Kardemir KRDMD hisse yorumu ve analizi

Şeker Yatırım, üçüncü çeyrek finansal sonuçlarında net zararın beklentilerin altında geldiği Kardemir hissesi için hedef fiyatını 3,65 TL, tavsiyesini 'TUT' olarak korudu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Şeker Yatırım'ın konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:

"KRDMD: Operasyonel karlılıkta belirgin iyileşme ile net zarar beklentilerin altında gerçekleşti
Kardemir, 3Ç20’de operasyonel performansının beklentilerden kuvvetli gerçekleşmiş olmasıyla, piyasa ortalama net zarar beklentisi olan 172mn TL’nin ve 149mn TL olan net zarar tahminimizin altında, 129mn TL net zarar kaydetmiştir.

Açıklanan sonuçların Şirket payları performansını olumlu etkilemesini beklemekteyiz. FAVÖK/ton 3Ç20’de belirgin iyileşme gösterdi - Çelik fiyatları, COVID-19 salgının global talep üzerindeki olumsuz etkisi nedeniyle 2Ç20’de baskı altında kalmış, ve 3Ç20’de hafif iyileşmeye başlamalarına rağmen, geçtiğimiz yılın aynı döneminin ABD doları bazında %10 kadar altında gerçekleşmişlerdir.

Kardemir’in 3Ç20 satış hacmi, iç talepteki kuvvetli toparlanmaya paralel olarak yıllık bazda oldukça kuvvetli, yaklaşık %24 artarak (çeyreklik %3 azalışla) 597bin ton’a ulaşmış, ve satış gelirleri yıllık %46.2 (çeyreklik %10.1) artarak, piyasa ortalama beklentisi olan 1,917mn TL’nin ve tahminimiz 1,904mn TL’nin paralelinde, 1,916mn TL olarak geçrekleşmiştir.

2019 yılındaki daralmadan sonra çelik üretim marjları 3Ç20’de de iyileşmeye devam etmiştir. Kardemir’in 3Ç20’de ton başına elde etmiş olduğu FAVÖK, yıllık bazda yaklaşık %62 (çeyreklik %70) artarak 73 ABD doları/ton’a ulaşmıştır. Şirket’in FAVÖK’ü böylelikle yıllık bazda
2.5x (çeyreklik %74.3) artarak, piyasa ortalama beklentisi olan 286mn TL’nin ve tahminimiz 289mn TL’nin üzerinde, 317mn TL olarak gerçekeşmiştir.

FAVÖK marjı yıllık 7.1 y.p. (çeyreklik 6.1 y.p.) genişlemeyle %16.5’e ulaşmıştır. 3Ç20’de elverişli bir kur ortamı olmaması nedeniyle Kardemir’in net karı, Şirket’in döviz açık pozisyonu ve TL’nin ABD doları Euro karşısındaki değer kayıpları nedeniyle kur farkı giderlerinin baskısı altında kalmış, büyük ölçüde bu nedenle 3Ç20’de 129mn TL net zarar kaydedilmiştir. Şirket’in net borcu 3Ç20 sonunda 1,895mn TL’ye yükselmiş, ancak 2Ç20 sonunda 3.1x olan net borç/FAVÖK oranı, 2.7x’ye gerilemiştir.
Kardemir D payları için “TUT” önerimizi sürdürmekteyiz. 3Ç20 sonuçlarının açıklanmasıyla, Kardemir için değerlememizi talep görünümünün, çelik fiyatlarının ve üretim marjlarının ve TL’nin ABD doları ve Euro karşısındaki değerinin gelişimi ile güncelledik.

Kardemir’in 2020 yılında satış hacminin yıllık %6 artışla 2.4mn ton civarında, ton başına elde ettiği FAVÖK’ünün ise 60 ABD doları/ton ortalamasında gerçekleşebileceğini tahmin etmekteyiz. Kardemir’in net karlılığının, 150mn ABD doları (türev ürünler dahil) ve 137mn Euro açık pozisyonları nedeniyle TL’nin değer kaybından 4Ç20’de de olumsuz etkilenebileceğini ve 2020 yılı sonunda net zarar doğurabileceğini tahmin etmekteyiz.

Değerlememizi güncelleyerek Şirket’in D Grubu payları için 12 aylık 3.65 TL hedef fiyat belirlemekte ve TUT önerimizi sürdürmekteyiz. Bunun yanında, Şirket’e özel i) sıvı çelik üretim kapasitesini yıllık 3.5mn ton’a kadar ulaştırabilecek yatırım planları, ii) satış miksi içerisinde katma değerli ürünlerinin payının artması, ve iii) Filyos Limanı’nın açılacak olmasından faydalanabilecek olması gibi olumlu nedenlerin, COVID-19’un global fiyatlar ve çelik üretim marjları üzerindeki etkisinden sonra dikkate alınmasını beklemekteyiz."

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar