Merkez'in kararı yabancıyı memnun etti

TCMB'nin 475 baz puanlık faiz artırımını değerlendiren yabancı uzmanlar, kararın piyasalara olumlu etkisi olduğunu belirtti. Karar metninde parasal duruşun sıkılığının kararlıkla sürdürüleceği vurgulandı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yeni başkan Naci Ağbal'ın ilk toplantısında 2 yılın en sert faiz artışını yaparken, sadeleşme adımı attı.

TCMB politika faizini 475 baz puan artışla yüzde 15 seviyesine çıkardı. Banka tüm fonlamanın haftalık repodan yapılmasına karar verdi. Karar metninde parasal duruşun sıkılığının kararlıkla sürdürüleceği vurgulandı.

"TL'de uzun pozisyonda kalmayı sürdüreceğiz."

Societe Generale Gelişen Piyasalar Strateji Direktörü Phoenix Kalen, “Piyasa aktörleri, TCMB Başkanı Ağbal’ın piyasaların beklentisi ile uyumlu bir faiz artırımı kararı alarak güçlü bir başlangıç yapmasından dolayı heyecanlı ve rahatlamış durumda.” dedi.

TCMB’nin şeffaflık konusunda attığı adımların yabancı yatırımcıların güvenini yeniden kazanmak için güçlü bir işaret olduğunu belirten Kalen, “Geçen hafta belirttiğimiz gibi dolar ve Euro’ya karşı TL’de uzun pozisyonda kalmayı sürdüreceğiz.” diye ekledi.

“Bugün alınan karar TCMB’nin ekonomik durumu anladığını ve sorunları çözmekte istekli olduğunu gösteriyor.”

“Toplantıya girerken TL’de uzun pozisyon aldık ve TL’nin karşılaştığı yapısal sorunlara karşı Erdoğan’ın duyurduğu değişikliklere göre pozisyonlandık.” diyen Nordea Asset Management Gelişen Piyasalar Fon Yöneticisi Thede Ruest, Türkiye’nin ortodoks politikaları devam ettirmesi halinde TL’nin değerleneceğini belirtti.

Ruest, daha önce TL’de kısa pozisyon aldıklarını belirtirken şu an için çizilen politika çerçevesine güvendiklerini söyledi.

Ruest, karar ile ilgili olarak “Bugün alınan karar TCMB’nin ekonomik durumu anladığını ve sorunları çözmekte istekli olduğunu gösteriyor.” dedi.

“TCMB’nin piyasalarda kredibilite kazanması için faiz artırımlarına devam etmesi gerekecek.”

Kararı değerlendiren Monex Europe FX Piyasaları Analisti Simon Harvey, “TCMB faizleri 475 baz puan artırmakla birlikte sadece ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti farkını 20 baz puan artırmadı, aynı zamanda piyasalara 2018’de uygulanan politikalara geri dönüleceğinin sinyalini verdi.” dedi.

Başkan Naci Ağbal’ın hala daha çok işi olduğunu vurgulayan Harvey, “TCMB’nin piyasalarda kredibilite kazanması için faiz artırımlarına devam etmesi gerekecek.” diye ekledi.

"Karar agresif faiz artışı beklentimizin altında kaldı."

Toronto Dominion Securities Gelişen Piyasalar Strateji Müdürü Cristian Maggio ise paylaştığı bir araştırma notunda, “Karar piyasa beklentileriyle uyumlu geldi fakat bizim agresif faiz artışı beklentimizin altında kaldı. Yine de piyasalar TCMB’den bekledikleri sinyali aldı, en azından şimdilik.” dedi.

Önümüzdeki aylarda daha sade ve anlaşılabilir hareketler beklediklerini belirten Maggio, “Bu politika yapıcıların enflasyonu kontrol altına alabilmek için haftalık repo faizini 200-500 baz puan civarında artırmasını gerektirebilir.” diye ekledi.

Dolar/TL 7.00'nin altına inebilir

“Merkez Bankası bu toplantıyı piyasaları olumlu bir şekilde etkilemek için kullandı.” diyen Rabobank Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys, faizin sembolik olarak gerekenden daha fazla artırılmasının piyasalara daha güçlü bir mesaj vereceğini belirtti.

Matys, Türk yetkililerin yorumlarını çok yapıcı ve olumlu olarak değerlendirirken faiz artırımıyla birlikte Dolar/TL’nin 12 aylık süreçte 7.00 seviyesinin altına inebileceğini belirtti:

“Piyasa beklentileri gerçekleşecek olursa TL dolar karşısında değer kazanarak 7.00 seviyesinin altına inebilir. TL’nin üzerindeki satış baskısı şu an için bitmiş gibi duruyor.”

"Dolar/TL için 2021'in ilk çeyreği boyunca 7.50 gibi bir seviye bekliyoruz."

Commerzbank Kıdemli Gelişen Piyasalar Ekonomisti Tatha Ghose faiz kararıyla ilgili, “Şunu söylemem gerekiyor ki bugün verilen karar beklentiler dahilinde geldi. Bu uzun zamandır beklenen bir değişimdi.” dedi.

“Türk Lirasının 9 seviyesine gideceğini düşünüyorduk fakat artık böyle bir beklentimiz yok.” diyen Ghose şöyle devam etti:

“Biz 2021’in ilk çeyreği boyunca 7.50 gibi bir seviye bekliyoruz ve TL’nin kademeli bir şekilde zayıflayarak 8.00 seviyesine geleceğini düşünüyoruz.”

Naci Ağbal kendini piyasalara karşı kanıtladı

TCMB’nin faiz artırım kararını değerlendiren Gelişen Piyasalar Analisti Richard Segal, “Karar ile birlikte Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığının siyasi kararlardan uzaklaşarak ortodoks politikalara döndüğüne dair hiçbir şüphe kalmadı.” dedi.

Faiz artırımının beklentilerle uyumlu olduğunu ve piyasalar tarafından olumlu karşılandığını belirten Segal, “Tek sorun yeni politikaların ne kadar sürdürüleceği ama yeni yönetime 3-4 ay zaman vermeliyiz.” diye ekledi.

BlueBay Asset Management Kıdemli Gelişen Piyasalar Stratejisti Timothy Ash ise karar ile ilgili, “Naci Ağbal kendini piyasalara karşı kanıtladı, iyi bir karar.” dedi.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar