Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevden alındı

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal, görevden alındı. Ağbal'ın yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atandı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Ekonomi yönetiminde şok görevden alma yaşandı. 2020 yılı Kasım ayında Merkez Bankası Başkanlığı görevine atanan Naci Ağbal,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevden alındı. Resmi Gazete'de gece yayımlanan karar ile Ağbal’ın yerine Prof.Dr. Şahap Kavcıoğlu atandı. 

Ağbal Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımıza Merkez Bankası Başkanlığı dahil bugüne kadar uygun görerek atadığı tüm görevlerden dolayı teşekkür ederim. Bugün itibariyle görevden alınmam nedeniyle de şükranlarımı arz ediyorum. Rabbim hepimizin hakkında hayırlısını nasip eylesi." ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası Başkanlığına atanan Şahap Kavcıoğlu, 2 Mart tarihinde Yeni Şafak Gazetesinde yayınlanan makalesinde, Merkez Bankası’na rezervlerle ilgili yöneltilen eleştirilere bankanın cevap vermemesini eleştirmişti.

Politika faizini 875 baz puan artırdı
8 Kasım 2020'de Murat Uysal'ın yerine göreve getirilen Naci Ağbal'ın 4 aylık başkanlık döneminde politika faizi 875 baz puan artırıldı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu 18 Mart'taki toplantısında politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 19'a çekmişti.

Prof.Dr. Şahap Kavcıoğlu kimdir?

23 Mayıs 1967 Bayburt doğumlu olan Kavcıoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünü bitirdi. Kavcıoğlu, İstanbul Üniversitesi Muhasebe Enstitüsünü Denetim Uzmanı olarak bitirdikten sonra, İngiltere Hastings College'ta İşletmecilik üzerine eğitim gördü. Kavcıoğlu, Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsünde yüksek lisansını ve doktorasını tamamladı.

Kavcıoğlu, Esbank TAŞ'de Müfettiş Yardımcısı, Müfettiş, Şube Müdürü ve Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Türkiye Halk Bankası AŞ'de İstanbul Bölge Koordinatörü olarak görev aldı. Aynı bankada sırasıyla; Perakende Bankacılıktan, Esnaf-KOBİ Bankacılığından, Kredi Politikalarından, İnsan Kaynakları ve Organizasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. Bayburt Eğitim Kültür ve Hizmet Vakfının Başkanlığını yürüttü.

Bayburt Üniversitesi Kalkındırma Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi, Galatasaray Spor Kulübü Kongre Üyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Mezunlar Derneği Kurucu Üyesi. 'Ticari Bankalarda Sorunlu Kredilerin Yönetimi Çözüm Yolları ve Takibi' ve 'Enerji Sektöründe Yatırım Projelerinin Değerlendirilmesi' adlı yayımlanmış 2 kitabı ve çok sayıda makalesi bulunmaktadır. Kavcıoğlu, evli ve 3 çocuk babası.

Kaynak: Hüseyin Gökhçe/Dünya

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar