Küresel Bitcoin dolandırıcılığı: 20 ülkeden 250 bin kişinin verileri çalındı

Küresel bir Bitcoin dolandırıcılığı, 20 ülkeden 250 bin yatırımcının kişisel verilerinin çalınmasına sebep oldu. Değişik isimler altında yürütülen bir Bitcoin dolandırıcılığının bilgilerini çaldığı insanlar daha çok İngiltere, Güney Afrika, Avustralya ve ABD’den…

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Küresel bir istihbarat ve dolandırıcılık tehditlerini açığa çıkarma şirketi olan Gruop IB, bu hafta yaptığı açıklamayla 20 ülkeden binlerce kullanıcının kişisel bilgisinin, çok aşamalı bir Bitcoin dolandırıcılık organizasyonu tarafından çalındığını belirtti. Singapur merkezli şirket, ayrıntılı olarak 248.926 tane benzersiz kişisel olarak tanımlanabilir bilgi bulduğunu bildirdi. Şirketten yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Bu dolandırıcılığa maruz kalan kişilerin telefon kodlarından anlaşıldığı üzere, en çok mağdur edilen insanların sayıları ve ülkeleri şu şekildedir: İngiltere (147,610), Avustralya (82,263), Güney Afrika (4,149), ABD (4,147), Singapur (3,499), Malezya (2,491), İspanya (2,420), ve diğer ülkeler…”

En az 6 aktif site var

Şirket ayrıca, aynı sahte Bitcoin yatırım platformunun sahip olduğu en az 6 aktif site tanımlandı. Dolandırıcılık organizasyonu, operasyonlarını sürdürmek için Crypto Cash, Bitcoin Rejoin, Banking on Blockchain, Bitcoin Supreme gibi isimler kullandı. Şirket analistleri aynı zamanda, bu dolandırıcılık organizasyonunun “Bitcoin Evolution” dolandırıcılığına çok benzediği bilgisini de verdiler.

Gruop IB, organizasyonunun nasıl çalıştığını da açıkladı. Önce potansiyel bir yatırımcı bulunuyor ve kişiye, çok tanınan bir medya kuruluşunun ismine benzeyen bir isimle mesaj gönderiliyor. Oltalama denilen bu mesajla kişilere ayrıca bir link de gönderiliyor. Bu linke tıklandığında; telefon numarası, isim-soyad ve bazen de e-mail adresleri gibi bilgiler giriliyor ve ardından kullanıcı sahte internet sitelerine yönlendiriliyor. Bu internet siteleri kullanıcının ülkesine göre değişiyor.

Güven, ünlülerin isimleri kullanılarak sağlanıyor

Sitelerde önemli içerikler üretiliyormuş havası verilirken ayrıca, yine ünlülerle röportajlar yapılmış süsü verilerek güven sağlanıyor. Bu sahte ünlüler, platformu kullanarak büyük kazanç elde ettiklerini belirttikleri röportajlarla insanları etkiliyorlar. Kişi, haber içinde herhangi bir linke tıkladığında hemen bir platformun sitesine yönlendiriliyor ve kendi izni olmadan bütün bilgileri bu sitenin hafızasına kopyalanıyor. Daha sonra kullanıcılara, BTC hesaplarını siteye entegre edebilecekleri ya da 274 dolarlık bir fiyat karşılığında bir hesap açabilecekleri aktarılıyor.

Kategoriler Kripto Para
Yorumlar