin yanı sıra her ülke kendi imkanları çerçevesinde önlemler almayı sürdürüyorlar. Bu kapsamda Türkiye’de de ekonomi yönetimi kapsamlı bir çalışma sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomi yönetiminin bir süredir üzerinde çalıştığı koronavirüsün ekonomik tahribatını azaltacak önlemler paketini açıklayacak. Her ne kadar iş dünyasından yükümlülüklerin azaltılması yönünde yoğun talep gelse de ekonomi yönetiminin bütçe dengelerini de göz önünde bulundurarak, erteleme seçeneğini daha çok tercih edebileceği vurgulanıyor.İş dünyası ve sivil toplum örgütlerinin Hazine ve Maliye Bakanlığına ilettiği talepler, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında ekonomi yönetimi tarafından kapalı toplantıda yeniden ele alınacak. Bu toplantıda somutlaştırılacak kararlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna duyurulacak. İşletmelerin yaşadığı temel sıkıntı, talep daralması sebebiyle bilançoların bozulması, hammadde temini, yeni finansman ihtiyacında odaklanıyor. DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre, yeni dönemde daha önceki finansal sıkıntılarda olduğu gibi ana aktörün yine Kredi Garanti Fonu (KGF) olması bekleniyor. İş dünyasından gelen talepler doğrultusunda, KGF aracılığıyla kullandırılan ve ödemesi devam eden kredilerde, vade uzatımı ve yeniden yapılandırma gündemde. Yapılan hesaplamalar doğrultusunda, işletmelerin finansman ihtiyaçlarının karşılanması için yeni KGF destek mekanizmasının başlatılması bekleniyor.

Ekonomi yönetiminin koronavirüs öncesi üzerinde çalışma yaptığı ve iş dünyasının da talepleri arasında bulunan, vergi ve prim borçlarının ödenmesini kolaylaştırıcı tedbirler de bugün yapılacak toplantıda ajandalarda yer alıyor. Bu arada bankalara olan borçların da yeniden yapılandırılarak, dönemsel ödeme yüklerinin hafifletilmesi konusunun da gündeme gelebileceği ifade ediliyor.

İLK SOMUT ADIM VERGİ ERTELEMESİ

2018 yılında döviz kurunda başlayan hareketliliğin ekonomide sebep olduğu olumsuzluklara, koronavirüsün de eklenmesi, işletmelerin kamuya karşı olan vergi ve prim gibi yükümlülüklerinin yerine getirilmesini de olumsuz etkiledi.

Ekonomi yönetiminin bu yönde de iş dünyasının beklentisi doğrultusunda, bazı adımlar atacağı ifade ediliyor.

Bu konuda ilk somut adım Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından atıldı. Bakanlık tarafından yapılan açıklama ile 1-31 Mart tarihleri arasında beyannamesi verilmesi ve ödenmesi gereken gelir vergisinde, beyanname ve ödeme süresi 1 ay uzatılarak 30 Nisan 2019’a ertelendi.

EN ÇOK ETKİLENEN SEKTÖRLERE ÖZEL ÖNLEMLER

Edinilen bilgilere göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak pakette, koronavirüsten en çok etkilenen sektörlere yönelik bazı özel destek uygulamaları da yer alacak. Alınan önlemler kapsamında önceki gün gece yarısından itibaren kapatılan bazı hizmet sektörü yanı sıra, rezervasyon iptallerinden etkilenen turizm ve ulaştırma sektörleri de bu kapsamda ele alınacak sektörlerin başına geliyor.

 

PRİM VE VERGİ ÖDEMELERİNDE ERTELEME TALEP EDİLİYOR

Yaklaşık 2 yıldır talep daralmasına bağlı finansman temininde güçlük çeken iş dünyası, kamuya olan yükümlülüklerin de esnetilmesini istiyor. DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre, ekonomi yönetim bütçe dengesini de göz önünde bulundurarak, bu taleplere belirli ölçülerde cevap verebilecek.

SGK primleri yanı sıra KDV ve gelir/kurumlar vergilerinde erteleme isteyen iş dünyası, bu konuda alınacak tedbirlerin, finansman ile de desteklenmesi beklentisini taşıyor. İş dünyasının birçok örgütü münhasıran ekonomi alanında alınması gereken tedbirlere yönelik açıklamalar yaptılar. TOBB bünyesindeki oda ve borsalar, somut taleplerini Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a iletmek üzere, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na gönderdiler. Öte yandan iş dünyasının ekonomi yönetimine yönelik talepleri arasında, geçmiş kriz dönemlerinde olduğu gibi sektörel KDV indirimleri de yoğun olarak yer aldı. İş dünyası adına bu talepleri iletecek kurumların, piyasalardaki daralmayı önlemek için daha fazla sektörde KDV indirimi beklentilerini güçlü şekilde dile getirecekleri kaydediliyor.

Kaynak: Dünya

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar