Merkez'den yeni sıkılaştırma adımı

Merkez Bankası (MB), BIST Repo-Ters Repo Pazarı’nda gecelik borç verme faiz oranı üzerinden sınırlı tutarda sağlanan fon tutarının bugün sıfırlanacağını duyurdu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) sıkılaşma adımlarına devam edildiğini duyurdu. BIST Repo-Ters Repo Pazarı’nda sınırlı tutarda sağlanan fonlama bugün sıfırlanacak ve bankalar GLP'ye yönlendirilecek.

TCMB'den bu sabah yapılan açıklamada "TCMB para politikası sıkılaştırma adımlarına devam etmektedir. Bu çerçevede Banka BIST Repo-Ters Repo Pazarı’nda gecelik borç verme faiz oranı üzerinden sınırlı tutarda sağladığı fon tutarını bugün sıfırlayarak sıkılaştırma adımlarına devam etmektedir. Atılan adımlar çerçevesinde bankaların Geç Likidite Penceresine de belli tutarlarda yönlendirileceği beklenmekte olup bu adım ağırlıklı ortalama fonlama faizinin ve BIST repo faizlerinin hızlı şekilde yükselmesini sağlayacaktır" denildi. 

InvestAZ Yatırım'ın bilgilendirme notu şöyle: Borsa ve kurlardaki baskıya yurt dışı satış dalgası eklenince Merkez Bankası düzenlemeye gitti. Geçtiğimiz haftadaki faiz kararından sonra yükselişe geçen döviz kurları ve serbest düşen borsalara bir olumsuz haber daha eklendi. Amerika borsaları önceki gün sert düşerek uzun bir süredir düşen Avrupa borsalarına katılmış oldu. Türkiye’de piyasalar tatilken Dolar/TL’nin 8,32’ye kadar yükselmesinin ardından bu sabah seans öncesi Merkez Bankası’ndan müdahale geldi.

Borsa İstanbul’un sert düşüşüne devam ederek bugün de sabah büyük bir düşüşle açılması beklenirken TCMB BIST’te repo ve ters repo işlemleri yapmayacağını açıkladı. Bu şekilde Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyeti’ni artırılacakken Dolar/TL’nin ilk tepkisi 8,27’ye gerilemek oldu. Haftanın son işlem gününde Borsa İstanbul’da satışların devam edeceğini düşünüyoruz. 1.137’nin Çarşamba günü kırılmasıyla yeni hedef 1.096 puan olarak gözükmektedir. Piyasalarda dur durak bilmeyen düşüşlerin ise Amerika seçimlerinin tamamlanmasının ardından yön ve hız değiştirmesi muhtemel.

AOFM, 10 ayın zirvesinde

Bu arada ağırlıklı fonlama maliyeti 28 Ekim itibariyle yüzde 13,08'e çıktı ve AOFM’de 10 ayın zirvesi görülmüş oldu.

Dolar/TL'de oynaklık sürüyor

Dolar/TL, rekor seviyelerini sabah ilk saatte 8,33'e çıkarırken, TCMB'nin 'sıkılaştırma' mesajı sonrası 8,2670 seviyesine kadar indi. Kur ardından tekrar 8,29 seviyesine çıktı. Dün 9,7811 ile rekor kıran euro/TL ise bu sabah 9,70'in altında işlem görüyor. 

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar