İş Bankası 2020'de kârını yüzde 27 artırdı

Türkiye İş Bankası 2020 yıl sonu itibarıyla aktif büyüklüğünü 2019 yıl sonuna göre yüzde 26,9 oranında artırarak beklentilere paralel olarak 593,9 milyar TL’ye yükseltti.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Türkiye İş Bankası, 2020'de analist beklentilerine paralel finansal performans sergiledi.

Kamuyu Aydınlatma Platformu'na gönderilen 2020 finansal raporuna göre banka salgının etkili olduğu yılda 6,8 milyar TL'lik net kâr elde etti. Bloomberg'in derlediği analist beklentilerine göre bankanın 2020 yılının tamamında 6,83 milyar TL kâr elde etmesi bekleniyordu.

Bankanın net faiz geliri ve komisyon ücret gelirleri de analist beklentilerinin sınırlı da olsa üzerinde gerçekleşti. Buna göre banka 2020'de 25,2 milyar TL net faiz geliri elde etti. Analistlerin beklentisi 2020'de bankanın net faiz gelirinin 24,9 milyar TL olması yönündeydi. 2020 için 5,52 milyar TL'lik net ücret ve komisyon geliri beklentisine karşılık banka 2020'de 5,62 milyar TL'lik net ücret ve komisyon geliri elde etti.

 4. çeyrek itibariyle bankanın net kârı ise 1,6 milyar TL olarak kaydedildi.

Yılbaşından bu yana bankanın hisseleri yüzde 9'a yakın kayıp yaşadı.

"Ekonomiye sağladığımız kaynak tutarı 485,1 milyar TL'ye ulaştı"
Türkiye İş Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre banka, 2020 yıl sonu itibarıyla aktif büyüklüğünü 2019 yıl sonuna göre yüzde 26,9 oranında artırarak 593,9 milyar TL’ye yükseltti.

Yıl sonu itibarıyla 6,8 milyar TL düzeyinde net kar elde eden ve dönem sonu itibarıyla sermaye yeterlilik oranı yüzde 18,7 seviyesinde gerçekleşen İş Bankası’nın özkaynak büyüklüğü ise 67,8 milyar TL düzeyinde oluştu.

2020 yılsonu itibarıyla, toplam mevduat hacmi 368,9 milyar TL’ye ulaşan banka, na fonlama kaynağı olan mevduatın toplam pasif içindeki payı yüzde 62,1 seviyesinde oluşurken; Mayıs ve Kasım aylarında imzalanan anlaşmalarla toplam 1,6 milyar ABD doları tutarında sendikasyon kredisi sağladı.

Banka, yıl içerisinde ayrıca 750 milyon ABD Doları tutarında sermaye benzeri tahvil ihraç etti. Bu ihraç 2018 yılının Şubat ayından bu yana Türk bankaları tarafından yurtdışından gerçekleştirilen, katkı sermaye niteliğindeki ilk piyasa işlemi oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, 2020 yılının, salgın sürecinin tüm olumsuzluklarına rağmen kesintisiz hizmet sunma güçlerini kanıtladıkları bir yıl olduğunu belirterek, "Bu dönemde gerek kredi ötelemeleri, gerekse tahsis edilen ilave kredi limitleri vasıtasıyla, tüm imkânlarımızla reel sektör ve hane halkına destek olmaya devam ettik. Yılsonu itibarıyla nakdi ve gayrinakdi krediler yoluyla ekonomiye sağladığımız kaynak tutarı 485,1 milyar TL’ye ulaştı.” ifadelerini kullandı.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar