İş dünyasından 'mücbir sebep' isteği

Pandemi sonrasında işletmelerin nefes alabilmesi için çıkartılan ‘mücbir sebep uygulaması’ yarın sona eriyor. 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak bir sistem henüz yok. Ancak firmalar acilen süre uzatımı ya da yeni sistem getirilmesi gerektiğini söylüyorlar.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Corona salgınından olumsuz etkilenen sektörler ile İçişleri Bakanlığı tarafından faaliyeti durdurulan sektörlerin, kamuya olan yükümlülüklerini belirli süre erteleyen Mücbir Sebep uygulaması yarın sona eriyor. Özellikle sınırlı sayıda sektör için bu avantajın sağlanması, kapsama dahil olmayan sektörlerin yoğun tepkisine sebep olurken, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın şu ana kadar süre uzatımı veya kapsamın genişletilmesi yönünde bir eğilimi olmadığı bildiriliyor.

Dünya’dan Hüseyin Gökçe’nin haberine göre, geçmiş dönemlerde Maliye Bakanlığı bünyesinde üst düzey görevlerde bulunmuş uzmanlar, piyasalarda mücbir sebep durumunun halen ortadan kalkmadığı için, bu aşamada getirilecek beyanname ve ödeme yükümlülüğünün kamuya yarar sağlamayacağını kaydettiler. Uzmanlar, mevcut mücbir sebep kapsamındaki sektörlerin genişletilerek, genel bir ekonomik mücbir sebep ilan edilmesini önerdiler.

Hazine ve Maliye Bakanlığı 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun verdiği yetkiye dayanarak; otomotiv, perakende, konaklama dahil 20'ye yakın sektör yanı sıra İçişleri Bakanlığı tarafından faaliyeti durdurulan iş yerlerini 1 Nisan-30 Haziran tarihleriyle sınırlı olmak üzere mücbir sebep kapsamına dahil etmişti. Bu sektörlerin beyanname verme ve ödeme yükümlülükleri, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ertelenmişti.

ÖZDEBİR: FİRMALAR ÖDEME GÜÇLÜĞÜ ÇEKER SÜRE UZATIMI FIRSAT TANIR

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, mücbir sebep kapsamının sınırlı tutulmasının birçok firmayı olumsuz etkilediğini bildirdi.

Mayıs ayında işlerin biraz düzelir gibi olduğunu belirten Özdebir, “Mücbir sebep kapsamında ertelenen yükümlülüklerin ödemeleri yılın son çeyreğine kalmış durumda. Cari dönem borçlarıyla üst üste gelen ödemeler firmaları sıkıntıya sokacak” dedi.

Özdebir, yükümlülüklerin süresi uzatılarak yapılandırılması suretiyle firmaların birikim yapmasına olanak sağlanmasını kaydetti.

Kamuya olan borçların yapılandırılmasıyla ilgili tartışmalara da değinen Özdebir, bugüne kadar gerçekleştirilen yapılandırmaların hep Maliye'nin ihtiyacı olduğu dönemlerde yapıldığını belirterek, “Yani firmaların değil devletin daha çok ihtiyacı olduğu dönemlerde yapıldı. Aslında büyümenin en az yüzde 4'ün üzerinde olduğu dönemde yapılmalı ki yapılandırmalar ödenebilsin. Piyasanın dibe vurduğu dönemde yapılınca sürdürülebilirliğe katkı sağlamıyor” diye konuştu.

ALTAŞ: KISA ÇALIŞMA DA MÜCBİR SEBEP DE DEVAM ETMELİ

Alışveriş Yatırımcıları Derneği Başkanı Hüseyin Altaş, özellikle en büyük iş ortakları olan perakende sektörü için mücbir sebebin devamının çok önemli olduğunu kaydetti.

Altaş, “Kısa çalışma ödeneğinin devam etmesini istiyoruz. Perakendecinin bundan yaralanması lazım. İşler hala uygun değil. Tam karşılayamıyorlar. Ciro 80'in geçince karlılığa geçiyorlardı. Kısa çalışma ödeneği en azından 3 ay daha devam etmeli” dedi.

SEZER: KAPSAM GENİŞLETİLEREK YENİDEN DİZAYN EDİLMELİ

Güncel Grup Yönetim Kurulu Başkanı YMM Yılmaz Sezer, mücbir sebep koşullarının halen değişmediğini belirterek, sistemin kapsamı genişletilerek yeniden devreye alınması gerektiğini söyledi.

Yeni normal dönemiyle birlikte bazı işletmelerin açıldığını ancak sokağa çıkma yasağında bile uygulanmayan maske takma zorunluluğu getirildiğine vurgu yapan Sezer, “Doğal olarak toplumda bir tedirginlik hakim. AVM'ler, berberler, lokantalara kimse halen gitmiyor. Hatta hastanelere bile giden yok. Faiz indirimi ve taksit sayısındaki artış, ertelenen talebi biraz canlandırdı. Bunlar da inşaat, beyaz eşya ve otomotiv gibi sınırlı sayıda sektöre yaradı. Dolayısıyla şimdi beyanname ve ödeme zorunluluğu başlasa bile tahsilat pek mümkün değil” diye konuştu.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar