MB'deki başkan değişikliği ne anlama geliyor?

Piyasa uzmanları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndaki yönetim değişikliğini nasıl değerlendirdi. Atama sonrası ortak görüş Naci Ağbal'ı zor bir görevin beklediği...

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Murat Uysal Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle görevden alınarak yerine daha önce maliye bakanlığı görevinde bulunan Naci Ağbal getirildi.

Yabancı piyasa uzmanları Ağbal'ın Türk Lirası'ndaki istikrarı sağlamak için önünde ciddi bir görev dönemi bulunduğuna dikkat çekerken, TCMB'nin olağanüstü toplantı yapmasına yönelik beklentilerini dile getirdi.

Rabobank Gelişen Piyasalar Stratejisti Piotr Matys, karara ilişkin Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede yeni başkan Ağbal'ın Türk Lirası'ndaki istikrarı ve TCMB'nin kredibilitesini sağlama gibi ciddi görevlerle karşı karşıya kalacağını belirtti. Matys, "Eğer TCMB'de yaşanan görev değişimi ciddi bir adımsa, Ağbal'ın acil bir toplantı çağrısı yapması ve politika faizini en azından 500 baz puan artırması gerekiyor. Bu Ağbal'ın ortodoks politika yanlısı olduğu konusunda güçlü bir mesaj olacaktır" değerlendirmesini yaptı.

Benzer bir değerlendirme Medley Global Advisors Gelişen Piyasalar Kıdemli Analisti Nigell Rendell'dan da geldi. Rendell, Ağbal'ın konvansiyonel para politikasına dönüp dönmeyeceğininin piyasanın odaklandığı soru olacağını belirtirken Ağbal'ın kredibiliteyi tesis etmek için politika faizini 500-600 puan artırması gerektiğini vurguladı.

Atamayı Bloomberg HT'ye değerlendiren Ata Portföy Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Gerz ise şu yorumda bulundu: "Bir değişiklik olması bir şeylerin yolunda gitmediğinin tespiti. Merkez Bankası’nın karar alma mekanizması, çerçevesi önemli. Naci Ağbal piyasanın tanıdığı ve ekonomi yönetiminde daha önce bulunmuş ciddi bir isim. Ama merkez bankacısı değil. İkinci olarak Merkez Bankası bağımsızlığı imajını verecek bir isim değil. O anlamda ben şu anda bir değişiklik görmüyorum."

Kaynak: Bloomberg HT/ EROL OYTUN ERCAN-SELÇUK OKTAY

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar