Karaborsa Nedir?

Karaborsa en genel tanımı ile malların ya da hizmetlerin yasadışı olarak paylaşıldığı fiziksel ya da sanal bir işlem platformudur. Piyasayı kara yapan şey mal ve hizmetlerin kendilerinin yasadışı olması ya da yapılan işlemin yasadışı olması olabilir.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Aynı şekilde piyasada karaborsa oluşumu hem mal ve hizmetlerin yasa dışı, hem de yapılan işlemin yasadışı olması ile de olabilir.

Sözgelimi satışı yasak olan bir ürünün satışının yapılması karaborsa kavramı içinde incelenir. Ama bunun yanı sıra bir hamburger dükkanı açarak hamburger satmak yasal olsa da zorunlu satış vergilerinin ödenmemesi halinde yine yapılan işlem karaborsa kavramı altında incelenir.

Karaborsa Neden Ortaya Çıkar?
Karaborsa aynı zamanda Gölge Piyasa olarak da adlandırılır.  İnsanların hükümet tarafından yasaklanmış mal ve hizmetleri almak ya da satmak istediğinde ortaya çıkar. Karaborsada yapılan alım satımların herhangi bir kaydı olmadığı için karaborsa ülkenin ekonomik verilerinin yanlış görünmesine sebep olur.

Karaborsanın ikinci ortaya çıkışı, insanların yasal ya da yasal olmayan mal ve hizmetler için gereken vergiyi ödemek istememesi halidir. 

Karaborsadan Ne Alınabilir?
Karaborsa üzerinden hemen hemen her çeşit mal alınıp satılabilir.  Önemli olan kayıt dışı ekonomi olmasıdır. Genel Dünya piyasası düşünüldüğünde karaborsa ticarette fuhuş, uyuşturucu satışı, organ ticareti, insan ticaret olabildiği gibi çok daha basit alanlarda da karaborsa satış görülebilir. Sözgelimi Instagram takipçileri satın almak vb. faaliyetler  karaborsa için iyi bir örnektir.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar