Lagarde'dan çarpıcı açıklama

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde tahvil faizlerindeki yükselişe ilişkin “AMB tüm araçlarını kullanmaktan kaçınmayacaktır” yorumunu yaptı. Bankanın pandemi alım programının Mart 2022’de sona ermesi bekleniyor. Ancak Lagarde gerekirse programın uzatabileceğini belirtti.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde politika yapıcıların tahvil getirilerindeki yükselişe karşı gerekeni yapmaktan kaçınmayacağını söyledi.

Lagarde Bloomberg TV’ye verdiği mülakatta ‘piyasalar bizi istediği kadar test edebilir’ dedi. Şu an istisnai bir durumla karşı karşıya olunduğunu belirten Lagarde, şimdi kullanmak için istisnai araçları da olduğunu ve gerektiğinde görev alanları dahilindeki tüm araçları kullanacaklarını söyledi.

Avrupa Merkez Bankası, Euro Bölgesi toparlanmasını tehdit eden borçlanma maliyetlerindeki artışa karşı acil tahvil alım programını artırmıştı. Getiriler, ABD ekonomisindeki toparlama sonrası yükselişe geçmişti. Euro Bölgesi’nde virüs kısıtlamalarının uzaması ve aşının yavaş dağıtımı ekonomiyi durma noktasına getirdi.

Birliğin Merkez Bankaları, şirketler, hane halkı ve hükümetlerin finansman koşullarının devamı için geçen 2 haftada ortalama haftalık 20 milyar euro’luk tahvil alımı yaptı. Lagarde, yaşanan istisnai durum nedeniyle 1.85 trilyon euro’luk programla maksimum esneklik içinde olduklarını söyledi.

Bankanın pandemi alım programının Mart 2022’de sona ermesi bekleniyor. Ancak Lagarde gerekirse programın uzatabileceğini belirtti.

AMB, 19 üyeli Euro Bölgesi’nin bu yıl yüzde 4 büyüyeceğini öngörüyor. Bölge ekonomisi geçen sene yüzde 6.6 daralmıştı. Bölgenin pandemi öncesi büyümeye ancak 2022 yılının ortasında ulaşması bekleniyor.

AMB, enflasyondaki kısa vadede görülen toparlanmanın istihdam kayıpları ve azalan tüketici talebi nedeniyle geçici olacağını öngördü. Mart ayında tüketici fiyatları enerji maliyetlerindeki artışla yıllık yüzde 1.3 yükseldi. Bu, bankanın yüzde 2 olan hedefinin altında. Çekirdek TÜFE ise yüzde 0.9 artışla 3 ayın en düşük seviyesine indi.

Lagarde Avrupa ekonomisine ilişkin belirsizliklerin olduğuna dikkat çekerek “para politikası ve AMB politikaları, bu belirsizliklerin giderilmesini sağlayacak” diye konuştu.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar