Moody's'ten Türkiye değerlendirmesi

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin Yeni Ekonomik Programı'ndaki büyüme hedeflerinin makro dengesizlikleri artırabileceği uyarısı yaptı. Mali teşviklerin de desteğiyle ekonominin bu sene kendi beklentileri ve piyasa beklentisinden daha güçlü büyüdüğünü belirten Moody's, ilk yarıda ekonomideki güçlü performans nedeniyle 2019 büyümesinin % 0.25 olacağını öngördü.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin Yeni Ekonomik Programı'ndaki büyüme hedeflerinin makro dengesizlikleri artırabileceği uyarısı yaptı.

YEP'te 2020 için % 5'lik büyüme hedefi olduğunu hatırlatan Moody's bu hedefin kendi beklentilerinin üzerinde olduğunu belirterek "yetkililerin % 5 büyüme için ekonomiyi teşvik etmeleri, daha fazla cari açık ve enflasyonda daha fazla yukarı yönlü baskı anlamına gelir." değerlendirmesini yaptı.

Geçen seneki programla bu programı karşılaştıran Moody's "Geçen sene Türk hükümeti daha düşük ancak sürdürülebilir büyümeyi tolere etmeye hazır görünüyordu, yeni programda ise 2020 ile 2022 arasında % 5'lik daha iddialı büyüme hedefleri var. Bu hedefin ancak Türk ekonomisinde 'yapısal dengesizliklerin daha da kötüleşmesiyle' gerçekleşebileceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Mali teşviklerin de desteğiyle ekonominin bu sene kendi beklentileri ve piyasa beklentisinden daha güçlü büyüdüğünü belirten Moody's, ilk yarıda ekonomideki güçlü performans nedeniyle 2019 büyümesinin % 0.25 olacağını öngördü. Açıklamada "2020 ve 2021'de büyümenin en az % 3'e çıkacağını düşünüyoruz" dendi. Yeni planda bazı önemli alanların fazla detaylandırılmadığına da dikkat çekildi.

Türkiye'de büyümenin dış sermayeye bağlı olduğu, ülkenin küresel finansman koşulları ve risk iştahındaki değişimlere karşı kırılgan olduğu belirtildi, "Bazı büyük Merkez Bankaları'nın para politikasında gevşemeye gittiği bir dönemde Türkiye yüksek getiri arayan yatırımcıyı cezbediyor. Ancak politik belirsizlikler yüksek kalmaya devam ediyor. ABD ile zorlu ilişkiler gibi bir takım dış riskler mevcut. Bu hafta Suriye'ye düzenlediği harekat nedeniyle ABD'nin yaptırımlarıyla da karşı karşıya kalabilir" ifadesine yer verildi.

Türkiye'nin ekonomik zorluklarına dair ise "Türk yetkililerin düşük yurt içi tasarrufların büyük belirsizliklere neden olduğunun farkında olduğuna inanıyoruz ve ekonomik sorunların temelinin dış kaynaklara aşırı bağımlılık olduğunu düşünüyoruz" dendi.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar