Kripto paralar güvenli liman mı?

INVESTAZ Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Mehmet Bilal Bircan kripto paralarla ilgili bir analiz hazırladı. Bircan, makalesinde kripto paraların güvenli olup olmadığını tartıştı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

INVESTAZ Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Mehmet Bilal Bircan'ın makalesi şöyle: 

"Piyasalarda risk iştahının azaldığı dönemlerde güvenli liman  altına olan talebin arttığını her dönem gözlemlemekteyiz. Yatırımcılar, piyasalarda yaşanan olumsuz bir ekonomik yada politik  olay sonrasında riskli varlıklardan çıkarak ağırlıklı olarak altın  tarafında alışa geçerler. Altın, geçmişi çok uzun yıllara dayanan bir  varlık olmakla birlikte, altına kıyasala daha yeni diyebileceğimiz bir  enstrüman olan kripto paraların piyasalarda son dönemlerde yaşanan  olumsuz olaylara paralel yükseliş sergilemesi dikkatleri bu alana  çekmiş durumda. Bilgisayar ve buna bağlı olarak blockchain  teknolojisine dayanan kripto paraların halihazırda kullandığımız  paralardan farkı arkasında bir ülkenin bulunmaması. Mevcut durumda  kullanılan madeni ve banknot paraları değerli yapan arkalarındaki ülke  ve ülkelerin merkez bankaları iken kripto paralarda böyle bir durum  söz konusu değil. Buna rağmen yarıtımcıların ilgisini çeken kripto  paraların, piyasalarda risklerin arttığı dönemlerde altına paralel  yükseliş göstermesi akıllara "kripto paraların geleceğin altını mı  olacak" sorusunu getiriyor.

    Kripto paraların piyasada işlem gören çok fazla çeşidi olmakla  birlikte en çok bilinenler olarak bitcoin, litecoin ve ethereum  önplana çıkıyor. Bu kapasamda bitcoin ve ons altın üzerinde fiyat  hareketlerini analiz ettiğimizde, kripto paraların güvenli liman olma  potansiyeli konusunda fikir sahibi olabiliriz. 2017 yılının başında  bin dolar seviyelerinde olan bitcoinin yılın ikinci yarısında hızlı  yükselişi ve yıl sonunda 19 bin dolar seviyelerine kadar gelmesi  bitcoini gerçek anlamda önplana çıkartan dönemdi. Devam eden süreçte  sert düşen bitcoin 2018 yılının son ayına gelindiğinde 3 bin dolar  seviyelerine kadar gerilemişti. Aynı dönemde ons altın tarafında daha  sınırlı bir hareket marjı gözlenirken son bir yıllık fiyat grafiğini  incelediğimizde ise görece paralel bir hareket seyri görülmekte.

    Diğer taraftan orta ve uzun vadede her iki varlığın korelasyonuna  baktığımızda, iki finansal enstrüman arasında pozitif bir ilişki  olduğunu görmekteyiz. Uzun vadede düşük olan bu ilişki son dönemlerde  arttış göstermekte. Geçmişte bitcoin tarafında yaşanan sert düşüş  yatırımcılar açısından kripto paralara karşı hala bir güvensizlik  unsuru olsa da altın ve bitcoin arasında zamanla artan korelasyon  katsayısının ve fiyat hareketlerinin önümüzdeki dönemde de artarak  devam etme olasığı kripto paraları riske karşı korunma aracı olarak  daha da önplana çıkartabilir."

 

 

Kategoriler Kripto Para
Yorumlar