Kardemir (D) hisse analizi

Kardemir, yılın ilk çeyreğinde, ortalama piyasa beklentisi olan 27,5 milyon TL net zarar rakamının aksine 67,6 milyon TL net kar açıkladı. Halk Yatırım analisti Uğur Bozkurt'un Kardemir (D) hisse araştırma detayları şöyle; Beklentilerin aksine açıklanan net kar rakamı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Halk Yatırım analisti Uğur Bozkurt'un Kardemir (D) hisse araştırma detayları şöyle;

Beklentilerin aksine açıklanan net kar rakamı. Kardemir, yılın ilk çeyreğinde, ortalama piyasa beklentisi olan 27,5 milyon TL ve bizim beklentimiz olan 30,3 milyon TL net zarar rakamının aksine 67,6 milyon TL net kar açıkladı. Söz konusu rakam, geçen senenin aynı döneminde 235,1 milyon TL net kar şeklindeydi. Beklentimizin aksine açıklanan net kârda, geçen senenin ilk çeyreğinde 25,8 milyon TL seviyesinde kaydedilen vergi giderinin 99,1 milyon TL ertelenmiş vergi gelirine dönüşmesi etkili oldu.

- Satış gelirleri yıllık %27,0 artış gösterdi. Yılın ilk çeyreğinde net satış gelirleri, hem bizim beklentimiz olan 1.544 milyon TL hem de ortalama piyasa beklentisi olan 1.525 milyon TL hafif üzerinde, yıllık %27,0 artış ile 1.636 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Yıllık
bazda artış yaşanan satış gelirlerinde, yıllık bazda gerçekleştirilen fiyat artışları ve artan satış hacmi etkili oldu. Toplam ürün satışları yılın ilk çeyreğinde, yıllık %4,9 artış ile 626 bin ton seviyesinde gerçekleşti. Ürün kırılımında ise, ham çelik (kütük ve blum) satışları yıllık %29 artışla 278 bin ton seviyesinde gerçekleşirken; yuvarlak, profil, ray ve kangal çelikten oluşan haddelenmiş çelik satışları yıllık %7 azalışla 345 bin ton oldu.

 - FAVÖK marjında gerileme devam ediyor. FAVÖK 1Ç19’da bizim beklentimiz olan 197,0 milyon TL’nin %3,2, ortalama piyasa beklentisi olan 187,5 milyon TL’nin de %8,5 üzerinde, yıllık %45,7 azalışla 203,4 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK marjı ise, yıllık bazda gerçekleştirilen güçlü fiyat artışlarına karşılık TL’deki zayıflamanın da etkisiyle yükselen demir cevheri ve kömür fiyatları nedeniyle yıllık 16,6 puan gerileme ile %12,4 olarak gerçekleşti. 1Ç18’de 164,4 dolar/ton seviyesinde bulunan ton başına FAVÖK de 1Ç19’da 60,2 dolar/ton oldu.

- Ertelenmiş vergi geliri net karı destekledi. Operasyonel olmayan tarafta ise, çoğunlukla kur farkı gideri kaynaklı kaydedilen toplam 211,2 milyon TL’lik esas faaliyetlerden diğer net gider ve net finansman gideri net karı baskılamaya devam ederken, 99,1 milyon TL seviyesinde kaydedilen ertelenmiş vergi geliri net karı destekledi.

- Tavsiyemizi AL’a yükseltiyoruz. İlk çeyrek finansal sonuçlarının hisse performansı üzerinde etkisinin, net zarar aksine net kar açıklanması ve operasyonel karın beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşmesi dolayısıyla pozitif olacağını düşünüyoruz. Sonuçların ardından Kardemir için 12-aylık hedef fiyatımızı 3,30 TL olarak sürdürüyoruz. Kardemir’in hem yurt içi tüketimindeki yavaşlama hem de ticaret savaşları nedeniyle emtia fiyatları üzerindeki baskı dolayısıyla yeterince cezalandırıldığını düşünüyor ve sunduğu yüksek getiri potansiyeli dolayısıyla tavsiyemizi TUT’tan AL’a yükseltiyoruz.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar