Küresel piyasalarda günün ajandası

Haftanın son işlem gününde yatırımcılar, ABD'den gelecek olan Mayıs ayı Tarım Dışı İstihdam, İşsizlik Oranı ve ABD Ortalama Saatlik Kazançları verilerine odaklanılacak.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD Tarım Dışı İstihdam (Mayıs): Amerika’da genellikle her ayın ilk Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi, ekonomik aktivitedeki durumunu göstermesi bakımından Fed ve piyasa tarafından takip edilen önemli bir göstergedir. Açıklandığı döneme ait olarak tarım sektörü dışında istihdam edilen kişi sayısını gösteren verinin yükseliş göstermesi, ekonomik faaliyette iyileşme olduğuna işaret edebilir. Koronavirüs nedeniyle ABD’de işsizlik oranı önemli ölçüde etkilendi. Nisan ayına ait tarım dışı istihdam verisi 20.5 milyon kişinin istihdamının ağlanamadığı yönünde geldi. Mayıs ayında veri -7.4 milyon kişi olarak bekleniyor. Verinin beklentiden farklı bir sapma göstermesi piyasada etkili olabilir. (15:30)

ABD İşsizlik Oranı (Mayıs): İşsizlik oranı, ekonomideki işsizlerin toplam işgücü içindeki payını göstermektedir. İşsizlik oranında yaşanan yükselme, ülke ekonomisinin gelişimi için istenmeyen bir durumdur. 2019 yılı Ocak ayında %4 seviyesinde açıklanan işsizlik oranı mart ayında %4.4’e yükseldi. Bu tabloyu salgın bozdu ve nisan ayında ABD işsizlik oranı %14.7 seviyesine çok sert yükseldi. Mayıs ayına yönelik işsizlik oranı beklentisi %19.8 seviyesinde bulunuyor. Piyasa beklentisinin üzerinde gelmesi olumsuz yansıyabilir. (15:30)

ABD Ortalama Saatlik Kazançlar (Mayıs): Çalışanların saatlik olarak kazandıkları ücrette yaşanan değişimi izleyen ortalama saatlik kazançlar verisinde artış yaşanması Dolar’da değer artışı yaratabilir. Ortalama saatlik kazançlar Fed tarafından da yakından takip edilen bir veri. Veri en son 2020 yılı nisan ayında %7.9 seviyesinde geldi. 2020 yılı Mayıs ayına yönelik piyasa beklentisi verinin %3.3 seviyesinde gelmesi yönünde. (15:30)

Ekonomik Gelişmeler

Türkiye

İçişleri Bakanlığınca 14 büyükşehir ve Zonguldak'ta bugün saat 24.00 ile 7 Haziran saat 24.00 arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağı belirtildi.

ABD

ABD ilk işsizlik başvuruları 30 Mayıs ile biten haftada 1 milyon 877 bin kişi olarak açıklandı. Devam eden işsizlik başvuruları 2 milyon 148 bin kişi olarak gerçekleşti.

Avrupa

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Haziran ayı toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Pandemik Acil Satın Alma Programı'nı (PEPP) 600 milyar euro tutarında genişlettiğini bildirdi. Banka politika faizini % 0'da, mevduat faizini de eksi % 0.5'te tuttu. Banka Pandemik Acil Satın Alma Programı'nı (PEPP) 600 milyar euro artırdı ve program en az 2021'in Haziran ayına kadar uzatıldığını duyurdu.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde açıklamasında, ikinci çeyrekte ekonomik küçülme daha önce hiç görülmemiş bir düzeyde olacak değerlendirmesinde bulunacağını bildirdi. Ekonomik projeksiyonların tüm tahmin dönemi için aşağı revize edildiğini belirten AMB Başkanı, tahminlere yönelik belirsizlik olduğunun altını çizdi.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar