İlk çeyrekte satışını ve karını arttıran 13 şirket

Milliyet yazarı Zeynep Aktaş, şirketlerin ilk çeyrek performanslarını değerlendirdiği yazısında önemli tespitlerde bulundu. Aktaş, Borsa İstanbul’da hem yıllık bazda hem de ilk çeyrekte satışını ve kârını yüzde 40 artıran, aynı zamanda yıllık cirosu 500 milyon TL’nin üzerinde olan 13 şirket olduğunun altını çizdi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Milliyet yazarı Zeynep Aktaş’ın köşe yazısının konuyla ilgili bölümü şöyle;

İlk çeyrek bilançolar açıklandı. Borsa İstanbul’da hem yıllık bazda hem de ilk çeyrekte satışını ve kârını yüzde 40 artıran, aynı zamanda yıllık cirosu 500 milyon TL’nin üzerinde olan 13 şirket var

Borsa İstanbul’da ilk çeyrek bilançoları açıklandı ve şirketlerin son görünümü ortaya çıktı.

Kamuyla paylaşılan bilançolara göre yıllık cirosu 500 milyon TL’nin üzerinde olan ve gerek yıllık gerekse çeyrek bazda satış ve karını yüzde 40’ın üzerinde artan sadece 13 borsa şirketi bulunuyor. Listede yer alan firmalar: Tekfen Holding, Aselsan, TAV Havalimanları, Kordsa Teknik Tekstil, Anadolu Cam, Sasa Polyester, İpek Doğal Enerji, Koza Madencilik, Koza Altın, Vakko Tekstil, Ege Endüstri, Alkim Kimya ve Hektaş.

Beş ayrıntı

1 - Borsada işlem gören 13 bankadan 11’i bilançosunu açıkladı. Bunlardan üçü karını artırırken dokuzunun karı düştü. Dokuz bankanın karı ise yüzde 13,6 azaldı. Bununla birlikte zarar eden olmadı.

2 - En yüksek zararı Türk Hava Yolları açıkladı. Şirket geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde 314 milyon TL zarar açıklarken bu yılın ilk çeyreğindeki zarar 1 milyar 253 milyon TL’ye çıktı.

3 - Bankalardan en yüksek karı 1 milyar 753 milyon TL ile Garanti Bankası, hizmet sektöründen ise 1 milyar 224 milyon TL ile Turkcell açıkladı. Holdinglerden Sabancı Holding 1 milyar 57 milyon TL net kar elde etti. Sanayide en yüksek karı 996 milyon TL ile Erdemir gerçekleştirdi.

4 - BIST 30 Endeksi’nde en yüksek kar artışına Koza Madencilik ulaştı. Şirketin 2018 yıllının üç aylık döneminde 20 milyon olan karı bu yılın ilk çeyreğinde 156 milyon TL’ye çıktı. Artış yüzde 675 oranında gerçekleşti.

5 - Borsa 30’da sadece Doğan Holding zarardan kara geçti. Pegasus ve THY’nin zararı arttı.

Karar mekanizmaları

Belirsizlik altında karar verebilmek oldukça zordur. Muhakeme gücünün körleştiği noktalar, yatırımcılar açısından hareketsizliğin yaşandığı dönemlerdir. Belirsizliğin getirdiği böylesi bir ortam, karar verme mekanizmalarını da ister istemez kilitlemekte. Bu durumlarda pozisyonları değiştirmek anlamlı olmasa da yatırımcılar gözlerinin önünde cereyan eden ve duygularına dokunan gelişmeler karşısında ölçüsüz reaksiyonlarda bulunabiliyor. Duyarsızlığın yerini aşırı sert dalgalanmalar alabilmekte. Endeksin 94 binlerin altına kaymasıyla benzer bir durum oldu. Yatırımcıların önlerini görmede zorlanmaları karar vermede tereddüt oluşmasına yol açıyor. Sürecin devam etmesi sert hareketlere neden olabilecektir.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar