Konkordatoda üç mahkeme üç ayrı karar

Bir firmanın karşılıksız çeki için üç mahkemeden “beraat”, “durdurma” ve “mahkumiyet” kararı çıktı. Ödeme güçlüğüne giren birçok şirketin konkordato ilan etmesi, bu uygulamanın kötüye kullanılıp kullanılmadığını ve yaşanan aksaklıkları sık sık gündeme getiriyordu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Ödeme güçlüğüne giren birçok şirketin konkordato ilan etmesi, bu uygulamanın kötüye kullanılıp kullanılmadığını ve yaşanan aksaklıkları sık sık gündeme getiriyordu. 15 Mart 2018’de Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile getirilen yeni konkordato yasası, suistimali önlemeye yönelik olsa da, uygulama farklılıkları yüzünden birçok soruna neden oluyor.


3 FARKLI KARAR

Dünya Gazetesi’nden Veysel Ağdar’ın haberine göre; Konkordato sürecinde olan bir firmanın karşılıksız çıkan çeki için Ankara 10. İcra Ceza Mahkemesi “beraat, Mersin 3. İcra Ceza Mahkemesi “yargılamanın durdurulması”, Mersin 1 İcra Ceza Mahkemesi ise “mahkumiyet” kararını verdi.


Türkiye’de ilk konkordato talebinde bulunanlardan ve süreçten faydalanan iş adamı uygulama  sürecinde yaşanan aksaklıkları anlattı.Ekonomik kriz sonucu Ticaret Mahkemesi’ne firması için konkordato talebinde bulunduğunu kaydeden firma sahibi şöyle devam etti; Kanunda aranan şartları sırasıyla yerine getirdik, önce 3 aylık sonra ek 2 aylık geçici süreler ve nihayetinde 12  aylık kesin süre alarak icra takiplerine karşı koruma aldık. Konkordato başvurusundan önce vermiş olduğumuz çek karşılıksız çıktı.Alacaklı firma dava açtı. Karşılıksız çek suçundan 3 ayrı ceza mahkemesi 3 ayrı ceza verdi: Durdurma, mahkumiyet, beraat. Sırf bu durum dahi ortada büyük bir hukuki karışıklık olduğunu gösteriyor.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar