Küresel hisselerde 'balon' riski var mı?

Para bolluğu getiri arayan yatırımcıları ve fonları borsalara çekerken yıl sonuna doğru şirketlerin ve endekslerin piyasa değerleri tarihi zirvelere çıktı. Küresel piyasalardaki hisse senetlerinin toplam değerini ölçen endeks tarihinde ilk defa 100 trilyon doları aştı. Para bolluğunun etkisiyle küresel hisse senedi endekslerinin toplam değeri küresel gelirin üzerine çıktı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Salgın etkisiyle hükümetlerin ve merkez bankalarının ekonomileri ayakta tutmak adına mali teşvikler, parasal genişleme ve tarihi düşük faizler sunmasıyla para bolluğu yaratılırken hisse senetlerinin değeri yaratılan küresel gelirin üzerine çıktı.

Bu durum hisse senetlerinde balon riskini yeniden gündeme getirdi.

Para bolluğu getiri arayan yatırımcıları ve fonları Borsalara çekerken yıl sonuna doğru şirketlerin ve endekslerin piyasa değerleri tarihi zirvelere çıktı. Küresel piyasalardaki hisse senetlerinin toplam değerini ölçen endeks (Bloomberg World Exchange Market Capital Index) tarihinde ilk defa 100 trilyon doları aştı.

Endekslerin toplam piyasa değerinin küresel gelire oranı yüzde 115 seviyesine ulaştı. Bu oranın Warren Buffett göstergesinin oldukça üzerinde olduğunun altını çizdi. Bu oran en son 2007 yılında yüzde 120 seviyesinin üzerine çıkmıştı.

“Buffett göstergesi” halka açık hisse senetlerinin toplam değerini üçer aylık GSYİH rakamına oranlanmasıyla elde ediliyor. Yatırımcılar, bu göstergeyi borsanın, ekonominin büyüklüğüne göre aşırı değerlenip değerlenmediğini veya değerinin düşük olup olmadığını ölçmek için kullanıyor.

Endekslerin değeri 61 trilyon dolara kadar gerilemişti

2020 yılının başlarında pandemi öncesinde yaklaşık 90 trilyon dolar seviyelerinde bulunan dünya borsalarının piyasa değeri; artan salgın endişesi ile yüzde 30 oranında geri çekilerek 61 trilyon dolara kadar inmişti. Teşvik paketleri ve merkez bankalarının hamleleriyle artan para bolluğu küresel hisse senetlerinin piyasa değerlerini Mart dibindeki seviyeden yüzde 63 oranında artırarak 100 trilyon doların üzerine çıkardı.

100 trilyon dolar piyasa değerinin üzerinin çıkan endekslerin alt kırımlarına bakıldığında; Sadece Wall Street ve Çin borsalarının piyasa değerinin bu rakamın yüzde 50’den fazlasını oluşturduğu görülüyor. Wall Street’te piyasa değeri 41,5 trilyon dolar seviyesindeyken, Çin borsalarında bu rakam 10,6 trilyon dolar. Bu endeksleri takiben Japonya, Hong Kong, İngiltere, Fransa ve Kanada piyasa değeri en yüksek endeksler olarak yer alıyor. En büyük 15 ülke endekslerinin toplam piyasa değeri 88,4 trilyon dolar iken geriye kalan 72 ülkenin toplam piyasa değeri sadece 12 trilyon dolar.

ABD'de teknoloji hisseleri ağırlığı

Wall Street 41,5 trilyon dolar ile toplam piyasa değerinin kabaca yüzde 41’ini oluştururken, bu rakamların büyük bir çoğunluğunu teknoloji hisseleri sağlıyor. Apple, Microsoft, Amazan.com, Alphabet ve Facebook’un toplam piyasa değeri 7,3 trilyon dolar ile Wall Street’in yüzde 18’ini, küresel endekslerin piyasa değerinin ise yüzde 7,3’üne karşılık geliyor.

 

Kaynak: Bloomberght

 

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar