Lagarde: AMB pandemi acil alım programını tamamen kullanacak

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, koronavirüsten dolayı ekonomiye yönelik "yüksek belirsizlik" ve atıl kapasite uyarısında bulunarak, büyüme ve enflasyonu desteklemek için ne gerekiyorsa yapılacağı yolundaki taahhüdünü yineledi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde Perşembe günü düzenlenen Yönetim Konseyi toplantısı sonrası basın açıklamasında bulundu.

AMB Başkanı, Yönetim Konseyi'nin Perşembe günkü toplantısında pandemi tahvil alım programını değiştirmeyerek 1.35 trilyon euroda (1.5 trilyon dolar) ve mevduat faizini eksi yüzde 0.5 seviyesinde tutma kararının ardından basın toplantısı düzenledi.

Lagarde, Frankfurt'ta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Gerçek ve beklenen istihdam ve gelir kayıpları ve pandeminin evrimine ve ekonomik görünüme ilişkin istisnai yükseklikteki belirsizlik, tüketici harcamaları ve işletme yatırımları üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor," dedi ve "Bol parasal teşvikler gerekli olmayı sürdürüyor" şeklinde görüş bildirdi. Lagarde, aralarında son dönemde tüm miktarın kullanılmasına ihtiyaç kalmayabileceğini söyleyen İcra Kurulu üyesi Isabel Schnabel'in bulunduğu bazı politika yapıcıların tersine, AMB'nin içinde bulunduğumuz dönemde pandemi acil tahvil alım programını tamamen kullanmayı beklediğini sözlerine ekledi.

Lagarde ayrıca, yetkililerin, İtalya gibi pandemi sırasında en fazla desteğe ihtiyaç duyan ülkelerin tahvillerini satın almaya devam edececeğini de vurguladı. Bazı politika yapıcılar, bu uygulamaya, hükümetlerin doğrudan finanse edilmelerini yasaklayan kanunun çiğneneceği iddiası ile karşı çıkıyor. Lagarde, görünüme yönelik risklerin "aşağı yönlü" kalmaya devam ettiğini söyledi. AMB Başkanı, "Yönetim Konseyi, Euro Bölgesi'nin tüm vatandaşlarına bu aşırı zorlu dönemde destek sağlamak için, yetkisi dahilinde gerekli her şeyi yapma konusunda taahhüdünü bütünüyle sürdürüyor" şeklinde konuştu.

Koronavirüs salgının Avrupa'nın büyük kısmında kontrol altına alınması ve ekonomilerin yeniden açılması ile birlikte, yetkililerin toparlanmanın sürekli olup olmayacağını değerlendirmeleri için önlerinde zaman olacak. Ancak görünüm halen kırılganlığını sürdürüyor ve durum büyük ölçüde Avrupa Birliği (AB) liderlerinin Cuma günü Brüksel'de bir araya geldiklerinde 750 milyar euro büyüklüğündeki Euro Bölgesi toparlanma fonu konusundaki görüş farklılıklarını giderip giderememesine bağlı.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, bu teklife mevcut haliyle güçlü bir direnç gösteriyor ve bu fondaki hibeler için güçlü koşulların getirilmesini istiyor. Rutte Salı günü parlamento üyelerine yaptığı konuşmada, zirveden anlaşma çıkması konusunda fazla umutlu olmadığını söyledi. Lagarde, liderlerin paket konusunda "hızlı anlaşmaya varmalarının" önemli olduğunu söyledi.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar