Merkez Bankası Başkanı'ndan önemli açıklamalar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TRT Haber, CNN Türk, A Haber ortak canlı yayınına çıktı. Kavcıoğlu "Bugün rezerv konusu tartışılırken, o günkü şartları değerlendirmemiz ve o günkü şartlara bakmamız gerekiyor. Merkez Bankası ile ilgili konuşurken özen göstermek gerek" dedi

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TRT Haber, CNN Türk, A Haber ortak canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtlıyor.

Kavcıoğlu'nun açıklamalarında öne çıkan noktalar şunlar oldu:

Bugün rezerv konusu tartışılırken, o günkü şartları değerlendirmemiz ve o günkü şartlara bakmamız gerekiyor.

2020'ye girdiğimizde dünyada da gelişmiş ülkelerde de doğrudan ve portföy yatırımlarının azaldığını görüyoruz. Türkiye'nin de buradan aldığı pay ister istemez azalmış görünüyor.

Merkez Bankası ile ilgili konuşurken özen göstermek gerek.

2020 sonu itibariyle reel rektörün Döviz pozisyon açığı 208 milyar dolardan 157 milyar dolara indi.

Faiz yükseldiğinde yabancılar yine geldi.

Pandemi şartlarını göz ardı etmemek gerek.

Türkiye'de 83-84'ten sonra rezerv birikmeye başlıyor. 2020'ye geldiğinde 15-20 milyar rezervi var. Daha sonra 30 milyara kadar oluşan rezerv var.

Piyasada oluşan talep ve kurun sağlıklı bir dengede oluşması için de yapılan işlemler var.

Gizlenen saklanan birşey yok.

Dünyada böyle bir veri açıklaması söz konusu değil.

2020 sonu itibariyle reel rektörün döviz pozisyon açığı 208 milyar dolardan 157 milyar dolara indi. Bu, rezervlerden ya da Merkez Bankası'nın yaptığı bu işlemlerden karşılandı. Sizin bu talepleri bir şekilde karşılamanız lazım. Karşılamazsanız, o zaman oluşacak şeylerle Türkiye yüzleşecektir, karşı karşıya kalacaktır.

Bu talebi karşılayabilmeniz için piyasada bir arz oluşmuyorsa bazı adımlar atmanız lazım. Gelemezse ne oluyor Merkez Bankası devreye giriyor. 2018'in Ağustos ayında kurun nerelere gittiğini, 2020'de nasıl olduğunu görüyoruz. 2,5 yıllık bir periyottaki kur atakları, dış politikadaki olaylar kurun belli bir seviyeye gelmesine sebep oluyor. Süreci böyle değerlendirmek daha doğru olur.

2020 sonunda Türkiye bütün bu taleplere cevap vermiştir. Hem reel sektör yurtdışı borçlarını ödemiştir, bankacılık finansal borçlarını ödemiştir, kendi ithalat borçları dahil varlıklarını artırmıştır.

Türkiye'de 83-84'ten sonra rezerv birikmeye başlıyor. Sermaye ve döviz girişlerinin artmasıyla. 2020'ye geldiğinde 15-20 milyar rezervi var. Daha sonra 30 milyara kadar oluşan rezerv var.

Kripto parada 2 hafta içinde düzenleme yapılacak
Kripto para düzenlemesinde ödemeleri yasaklamadık. Ödeme kuruluşlarının aracılık etmesini yasakladık.

Kripto para konusunda 2 hafta içinde düzenleme yapılacak. Daha geniş bir düzenleme üzerinde çalışılıyor.Altyapısı oluşturulacak.

Müthiş bir para trafiği var kripto parayla dışarıya bizi rahatsız eden

Paralar gidiyor mu geliyor mu giden paranın nereye gittiği belli deği

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar