Merkez, enflasyonda temel malları işaret etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Aralık ayına ilişkin aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesini yayımladı. TCMB, Aralık ayı enflasyonunda artışta temel malların katkısına dikkat çekti.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

TCMB'nin yayımladığı aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesinde "Yıllık enflasyondaki artışın ana belirleyicisi temel mallar olurken, dayanıklı mal ve giyim gruplarındaki ayrışma sürmüştür. Dayanıklı mallarda birikimli döviz kuru etkileri, talep koşulları ve uluslararası metal fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak fiyat artışları alt kalemler genelinde güçlü seyretmiştir.

Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonu ve eğilimleri yükselmiştir. Bu dönemde petrol fiyatlarındaki artışla birlikte enerji enflasyonu yükselirken, hizmet enflasyonundaki artış görece sınırlı kalmıştır. Gıda grubunda yıllık enflasyon baz etkisiyle sınırlı ölçüde gerilese de, temel girdi niteliğindeki tarımsal emtia fiyatlarındaki gelişmelerin de etkisiyle fiyatlar artış eğilimini sürdürmüştür. " ifadeleri kullanıldı.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Aralık ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,6, bir önceki aya göre yüzde 1,25 arttı.

Aralık'ta üretici fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 25,15, aylık bazda ise yüzde 2,36 arttı. Verilere göre çekirdek enflasyon Aralık'ta yüzde 14,30 olarak kaydedildi.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar