Küresel piyasalara 'aşı' morali

Artan vaka sayıları kaynaklı satışlar devam ederken aşı testlerine ilişkin yansıyan olumlu haberler, piyasalara moral oldu. ABD vadelileri ve Asya borsalarında yükselişler yaşanıyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Salgında yeniden yükselişe geçen vaka sayılarının yarattığı fiyat baskısı devam ederken; koronavirüs aşısına ilişkin pozitif haber akışı piyasalardaki alımlara destek oluyor. ABD borsalarının karışık kapanmasının ardından bu sabah ABD vadelilerinde yatay bir seyir yaşanıyor. Asya borsalarda ise yükselişler dikkat çekiyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1 civarında yükselirken başlıca bütün endeksler COVID-19 aşısı umutlarıyla artıda işlem görüyor. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.4 yükselirken, Çin lokomotif hisseleri yüzde 0.6 ve Hong Kong'un Hang Seng endeksi yüzde 1.7 yükseldi.

Öte yandan yarın ABD borsalarının Kurtuluş Günü sebebiyle tatil olması nedeniyle bugün yoğun bir veri takvimi takip edilecek. Yurt içindeki veri ajandasında ise, haziran ayı diş ticaret rakamları, Merkez Bankası PPK toplantı özeti ve para banka istatistikleri yer alıyor. 

Veri bakımından yoğun günde dolar/TL, 6,84'ten; euro/TL 7,71'den değerleniyor. 

Aşı testlerinden olumlu haberler var

ABD basınında yer alan haberlere göre, merkezi ABD'de bulunan ilaç şirketi Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısının klinik testlerinde olumlu sonuçlar elde edildi.

ABD verileri ve aşı haberleri altın fiyatını geriletti

ABD'de açıklanan imalat sektörü verilerinden ve COVID-19'a karşı aşı geliştirme çabalarından gelen pozitif haberler, yatırımcıların güvenli liman arayışlarını azalttı ve değerli metal fiyatlarında gerilemeye yol açtı.

Uluslararası piyasalarda spok altın fiyatı dün 1788,96 dolar/ons seviyesinin görülmesinin ardından bu sabah 1765,81 dolar/ons seviyesine kadar geriledi. Şu sıralarda da dünkü kapanışa göre 3,80 dolar kayıpla 1766,45 dolar/ons seviyesinde.

CMC Markets analistleri, "Piyasalardaki büyüm yalısı genel duruş altın fiyatı üzerinde biraz baskı yaratıyor" değerlendirmesini yaparken, Philip Futures analistleri ise düşük faizin devam ettiği ortamda altında yüksek fiyatlarında yukarı hareketin devam edeceğini savunuyorlar.

Brent petrol 42 dolar düzeyinde

Petrol fiyatları ABD'de koronavirüs vakalarında en büyük günlük artışın kaydedilmesi ve
Kaliforniya'nın sosyal hayata dair bazı önlemleri yeniden devreye almasının ardından geriledi.
COVID-19 vakalarındaki yeniden artışın yakıt talebindeki toparlanmayı durdurabileceği
endişeleri kuvvetlendi.

Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı önceki işlem gününde yüzde 1.8 yükseldikten sonra bugün saat 08:20 itibarıyla yüzde 0.1 düşüşle 41.97 dolara geriledi. ABD hafif ham petrolü dün yüzde 1.4 yükseldikten sonra bugün yüzde 0.3 artışla 39.72 dolara geriledi.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar