JP Morgan yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı

JP Morgan Ocak ayında tahminlerden yüksek gelen enflasyon verisinin Merkez Bankası'nın kredibilitesini tehdit etmediğini belirtti, kurum yıl son enflasyon tahminini ise yüzde 10.5'te tuttu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

JP Morgan Ocak ayı enflasyon verisini değerlendirdi. Kurumun Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci'nin kaleme aldığı raporda TL'deki zayıflığın geriden gelen etkisi, yönetimsel fiyat artışları ve enflasyon sepetindeki ağırlıkların değişiminin yukarı yönlü sürprizde etkili olduğu ifade edildi.

Raporda "TÜFE'de aylık yüzde 1.7'lik artış piyasanın ve JP Morgan beklentisi olan yüzde 1.4'ün üzerinde gerçekleşti. Yıllık enflasyonun Aralık ayındaki yüzde 14.6'dan yüzde 15'e yükseldi. Yıllık çekirdek enflasyon da yüzde 14.3'ten yüzde 15'e yükseldi. Yukarı yönlü sürpriz çok büyük olmasa da Merkez Bankası'nın zorlu görevi olduğunu gösterdi.

Kurla güçlü bağlantısı olan konut, beyaz eşya gibi sektörlerde yüksek fiyat artışları görüldü. Bu gruplardaki fiyat baskılarının Lira'daki güçlenmeyle birlikte azalmasını bekleriz." ifadeleri yer aldı.

Kurum bu sebeplerle 2021 için yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmeyerek yüzde 10.5'te tutarken "Ancak kısa vadede zayıf baz etkisiyle enflasyonda yükseliş bekliyoruz, yıllık enflasyonun Nisan'da yüzde 15.8 ile zirve yapmasını bekliyoruz. Yıllık enflasyondaki düşüş yıl sonuna doğru daha belirgin olacak. Merkez Bankası'nın para politikasında sıkılaşma ve TL'deki güçlenme tahminlerimiz için aşağı yönlü risk oluşturuyor" değerlendirmesine yer verdi.

Merkez Bankası beklentilerini de açıklayan Cebeci "Yukarı yönlü sürpriz nedeniyle daha fazla sıkılaşmaya ihtiyaç olduğunu düşünmesek de bu yükseliş, Merkez Bankası'nın kredibilite endişelerini gidermek için daha fazla faiz artışı yapması için cesaretlendirebilir." yorumunu yaptı.

Bu ay 50 baz puanlık faiz artış ihtimalinin arttığını belirten kurum, "ancak baz senaryonuzu değiştirmedik, bir sonraki adım olarak yılın 3. çeyreğinde faiz indirimi olacağını düşünüyoruz. Merkez Bankası'nın şimdiye kadarki faiz artışları, planlanan dezenflasyon sürecini sürdürmek için yeterli görünüyor, kredibilite açısından da yeterli görünüyor" öngörüsünü paylaştı.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar