Migros MGROS hisse yorumu ve teknik analizi

Alan Yatırım, Migros hedef fiyatını 32,32 TL'den 38,52 TL'ye yükseltirken, önerisini 'AL'dan 'TUT'a çekti. Değerlendirmede, 'Yaptığımız değerlemede Migros için %14 yükseliş potansiyeli ile hisse  başına 38.52 TL hedef fiyat belirledik' denildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:

"Şirketin FAVÖK gelirlerinde gözle görülür büyüme ve artış hızı  sebebiyle 25 Aralık 2019 tarihinde değerleme raporu yayımlayıp,  pozitif katalizler ile beraber yaklaşık 24.00 TL kapanış fiyatından

%35 yükseliş potansiyeli ile 32.32 TL hedef fiyat belirlemiştik.

Mevcut verilen hedef fiyatın gerçekleşmesinin ardından ileri vadeli  borçlanmanın azalmaya devam edeceği beklentimiz, koronavirüsün etkileri ve operasyonel faaliyetlerde görülen büyüme sebebiyle pozitif  katalizlerin uzun vadeli devam edeceğini düşünmekteyiz.

ŞİRKET FAALİYETLERİ

Korona Virüsün Operasyonlara Etkisi

Şirketin son çeyrekte fiziksel mağaza operasyonlarında korona  virüsün etkileri olumsuz hissedilmiştir. Geçici olarak 69 mağaza  kapatılmıştır ve bunların 33 tanesi AVM bünyesinde bulunmaktadır.

Devletin karar verdiği genel tedbirler kapsamında metre kare başına  kişi kısıtlaması sebebiyle müşteri trafiğinde düşüş olmuş ve hizmet  saatlerine de sınırlama getirilmiştir. Ancak insanların bu süreçte eve  online sipariş verme alışkanlığında gözle görülür artış olması,  şirketin online mağaza segmentinde büyümesini sağlamıştır. Bu süreçte  şirketin online siparişleri 4 kat, müşteri sayısı yaklaşık 2 kat artış  göstermiştir. Bu talebin karşılanması için şirket online mağaza  sayısını 2 kat arttırmış, 4 bin çalışan istihdam etmiştir. Hanehalkına  ulaşmak adına bu süreçte yılbaşından beri şirket kapsamını 58 şehirden

76 şehire çıkarmıştır. Ayrıca şirket online hizmet kanallarını (trendyol gibi) çeşitlendirerek bu süreçte kapsam alanını  genişletmiştir.

Sürecin Finansal Yansımaları

Migros, pandemiye rağmen finansal yatırımlarına (CAPEX) bu süreçte  devem etmiştir. Bu yatırımlar ilk çeyrekte operasyonel karlılığa  olumlu yansımıştır. Şirket yıl sonuna kadar yaklaşık 400 milyon TL  finansal yatırım planlamaktadır. Geçen yılın ilk çeyreğine göre  operasyonel karlılık kalemlerin karşılaştırdığımız zaman brüt kar ve

VAFÖK bazında %37 artış görülmektedir. Brüt kar marjları 2020 son  çeyreğe göre %27, VAVÖK kar marjları ise %9 seviyelerindedir.

Şirketin döviz bazlı borçları Euro bazlı olup, ilk raporumuzda  bahsettiğimiz üzere borçluluğun düşme trendi devam etmektedir. Bunu  olumlu görmekteyiz ve ileri vadeli operasyonel karlılıklarındaki artış  ile şirketin uzun vade de net karlılığının da artmaya başlayacağını  düşünmekteyiz. Şirket ileri vadeli beklentileride 2022 yılında 163  milyon Euro ve 2023 99 milyon Euro ödemeyi gerçekleştirecek olup 2023  sonuna kadar şirketin Euro bazlı borçlarını bitirmesini beklemekteyiz.

Buna bağlı olarak şirket, Ataşehir'de ki gayrimenkulünü 206 milyon TL (28 milyon EUR) bedel ile satmıştır. Borçluluktaki olumlu düşüşün NetBorç/FAVÖK rasyosuna yansımasını da önemli görmekteyiz. Şirket  ayrıca 2020 yıl beklentileri olarak yaklaşık %19-21 satış büyümesi, %8-8.5 VAFÖK marjı, 120 yeni mağaza açılışı ve 400 milyon TL finansal  yatırım planlamaktadır.

DEĞERLEME

Fiyat Kazanç Oranına Göre Değerleme

Migros, 2020 Mart dönemi sonunda 22 milyon US$ net zarar  açıklamıştır. Fiyat/Kazanç çarpanından tahmini hisse başı değer  hesaplamasın sadece yurt içi ve yurtdışı benzer faaliyetler gösteren  şirketler ile karşılaştırarak yaptık. Ş irketin çarpanını global  benzer şirketler ortalama çarpanları ile karşılaştırdığımızda %126  primli işlem görmekte olup, tahmini hisse başı değerini 15.03 TL  olarak hesaplamaktayız.

FAVÖK'e göre Değerleme

Şirket, 2020 Mart dönemini 84 milyon US $ FAVÖK açıklayarak  kapatmıştır. Ş irketin değeri göz önüne alındığında Firma Değeri/FAVÖK  rasyosu 4.65x ve global benzer şirketler ortalaması 11.84x olarak  hesaplanmıştır. Buna göre şirket yüzde 61% iskontolu olmakla beraber  tahmini piyasa değerini 4.247 milyon US$ ve tahmini hisse değerinin  ise 86.61 TL olması gerektiği hesaplanmıştır.

Satışlara Göre Değerleme

2020 Mart döneminde 1.076 milyon US $ ciro yapmış olan şirket 2020  satışlarının pozitif seyir ile 4.611 milyon US$ seviyelerinden  tamamlamasını tahmin etmekteyiz. Ş irketin Firma Değeri/Satışlar  rasyosunu 0.37x hesaplamaktayız v e global benzer şirketler ortalaması  ile karşılaştırdığımızda şirket yaklaşık %51 iskontolu v e tahmini  hisse değerini i s e 54.47 TL olarak bulmaktayız.

Defter Değerine Göre Değerleme

Şirketin özsermayesi yaklaşık 25 milyon US $ olarak açıklanmış  olup, şirketin çarpanını global benzer şirketler ortalama çarpanı ile  karşılaştırdığımızda %632 primli işlem görmekte olup, tahmini hisse  başı değerini 4.65 TL olarak hesaplamaktayız.

Sonuç

Migros için yaptığımız değerlemede indirgenmiş nakit akımları ve benzer rakip şirketler yöntemlerini kullandık. Mevcut benzer rakip şirketler Migros gibi çeşitli perakendecilik segmentinde bulunan şirketler olup, şirketin değerlemesini bu ölçüde yapmaya çalıştık.

Yaptığımız değerlemede Migros için %14 yükseliş potansiyeli ile hisse  başına 38.52 TL hedef fiyat belirledik. Önceki raporumuzda da  belirttiğimiz üzere şirketin en önemli potansiyel barındıran katalisti FAVÖK gelirlerinde gözle görüşür büyüme v e artış hızı. Buna bağlı  olarak Net Borç/Fav ök rasyosundaki gözle görülür düşüş eğilimi Migros için uzun v adeli yükseliş potansiyeli barındırdığına inanmaya dev  am etmekteyiz. Ancak mev cut bu büyüme hızı v e artışının tamamen  karlılıktan değil, mev cut perakendecilerin hesap sisteminde UFRS  sistemine göre getirilen değişiklikten kaynaklanmakta olduğunu  belirtmek isteriz. Buna rağmen diğer halka açık sektör perakendecileri  ile karşılaştırdığımız zaman Migros'un halka açık perakendecilere göre  daha karlı v e yenilikçi bir süreç izlediğini söyleyebiliriz. Son  dönemde özellikle "81 ilde Migros'tan Migros'a para transferi"  uygulaması ile banka şubesine ihtiyaç duymadan para transferi  uygulamasının çok önemli v e yenilikçi bir gelişme olduğunu  düşünmekteyiz.

Gelen müşteri hem ihtiyaçlarını alabilecek bunun için  nakit ihtiyacı v ar ise bile bunu banka şubesi yerine Migros mağazasından sağlayabilecektir. Ayrıca uygulamının kapsamını web  üzerinden para gönderme olarakta şirket geliştirmiştir. Ş irket  değerlemede Net Borç /F AV ÖK rasyosunıun önemini daha önceki  raporlarımızda da belirtmiştik. Rasyo düştükçe şirketin olması gereken  piyasa değeri yükselir. Ayrıca rasyodaki düşüş risk primini düşürücü  bir etkiye sahiptir. Şirketin büyüme ve esas faaliyetlerindeki  karlılı k artışında bir sorun görmemekteyiz. Şirketin benzer  şirketlere göre iskontolu işlem görmesinin en önemli sebebi yüksek  borçluluktur ve şirket bunu olumlu bir ivmede azaltmaktadır. Online ve kapsam bazında inov atif yaklaşımlarını sürüdür en şirket, kurumsallığa önem v eren v e yatırımcı dostu politikalar izleyen Anadolu Holding'in şirketi uzun vadeli borçluluk seviyesini azaltması  ve bu durumun olumlu bir ivme yaratması beklentimizi korumaktayız. Bu pozitif katalistler belli bir kısmının halihazırda hisse fiyatının içinde olduğu varsayımı ile Migros için önerimizi "AL"dan "TUT"a  çekmekteyiz."

MGROS MIGROS TICARET A.S.
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 408
Satış 408.75
Değişim -0.75%
Son Değer 408.25
En yüksek 417.75
En düşük 407
Haftalık Değişim -6.5789%
Aylık Değişim -17.2326%
Yıllık Değişim 21.8656%

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar