İşletme kredilerinde talep artacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2020 4. çeyreğe ilişkin 'Banka Kredileri Eğilim Anketi'ni açıkladı. Buna göre işletme kredilerinden küçük ve orta ölçekli işletmelere verilen kredilere ve Türk Lirası cinsinden açılan kredilere talebin geçen yılın son çeyreğinde arttığı görüldü. Ankete göre 2021 yılının ilk çeyreğinde, yabancı para cinsinden açılan krediler ve uzun vadeli krediler hariç diğer tüm işletme kredilerinde talebin artması ve tüm bireysel kredilerde talebin azalması bekleniyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın anketi parasal sıkılaşmanın hızlandığı yılın son çeyreğinde işletmelerin TL kredilere yönelik talebinin arttığını gösterdi.

TCMB Banka Kredileri Eğilim Anketi'ne göre işletme kredilerinden küçük ve orta ölçekli işletmelere verilen kredilere ve Türk Lirası cinsinden açılan kredilere talebin arttığı, uzun vadeli krediler ile yabancı para cinsinden açılan kredilere talebin ise azaldığı görüldü.

Ankette bireysel kredi türlerinde konut ve diğer bireysel kredi taleplerinde düşüşün başladığı, taşıt kredilerinde ise artışın devam ettiği belirtildi. Ankete göre 2021 yılının ilk çeyreğinde, yabancı para cinsinden açılan krediler ve uzun vadeli krediler hariç diğer tüm işletme kredilerinde talebin artması ve tüm bireysel kredilerde talebin azalması bekleniyor.

2021 yılının ilk çeyreği için bankaların beklentisi, işletme kredilerinde, uzun vadeli kredilerde standartların sıkılaşacağı, diğer kredi türlerinde büyük oranda aynı kalacağı yönünde. Bireysel kredilerde ise beklenti, konut ve taşıt kredi türlerinde standartların temelde aynı kalacağı, diğer bireysel kredilerde ise standartların sıkılaşacağına işaret etti.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar