Küresel piyasalara iyimserlik hakim

Fed'in strateji değişikliği yaparak enflasyon yerine büyüme ve istihdamı önceliklendirmesiyle dün karışık seyreden küresel piyasalar bugün daha iyimser. Yurt içinde ise dolar/TL sakin; euro/TL'de ise artışlar yaşanıyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Küresel piyasalar, Fed'in stratejisini değiştirdiği dünkü açıklamalardan sonra pozitif bir seyir izliyor. ABD borsalarının karışık seyirle kapanmasının ardından bu sabah ABD vadelileri yüzde 0,5'ler düzeyinde artıda. Japonya Başbakanı Abe'nin istifa iddiasına kadar pozitif seyreden Asya borsalarında kazançların bir kısmı geri alındı. İstifa haberlerine kadar artıdaki  Japon Nikkei Borsası'nda eksiler yüzde 2'ye yaklaştı. Çin borsalarında işlemler yüzde 1 civarı primle gerçekleştiriliyor. 

Yurt içinde ise ekonomik güven endeksi dışında önemli bir veri gündeminin bulunmadığı güne dolar/TL dünkü kapanış seviyeleri olan 7,35'in hemen üzerinde başladı. Hafif yukarı yönlü hareketlerin gözlemlendiği euro/TL de 8,73 seviyelerinden el değiştiriyor.

Dün gerileyen altın bugün yükselişte  

Altın fiyatları dün yüzde 1 kadar geriledikten sonra salgına yönelik endişeler nedeniyle yeniden
yükselişe geçti ancak ABD tahvil getirilerindeki artış altındaki yükselişi sınırladı. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0,4 yükselerek 1.936 dolar seviyesinde bulunuyor. 

Petrolde yatay seyir

Petrol fiyatları büyük bir fırtınanın ABD'nin petrol endüstrisinin merkezi olan Lousiana ve
Taxas'ı büyük bir hasar vermeden geçmesiyle yatay seyretti. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0,02 yükselerek 45.11 dolar seviyesinde işlem görürken haftalık kazanımını yüzde 1,7 seviyesine çıkarmaya hazırlanıyor.

ABD hafif ham petrolü yüzde 0,1 gerileyerek 43,01 dolar seviyesinde işlem görüyor.

ABD tahvilleri değerlendi 

Fed'in para politikası çerçevesinde değişiklik yaparak enflasyonun yükselmesini önlemek yerine ekonomik büyümeyi desteklemeye daha fazla ağırlık vereceğini açıklamasının ardından uzun vadeli ABD Hazine tahvillerinini getirileri arttı, dolar değer kazandı.

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisi, yüzde 0,7870 ile 10 Haziran'dan beri en yüksek seviyeye yükseldi. Uzun vadeli tahvil getirilerindeki yükseliş Fed'in enflasyonun bir miktar yükselmesine göz yumacağı açıklamasını yansıttı. 

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar