'Merkez’in faiz indirimi için halen alan var'

Merkez Bankası'nın faiz indirimi konusunda beklentilerin ötesine geçtiğini ifade eden DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, "Ben Merkez Bankası 9 puan düşürür diye düşünüyordum, 10 puan düşürdü. Piyasa şartları gösteriyor ki faiz indirimi için halen alan var" dedi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

DenizBank ile e-ticaret platformu Hepsiburada online alışverişte yeni bir iş birliğine imza attı. Söz konusu anlaşmanın detayları, DenizBank Genel Müdürlüğü’nde, DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş ve Hepsiburada CEO’su Murat Emirdağ’ın katılımıyla düzenlenen toplantıda paylaşıldı.

Toplantıda gündeme dair açıklamalarda bulunan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, BDDK'nın bazı yetkilerinin Merkez Bankası'na (MB) aktarılması ve MB'nin ödemeler alanında yetkili otorite olması konusunda şunları söyledi; "Bu karar bir devlet tasarrufudur. Ödeme şirketlerine lisans vermek doğru mu? Yüzde 100 doğru. Bu şimdiye kadar BDDK’da idi. Merkez Bankamız böyle bir işi üstlenmiş durumda. Tamamen bir iş bölümünden ibaret olarak düşünüyorum. Merkez Bankası'na geçmesiyle birlikte işin verimini artıracak, daha fazla kaynağın oraya sarfedilmesini, lisans sürelerinin kısalmasını sağlayacak ise çok lehte bir olay."

Merkez Bankası'nın gerçekleştirdiği yüklü faiz indirimleri konusuna da değinen Ateş, "Ben Merkez Bankası 9 puan düşürür dedim, 10 puan düşürdü. Dünyada da faiz düşüyor, bunu unutmamak lazım. Ben faiz indirimi için bir miktar daha alan olduğunu düşünüyorum. Dünyaya baktığımızda, gelişmiş ülkelerde eksi faiz söz konusu ve o nedenle gelişmekte olan ülkere ciddi bir para para akışı var. Politik açısından bakarsak, bizim için seçim dönemleri bitti. Bu gelişmeyi eopolitik taraf da takip ederse biz bu trendden yararlanıp yeterince sermaye çekip büyüme için eksik kalan finansmanı temin edebiliriz" dedi.

"Enflasyonda tek hane akıl dışı değil"

Enflasyonun baz etkisinde zirve seviyelerin görüldüğünü ifade eden Hakan Ateş, "Türkiye'nin asıl meselesi, üreten, büyüyen, dolayısıyla istihdam yaratan, ama aynı zamanda da enflasyonu yükseltmeyen ülke olmayı başarmak. Bu bir iş modelinin değişimidir. Benim inancım o ki, 2020 sene sonunda çift hanelerden tek haneye inilmesi akıl dışı değil. Bunu, ekonomiyi de durgunluğa sevk etmeden başarmak lazım. Türkiye'nin çok ilginç bir dinamiği var, ilginç bir insan kaynağı var ve insanlar ayağa kalkıp işlerine güçlerine devam ediyorlar. Yabancıların çok anlayamadığı ortamlarda insanımız üretiyor ve tüketiyor. Kısacası, Türkiye'nin tek haneyi bir an önce yakalaması lazım. Çünkü, bugün itibariyle baktığınızda dünyada enflasyon çok düşüyor. Büyüme de düşük. Bu da enflasyonun düşmesine yardım ediyor, ama bu istenen beklenen bir şey değil, çünkü işsizlik de çok artıyor." şeklinde konuştu.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar