Microsoft'un hisse performansı beklentilerin üzerinde

Pandemi nedeniyle karantina döneminde artan bulut bilişim hizmetleri, Windows ve Xbox oyun konsoluna artan talep şirketin hisse senetlerini %2 oranında değer kazandırması yanı sıra, Wall Street tahminlerinin oldukça üzerinde değer kazanması dikkat çekti.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Microsoft Çarşamba günü piyasadaki dördüncü çeyrek ve tam mali yıl kazançlarını açıkladı ve Wall Street'in tahminlerinin ötesine geçti.

Microsoft, Microsoft 365, Microsoft Azure, Windows ve Xbox gibi işletmelerdeki güçlü büyümeyi sürdürüyor, çünkü dünya çapında evde siparişler hem uzak çalışma araçları hem de video oyunları için artan talebe yol açtı. Microsoft ilk kez ticari bulut işi için yıllık Microsoft Office ve Azure satışlarını içeren 50 milyar dolarlık gelir elde etti. Ancak, Office ve Windows işletmeleri küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik işlem lisanslarının yavaşlaması nedeniyle zarar gördüğü belirtildi.

Hisse senedi, yayınlandığı sırada %2'nin üzerinde işlem görüyor. Microsoft, mali sonuçlar için dördüncü çeyrek ve 2020 mali yıl kazançlarının Çarşamba günü sona erdiğini ve genel sonuçlar için analist beklentilerini aştığını, ancak Office ürünleri de dahil olmak üzere önemli bir iş birimindeki tahminlerin üzerinde olduğu bildirdi.

Şirketin Q4 2020 için bildirdikleri:

Gelir: Geçen yılın aynı çeyreğinde 33,7 milyar dolar olan 38 milyar dolar (Wall Street 36,5 milyar dolar bekleniyor).
Kazançlar: Analistlerin hisse başına 1,37 dolarlık tahminine kıyasla hisse başına 1,46 dolar.
Kazanç: %15 düşüşle 11.2 milyar dolar

Şirketin 2020 mali yılı için bildirdikleri:

Gelir: %14 artışla 143 milyar dolar
Kazançlar: %14 artışla hisse başına 5,76 ABD doları
Kazanç: %13 artışla 44.3 milyar dolar

Hisse senetleri işlem sonrası alım satım işlemlerinde %2'den fazla düştükten sonra hisse başına 206 $ 'dan düşük seviyede.

Şirket, dördüncü çeyrek için en önemli metriklerinin çoğunu gerçekleştirirken, Microsoft 365 bulut verimlilik paketini ve Microsoft Teams iletişim uygulamasını içeren önemli iş birimindeki beklentilerin önemli ölçüde altında kaldı.

"Verimlilik ve İş Süreçleri" olarak adlandırılan ve işletmeler ve müşteriler için Office ürünleri, LinkedIn geliri ve Dynamics ürünleri ve bulut hizmetlerini içeren birim, 4. çeyrekte 11,9 milyar dolarlık tahminine yakın bir rakam olan 11,75 milyar dolara ulaştı.

Üst üste ikinci çeyrekte Microsoft, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için işlem lisansında yavaşlama yaşadığını söyledi. Microsoft, yavaşlamanın işletmelerin kullandığı Office ürünlerinin gelirinde %34'lük bir düşüşe katkıda bulunduğunu ve "çok yıllı şirket içi anlaşmalardan bulut tekliflerine devam eden müşteri değişiminin yansıdığını" söyledi. İşlemsel lisanslama, geleneksel, tek seferlik satın alma yazılımı modelini ifade ediyor.

Microsoft'un Azure, sunucu ürünleri, işletme ve bulut hizmetlerini içeren "Akıllı Bulut" işi, 4. çeyrekte 13.37 milyar dolarlık gelir getirdi ve analist beklentilerini biraz aştı. Microsoft, Azure bulut bilişim işletmesi için gelir rakamlarını bildirmiyor, ancak gelirin 2019'un aynı dönemine göre %47 büyüdüğünü söyledi - önceki çeyrekte yayınladığı %59 büyüme oranından ve bundan önceki çeyrekte %62'den kayda değer bir düşüş .

İş birimi geliri Microsoft, Windows, arama, Xbox ve Surface'ı içeren "Daha Fazla Kişisel Bilgi İşlem" birimini geçen yılın bu dönemine göre %14 artışla 12.9 milyar $ olarak kaydetti. Bu arada Microsoft, Microsoft Azure, Microsoft 365 ve diğer bulut hizmetlerini içeren ticari bulut işinin bu yıl ilk kez yıllık 50 milyar dolarlık bir çalışma oranını aştığını söyledi.

Salgın, Microsoft'un yazılım ve hizmetlerini satmaya güvendiği küçük ortaklar da dahil olmak üzere birçok şirket için zorluklar oluştururken, kullanıcılar Microsoft Teams sohbet uygulaması gibi ürünlere yöneldikçe, uzaktan çalışmaya geçiş genel şirket için bir artış olarak değerlendirildi.

Microsoft geçen hafta yeni mali yıla geçerken az sayıda iş gücünden kesinti yaptığını açıklamıştı. Bu kesintinin yaklaşık 1000'den az işi etkilediği tahmin ediliyor. Microsoft'un profesyonel sosyal ağ iştiraki LinkedIn Salı günü 960 kişinin işine son vermeyi planladığını duyurdu. 

Microsoft ayrıca geçen ay video oyunu akış hizmetini kapatma planlarını ve perakende mağazalarının çoğunu kapatmayı planladığını duyurarak önemli bir stratejik karara imza attı. Analistler, bu hareketlerin CEO'su Satya Nadella'nın Microsoft'un güçlü yönlerini önceliklerine göre sıralaması ve diğer alanlardaki kayıplarını azaltmak için potansiyele sahip olmasına bakılmaksızın, sonlandırması da bu konuda şirketin izlediği farklı stratejiyi gözler önüne seriyor.

Yorumlar