İki hisse için 'AL' verdi

İş Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende 2 hisse için al tavsiyesi verildi. İş Yatırım günlük teknik bülteninde iki hisse için 'AL' tavsiyesi verdi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

İş Yatırım günlük teknik bülteninde iki hisse için 'AL' tavsiyesi verdi...

Pegasus Hava Taşımacılığı

Kapanış (TL) : 39.1 - Hedef Fiyat (TL) : 56.94 - Piyasa Deg.(TL) : 4000 - 3A Ort. İşl.Hac.(mn$) : 8.03 ↓

Öneri :AL Get.Pot.%: 45.63 Analist: esirinel@isyatirim.com.tr

Mayıs ayı toplam yolcu sayısı %11.7 geriledi

Pegasus Havayolları’nın Mayıs ayında toplam yolcu sayısı %11.7 düşüş ile 2.24 milyona geriledi. Mayıs ayında dış hat yolcu trafiği %11.3 artarken, iç hat yolcu trafiği %23.7 düştü. Mayıs ayında dış hat ASK (arz edilen koltuk) %22.7 artarken, iç hat ASK %23.5 geriledi ve toplam

ASK rakamı %3.1 arttı . Mayıs ayında dış hat doluluk oranındaki 3.5 puanlık düşüş ve iç hat doluluk oranındaki 2.6 puanlık düşüş neticesinde toplam doluluk oranı 4.0 puan düşüş ile %80.7’e geriledi. Ocak-Mayıs ayında ise dış hat yolcu sayısı %15.8 artış gösterirken, iç hat yolcu sayısı %15.3 düşüş gösterdi ve toplam yolcu sayısını yıllık bazda %4.4 düşüşle 11.31 milyona gerilemesine neden oldu. OcakMayıs döneminde toplam ASK büyümesi yıllık bazda %7.7 olarak gerçekleşti. 5A19’de toplam doluluk oranı (dış hat 1.7 puan -; iç hat 0.4 puan +) ise yıllık bazda 1.2 puan düşüşle %84.2’e geriledi. Pegasus 2019’de %6-8 kapasite (ASK) artışı ve 2018’e benzer dış hat ve iç hat doluluk oranı hedefliyor. Pegasus Havayolları’nın 2019’da toplam yolcu sayısının düşük tek haneli gerileme göstermesini öngörüyoruz.

Mayıs ayında DHMİ’nin önceden açıkladığı verilerde Sabiha Gökçen Havaalanı'nda toplam yolcu sayısının %2 daralma gösterdiği belirtilmişti. Pegasus Havayollarındaki toplam yolcu sayısındaki %11.7’deki daralmanın Sabiha Gökçen Havaalanı’nda daralmadan daha fazla olmasına piyasa tepkisinin olumsuz olacağını düşünüyoruz.

Soda Sanayii

Kapanış (TL) : 6.85 - Hedef Fiyat (TL) : 8.95 - Piyasa Deg.(TL) : 6850 - 3A Ort. İşl.Hac.(mn$) : 6.35 ↑

SODA TI Equity- Öneri :AL Get.Pot.%: 30.66 Analist: kdemirak@isyatirim.com.tr

Soda Sanayii yeni yatırım

Soda Sanayii, Ciner Grubu şirketi Imperial Natural Resources Trona Mining Inc. ile, ABD'nin Wyoming eyaleti Green River bölgesinde çözelti madenciliği metoduyla yıllık 2.5 milyon ton soda ve 200 bin ton sodyum bikarbonat olmak üzere toplamda 2.7 milyon ton kapasiteli doğal soda yatırımı yapmak üzere eşit hissedarlık yapısı ile bir üretim ortaklığı hususunda sözleşme imzaladığını açıkladı. Şirket, yatırımın 5 yılda tamamlanmasını ve 2024 yılında faaliyete geçmesi hedeflemektedir. Toplam yatırım tutarı ile alakalı herhangi bir açıklama yapılmamıştır ancak, Ciner’n en son Ankara Kazan’da yaptığı yatırımı düşünüldüğünde yatırım büyüklüğünün 1.5-2.5 milyar dolar aralığında gerçekleşmesini bekleriz. Toplam yatırım tutarının ortaklarca eşit oranda paylaşılması ve yaklaşık %80'inin kredi (proje finansmanı), kalan %20'sinin ise özkaynaklardan karşılanması öngörülmektedir. Açıklamadan anladığımız kadarı ile yeni yatırımı Soda Sanayi'nin konsolide etmesi beklemektedir. Soda’nın yatırımından payına düşen kısmın toplam üretim kapasitesini %56 artırarak 3,75mn tona ulaştırması beklenmektedir. Yatırımın detaylarına hâkim olmamakla beraber (yatırım tutarı ve beklenen FAVÖK katkısı) ilk izlenimimiz olumlu. Olumlu görüşümüzün nedenleri i) Soda'nın nakit zengini, sağlıklı bilançosu bu tarz bir yatırımı yapmak için ideal durumda. Şirketin bir miktar kaldıraç kullanması vergi avantajından ötürü, değerleme tarafında pozitif. ii) Ortaklık yapılan Ciner Grubu 7mn ton üretim kapasitesi ile dünyanın en büyük doğal soda külü üreticisi ve bu alanda başarısı kanıtlanmış. iii) Doğal soda üretimi, sentetik üretime göre daha karlı, dolayısı ile yatırımın konsolide FAVÖK marjı üzerine olumlu katkı yapmasını bekleriz. iv) Şirketin üretimi farklı coğrafyalara taşıması riski dağıtması açısından pozitif.

Olumsuz olabileceğini düşündüğümüz nokralar ise; i) 5 yıllık yatırım süresi oldukça uzun bir dönem ve yatırım tutarı paylaşılmasa, Ciner’in Ankara Kazan yatırımını referans alırsak yaklaşık 1.5mlyr dolarlık bir yatırım söz konusu olabilir. Bu süre boyunca Soda’nın borçluluk oranı artıp, FAVÖK’ü sabit kalacağından ötürü FD/FAVÖK çarpanı yükselecek. ii) Soda’nın yatırım süresi boyunca temettü dağıtım oranını aşağıya çekmesi oldukça olası.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar