İhracatta tarihi rekor

Türkiye'nin ihracatı eylül ayında yüzde 4,8 artışla 16,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatta ulaşılan bu rakam bugüne kadar görülen en yüksek eylül ayı ihracat rakamı olarak kayıtlara geçti. İthalat ise 20,9 milyar dolar oldu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Eylül ayına ilişkin öncü ihracat rakamları açıklandı. Buna göre, eylülde ihracat, yüzde 4,8'lik artışla 16 milyar 13 milyon dolar; ithalat ise yüzde 23,3 artarak 20 milyar 892 milyon dolar oldu. Böylece eylül ayı dış ticaret açığı 4 milyar  870 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İhracatta bir önceki aya göre artış yüzde 28,5 olurken bugüne kadar görülen en yüksek eylül ayı ihracat rakamına ulaşıldı.

En fazla ihracat motorlu taşıtlardan

Eylülde en fazlla ihracat yapılan fasıl olan 'Motorlu Kara Taşıtları' ihracatı eylülde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,1 azalışla, bir önceki aya göre ise yüzde  80,5 artışla 2 milyar 249 milyon dolar olarak gerçekleşti.  Eylül ayında en fazla ihracat yapılan diğer fasıllar ise sırasıyla yüzde 5 artışla “Kazanlar ve Makinalar” (1 milyar 587 milyon dolar) ve yüzde 16,4 artışla “Örme giyim eşyası ve aksesuarı” (922 milyon dolar) oldu. 

Gemi ihracatı neredeyse 3'e katladı

Normalleşme sürecinin etkisiyle, ağustos ayına kıyasla eylül ayında ihracatı önemli ölçüde artış gösteren fasıllar dikkat çekti. Eylül ayında bir önceki aya göre Gemiler ve suda yüzen taşıtlar ve araçlar faslı ihracatı yüzde 181, canlı hayvanlar faslı ihracatı yüzde 90,4, Yenilen meyveler ve sert kabuklu meyveler faslı ihracatı yüzde 81,8 oranında arttı.

 

 

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar