İstanbul pahalılıkta kaçıncı oldu?

209 şehri kapsayan araştırmada 2020 yılında dünyanın en pahalı şehri Hong Kong, en ucuz şehri ise Tunus oldu. Geçen yıl 154. sırada yer alan İstanbul, daha da ucuzladı, bu yıl listeye 156. sıradan girdi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Firmaların değişen iş gücünün sağlık, varlık ve kariyer alanlarındaki ihtiyaçlarını yönetmeleri için çözümler sunan ve danışmanlık veren Mercer, her yıl gerçekleştirdiği ‘Yaşam Maliyeti Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Yurtdışındaki çalışanlara ödenecek ücretler konusunda hükümetler ve çokuluslu firmalara rehberlik eden Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması, 5 kıtada 209 şehirde gerçekleştirildi. Her şehirde, konut, ulaşım, gıda, kıyafet, ev eşyaları ve eğlence gibi 200’den fazla unsurun karşılaştırmalı maliyetini ölçümleyen Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması, pandemiden kaynaklanan belirsizlik ortamında, işverenlerin mobil iş güçlerinin çalışan paketlerinde yönünü belirlemesine rehberlik ediyor.

Referans oluyor

Kilit mobil çalışanlarını firmada tutmak için yurtdışına atamalarda ücretlendirmelerini doğru ve etkin kurgulamak isteyen firmalar, mobil çalışanlarına gittikleri ülkede yaşam maliyetlerini karşılayacak şekilde ücret ve ödenek sağlamak, diğer yan hakları ve imkânları doğru planlamak için Mercer Yaşam Maliyeti Endeksi’ni referans alıyorlar. 100 puana sahip New York’un referans alındığı Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması’nda veri toplama evresinde dünyadaki ekonomik ve politik dalgalanmalar, döviz kurlarındaki hareketlilik, enflasyon ve konaklama ücretlerindeki değişiklikler de dikkate alınıyor.

Pandemi de etkiledi

Firmalar doğru mobil iş gücü atamasını gerçekleştirebilmek için yetenek portföylerini, mobil iş gücü (expat) programlarını ve ücret paketlerini gözden geçirirken, pandemiden kaynaklı ve olağan piyasa dalgalanmalarını da değerlendiriyor.

Yeni çalışma biçimleri, değişen teknoloji ve uyarlanabilir düşünme biçimlerinin artmasıyla beraber firmalar, uluslararası operasyonlarını ve iş süreçlerini devam ettirebilmek için alternatif mobil işgücü biçimleri üzerinde de çalışıyor.

Kısa vadede, küresel hareketliliğe yönelik bu yeni yaklaşımın hazırlanması, ülkesine geri gönderilen çalışanların yeniden yerleştirilmesini içerebiliyor. Orta vadede ise öncelik, mobil işgücünü, kısaltılmış tedarik zincirleri, daha bölgesel hamleler ve yeni yetenek yetiştirme ihtiyacı üzerine odaklanan yeni ekonomik modelleri düzenleme yolunda olacak.

İstanbul cazibesini koruyor

Her şehirde konut, ulaşım, yiyecek, giyim, ev eşyası ve eğlence dahil olmak üzere 200’den fazla kalemin karşılaştırmalı maliyetlerinin ölçüldüğü araştırma sonuçlarına göre, 2020 yılının en pahalı şehri Hong Kong, yaşam maliyeti en düşük şehir ise Tunus oldu. Hong Kong’un ardından Aşkabat, Tokyo, Zürih ve Singapur en pahalı şehirler olurken; 208’inci sıradaki Windhoek ve 206’ncı sıradaki Taşkent ile Bişkek Tunus’un ardından en ucuz şehirler olarak sıralandı. Türk Lirası’nın ABD Doları'na karşı değer kaybetmesi sebebiyle geçtiğimiz yıl araştırmada 154’üncü sırada yer alan İstanbul ise, listede 156’ncı sıraya yerleşti.

Amerika’nın en pahalı şehri

ABD dolarının diğer temel para birimlerine karşı gücünün yanı sıra küresel ekonomik gerileme ile birlikte ABD'deki şehirler bu yılın en pahalı şehirleri sıralamasında yükseliş gösterdi. Geçtiğimiz yıla göre üç basamak yükselerek 6’ıncı sıraya yerleşen New York, Amerika’nın en pahalı şehri unvanını elde etti. San Francisco 16’ıncı, Los Angeles 17’inci, Honolulu 28’inci ve Chicago 30’uncu sırada yer alırken, 132’inci sıradaki ABD’nin Kuzey Karolina Eyaleti'nde bulunan Winston Salem, en ucuz ABD şehri oldu.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar