Kovid-19 vaka sayısı 70 milyonu aştı

Küresel çapta tespit edilen toplam koronavirüs vakaları 70 milyona yaklaşırken can kaybı ise 1,58 milyonu aştı. Türkiye’de ilk kez perşembe akşamı toplam vaka sayısı, semptomsuz olanlarla birlikte 1.748.567 olarak açıklandı. Son 24 saatte ise 30.434 yeni vaka ve 220 yeni can kaybı duyuruldu

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında tespit edilen toplam vaka sayısı 70 milyon 720 bini geçti.

Kovid-19 verilerinin derlendiği "Worldometers" internet sitesine göre, dünya genelinde virüs nedeniyle 1 milyon 588 bin 444 kişi hayatını kaybetti.

Yeni tip koronavirüs salgınından en fazla etkilenen ülkelerden Hindistan'da günlük vaka sayısı 30 binin altına düşerken, Güney Kore'de 600'ün üstüne çıktı, Çin'de de salgın kontrollü seyrediyor.

ABD'den Pfizer-BioNTech’e Onay Sinyali

Pfizer ve BioNTech’in ürettiği Kovid-19 aşısının ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA’nın onay vermesi yönünde bir adım daha atıldı. Aşı FDA’nın danışma komitesinden destek aldı. Komite dörde karşı 17 oyla, 16 yaş üstü kullanım için aşının zarardan çok fayda getirdiğine hükmetti. FDA’nın, danışma komitesi kararına uyması zorunlu değil. Ancak kurum geçmişte genelde komitenin verdiği tavsiyelere uydu. Aşıya resmi FDA onayının ise birkaç gün içinde açıklanması planlanıyor.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Pfizer/BioNTech'in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının onayı için acele etmeyeceklerini söyledi. Morrison, ülkesinin bu konudaki duruşunun, Pfizer/BioNTech'in aşısının yaygın kullanımına acil onay veren İngiltere ve aşıyı bugün yarın onaylaması beklenen ABD'den farklı olduğunu belirterek Avustralyalıların önce aşıya tam anlamıyla güven duymasını arzu ettiklerini kaydetti.

İngilitere'de Pfizer/BioNTech aşısının 90 yaşındaki bir kadına yapılmasıyla yaygın kullanımına başlanmıştı. Ülkede ilaç düzenleme kurumu, aşının önemli alerjik reaksiyon geçmişi olanlara yapılmaması tavsiyesinde bulunmuştu.

Kanada da Pfizer/BioNTech aşısının kullanımına onay vermişti.

Meksika, Çin ilaç şirketi CanSino'dan 35 milyon doz yeni tip koronavirüs aşısı alımı için anlaşma imzaladığını açıkladı.

Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Sağlık Bakanı Dr. Jorge Alcocer ile CanSino Biologics Başkanı Xuefeng Yu arasında bugün imzalanan 35 milyon doz aşı alımı için yapılan ön anlaşmanın imzalanmasını tebrik ediyoruz. Meksika için daha fazla alternatif." ifadesini kullandı. CanSino aşısının ülkenin Nuevo Leon eyaletinde yürütülen klinik deneyleri sürecinde 62 gönüllüye uygulandığını belirten Ebrard, bunun sonucunda hiçbir yan etkiyle karşılaşılmadığını söyledi.

Kategoriler Gündem
Yorumlar