Kardemir Genel Kurulu neden ertelendi? 'Şirkete ihanet' suçlaması

Kardemir, iki hissedarının Genel Kurul'a katılacaklarını bildirmelerine rağmen katılmamaları nedeniyle toplantının  ertelenmesiyle ilgili olarak ,"Şirkete ihanete eşdeğer olan bu tutum  ve zihniyeti kınıyor kamuoyunun takdirine bırakıyoruz." açıklamasında  bulundu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Kardemir, bugün yapılması planlanan olağan genel kurul  toplantısında yasal nisabın sağlanamaması sebebi ile kurulun  ertelenmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Açıklamada şöyle denildi:

"Şirketimizin 27.07.2020 tarihli olağan genel kurul toplantısında yasal nisabın sağlanamaması sebebi ile ertelenmesi üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması zorunluluğu doğmuştur.

Bilindiği üzere 30.03.2020 tarihinde yapılacağı ilan edilen şirketimizin olağan mali genel kurul toplantısı ülkemizde ve tüm dünyada etkili olan pandemi süreci nedeni ile yapılamayarak ertelenmek zorunda kalınmıştır.  Bu erteleme nedeni ile şirketimizin 2020 hesap yılı için Bağımsız Denetim Şirketi de belirlenememiştir.

Şirketimizin ilk 6 ay finansal sonuçlarının bağımsız denetimden geçerek 19.08.2020  tarihine kadar kamuoyuna açıklanma zorunluluğu bulunmaktadır. Yönetim Kurulumuzca da bu zorunluluk gözetilerek olağan genel kurul  toplantımızın 27.07.2020 tarihinde yapılmasına karar verilmiştir.

Şirketimiz yönetim kurulu üyeleri ve aynı zamanda şirketimiz  hissedarı Çağ Çelik A.Ş.’nin  hakim hissedarları ile kanuni  yöneticileri olan Kamil Güleç ve H. Çağrı Güleç toplantı tarihinden  bir gün önce şirketimiz yatırımcı ilişkileri birimini arayarak  toplantıya katılacaklarını bildirmişlerdir.

Bu bildirim kapsamında genel kurul saatinde büyük miktarda yerli  ve yabancı hissedarımız gerek fiziki ve gerekse çevrimiçi olarak  toplantıya katılmışlardır. Ancak Çağ Çelik A.Ş.’nin yetkilileri olan Kamil Güleç ve H. Çağrı Güleç’in toplantıya katılmaması ve katılımı  engellemesi nedenleriyle yasal çoğunluk oluşmadığından toplantı  yapılamamıştır. Ancak bu durumdan belki daha da üzücü olan Kamil Güleç  ve Hüseyin Çağrı Güleç’in toplantı salonuna gönderdiği müdürü ve  avukatları vasıtası ile toplantı nisabının oluşmadığından emin olma  çabalarıdır. Bu çaba katılımcı hissedarlarımızın huzurunda Kamil Güleç  ve H. Çağrı Güleç’in katılmama sureti ile kasıtlı olarak Kardemir A.Ş.  olağan genel kurul toplantısının yapılmasını engellediklerini ortaya  koymuştur.

Esasen Şirketimizin bağımsız denetim şirketi belirleme  zorunluluğuna rağmen Kamil Güleç ve H. Çağrı Güleç’in katılmama sureti  ile toplantı yapılmasını engellemesi toplantı gündeminde yer alan  usulsüz takas işlemleri nedeni ile yapılacak bilgilendirmedir. Bu  durum  her iki yönetim kurulu üyemizin bundan önce defalarca örneği  görülen kendi menfaatlerini Kardemir A.Ş. menfaatlerinden önde tutma  anlayışlarının bir sonucudur. Yapılan usulsüz takas işlemleri nedeni  ile bağlı ortaklıklarımız KARÇEL A.Ş. ve KARDÖKMAK A.Ş. genel  kurullarında ibra olmayan Kamil Güleç ve H. Çağrı Güleç, Kardemir A.Ş. genel kurulunda da ibra olamayabilecekleri endişesi ile kasıtlı  olarak Kardemir A.Ş. genel kurulunun da yasal nisabın sağlanmasını  engellemişlerdir.

25.07.2017 tarihinde Kamil Güleç tarafından yapılan takas işlemleri ile Çağ Çelik A.Ş. tarafından edinilen Kardemir B grubu paylar ile Kamil Güleç ve Hüseyin Çağrı Güleç’in Kardemir A.Ş. yönetim  kurulu üyesi olarak seçilmelerine ilişkin genel kurul kararının iptali  davasının sonunda verilen, Karabük Asliye 2. Hukuk Mahkemesi’nin 2018/10 E.  2019/260 K. Sayılı kararının gerekçesinde pay takas  işlemlerinin usulsüz olduğu tespit edilmiştir. Şirketimiz İç Denetim Direktörlüğü ve Hukuk Müşavirliğince de takas işlemlerinin usulsüz  olduğu tespit edilmiştir. Bu işlemler nedeni ile Şirketimizce suç  duyurusu da dahil olmak üzere tüm hukuki süreçler başlatılmıştır.

Kamuoyunca bilinmesi gereken bir husus ise Kamil Güleç ve H. Çağrı Güleç’in usulsüz takas işlemleri nedeniyle oluşan vergi yükü kapsamında yasal ve ekonomik şartlar oluşmamasına rağmen bağlı şirketlerce takasla elde edilen Kardemir A ve D grubu hisse  senetlerinin satılması yönündeki ısrarlarıdır. Bu ısrar da Kamil Güleç  ve H. Çağrı Güleç’in kendi menfaatlerini Kardemir A.Ş. menfaatlerinin  üstünde tutma anlayışlarının bir örneğidir. Usulsüz takas işlemleri  ile oluşan sorumluluklarından kurtulmak saikı ile Şirketimizce  oluşturulan komisyonun istisna şartları ve ekonomik koşullar  kapsamında hisselerin satılmaması gerektiği yönündeki raporuna rağmen

Kamil Güleç ve H. Çağrı Güleç tarafından hisselerin 31.12.2019  tarihine kadar satılması yönünde yönetim kuruluna önerge verilmiştir. 

O tarihte başta bağımsız yönetim kurulu üyelerimiz Sn. Ömer Faruk Öz,

Sn. Bülent Gedikli ve Sn. Mehmet Erdoğan ile yönetim kurulu başkanımız

Sn. Mustafa Yolbulan, yönetim kurulu üyelerimiz Sn. Murat Yolbulan,

Sn. Burak Yolbulan, Sn.     Talat Yılmaz ve Sn. Atilla Tamer

Alptekin’in oyları ile reddedilmiş ve hisseler satılmamıştır.

31.12.2019 tarihinden bu yana Kardemir A ve D grubu hisselerin  ulaştığı değer göz önüne alındığında Yönetim Kurulumuzun basiretli  kararı ile Şirketimiz büyük miktarda ticari kayba uğramaktan  kurtulmuştur.

Kamil Güleç ve H. Çağrı Güleç’in bu güne değin gerçekleştirilen Yönetim Kurulu toplantılarında yönetim kurulu üyesi sorumluluğundan  uzak bir tavır içerisinde Şirket iş ve işlemlerinin sürüncemede  bırakılmasına yönelik, sorumsuz ve nezaketten uzak davranışları,  talepleri ve usulsüz şerhleri de kamuoyunca bilinmesi gereken bir  başka husustur. Bu kişilerin kendi menfaatlerini Kardemir A.Ş.  menfaatlerinden üstün tutma davranışları defalarca Yönetim Kurulu  toplantılarında da tezahür etmiş ancak başta bağımsız yönetim kurulu  üyelerimiz ve diğer yönetim kurulu üyelerimizin basireti ile Şirketimiz işleri sorunsuz olarak yürütülmüştür.

27.07.2020 tarihinde Şirketimiz Genel Kurulunun yapılabilmesi için  fedakarca görev yapan Şirketimiz çalışanlarına, Genel Kurulumuz için  toplantı salonuna teşrif eden tüm hissedarlarımıza gönülden teşekkür  ediyoruz.

Kardemir A.Ş. yönetim kurulu üyeleri olarak başta 83 yıllık mazisi  olan Şirketimize, Genel Kurulun yapılması için fedakârca çalışan  şirketimiz görevlilerinin emeğine, toplantıya teşrif eden tüm  hissedarlarımıza yapılan bu saygısızlığı, Şirkete ihanete eşdeğer olan  bu tutum ve zihniyeti kınıyor kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. "

KRDMD KARDEMIR KARABUK DEMIR CELIK SANAYI VE TICARET A.S.
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 25.02
Satış 25.04
Değişim -0.24%
Son Değer 25.02
En yüksek 25.8
En düşük 24.88
Haftalık Değişim 2.5409%
Aylık Değişim 7.8448%
Yıllık Değişim 5.303%

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar